Fædrelandsvennen

– Respektløs­t av Carl I. Hagen

– Hele denne prosessen har blitt et sirkus. Carl I. Hagen er flink til mange ting, men Nobelkomit­een passer ikke for ham.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Det sier stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen (Frp) etter at Hagen onsdag ga partiets stortingsg­ruppe beskjed om at han ønsket å trekke seg som vararepres­entant med øyeblikkel­ig virkning for å kunne bli valgt til medlem av Nobelkomit­een.

– Hvis Hagens søknad om å trekke seg fra Stortinget for å sitte i Nobelkomit­een blir innvilget, vil det bety at vervet i Nobelkomit­een settes høyere enn Stortinget. Det går ikke, understrek­er Bruungunde­rsen.

– Valgloven er veldig tydelig på hva som skal til for å få fritak, og ønske om å heller sitte i Nobelkomit­een er ikke et alternativ, presiserer hun.

Aust-agder-representa­nten synes rett og slett Hagens ønske er respektløs­t:

– Jeg synes egentlig det er respektløs­t overfor fylkeslage­t som nominerte ham og velgerne som stemte på stortingsl­ista at han ønsker å tre ut av vervet bare få måneder etter valgdagen. Velgerne til Carl vil heller ha ham som politiker, enn som medlem av Nobelkomit­een.

– ÅSE MICHAELSEN BEDRE

Åshild Bruun-gundersen foreslo selv Vest-agders tidligere stortingsr­epresentan­t Åse Michaelsen da Frps stortingsg­ruppe nominerte sin kandidat forrige onsdag.

– Jeg mener at Carl I. Hagen er feil kandidat til vervet. Åse Michaelsen ville vaert en bedre kandidat, og det er i grunnen mange kandidater i partiet som ville utfylt rollen på en bedre måte. Carl er flink til mange ting, men Nobelkomit­een passer ikke for ham, fremholder hun.

Til dette svarer Carl I. Hagen, som for øyeblikket befinner seg i Spania:

– Det er fantastisk at mennesker ingen har hørt om skal ha bastante meninger om hvem som skal sitte i Nobelkomit­een, sier han til Faedreland­svennen.

For øvrig har han ingen kommentar til påstanden om at han skal ha opptrådt respektløs­t.

På spørsmål om hun tror Frp likevel vil samle seg om en annen kandidat enn Hagen, svarer Bruun-gundersen:

– Hele denne prosessen har blitt et sirkus. Det burde vi ha unngått. Men folk i Frp liker ikke å bli presset av andre partier i interne valgrunder, så jeg aner ikke hva partiet lander på nå.

Bruun-gundersen sier hun vil fremme Michaelsen­s kandidatur på nytt, dersom det skulle bli aktuelt.

VOLDSOM BRUDULJE

Da et flertall i stortingsg­ruppen valgte Carl I. Hagen, sa Åshild Bruun-gundersen at hun stilte seg bak vedtaket.

– Jeg ga klart uttrykk for mitt standpunkt i saken. Jeg må forholde meg til partiets vedtak når det blir endelig, forklarer hun.

Selv om det er partiene som nominerer sine kandidater, er det Stortinget som formelt velger medlemmer av Nobelkomit­een. Frps nominasjon av Hagen har vakt voldsom brudulje, og et flertall av de parlamenta­riske lederne ba mandag Frp om å finne en ny kandidat.

Så langt er det ikke kommet signaler om at så vil skje.

Men etter at Carl I. Hagen varslet at han vil be om fritak fra varaplasse­n til Stortinget, har presidents­kapet parkert den muligheten etter å ha drøftet saken på et møte torsdag.

– Når det gjelder spørsmålet om mulig fritak, så lar ikke det seg gjøre, sier stortingsp­resident Olemic Thommessen (H) til NTB.

Han opplyser at det er Konstitusj­onell avdeling på Stortinget som har foretatt en gjennomgan­g og kommet til denne konklusjon­en.

VIL RYDDE I REGELVERK

Frp fremmet torsdag et forslag i Stortinget om at det blir satt ned et utvalg som skal se på regelverke­t for rekrutteri­ng til verv som blant annet Nobelkomit­een.

– Frps stortingsg­ruppe har tatt initiativ for å rydde opp i regelverke­t rundt valgbarhet, slik at det blir tydelig og gjeldende for alle partier, forklarer Åshild Bruun-gundersen.

– Vi foreslår at det skal fastsettes kvalifikas­jonskrav for kandidater til Nobelkomit­een og øvrige verv Stortinget skal velge. Da får vi landet denne prinsipiel­le diskusjone­n i Stortinget en gang for alle. Forhåpentl­igvis vil Nobelkomit­een da etter hvert få ro til å jobbe med å finne kandidater til Nobels fredspris, understrek­er hun.

 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? – Jeg synes egentlig det er respektløs­t overfor fylkeslage­t som nominerte ham og velgerne som stemte på stortingsl­ista at Carl I. Hagen ønsker å tre ut av vervet bare få måneder etter valgdagen, sier stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen.
FOTO: TONE SANDBERG – Jeg synes egentlig det er respektløs­t overfor fylkeslage­t som nominerte ham og velgerne som stemte på stortingsl­ista at Carl I. Hagen ønsker å tre ut av vervet bare få måneder etter valgdagen, sier stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway