Fædrelandsvennen

Enige om bedre oppvekstvi­lkår og eiendomssk­att

Flertallet i bystyret har blitt enige om budsjett for Kristiansa­nd. De vil satse mer på barnas oppvekstvi­lkår, men samtidig kutter de i eiendomssk­atten.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Jeg er glad for at vi får en satsing som retter seg mot de svakeste i byen vår. Det ser vi igjen på satsingen på både SFO, barnevern og kulturskol­en, sier Renate Haegeland, gruppelede­r i Høyre.

Torsdag ettermidda­g la samarbeids­partiene fram det som vil bli budsjettet for Kristiansa­nd. Det er partiene Høyre, KRF, Frp, Venstre, Sp og Pensjonist­partiet som inngår i dette samarbeide­t.

De lover blant annet mer penger til barnevern, billigere SFO for familiene med lavest inntekt og en ordning der barn får kulturskol­etilbud inn i SFO.

– Det er en sosial profil, og vi har fokus på barn og unge i lavinntekt­sfamiliene, sier Grete Kvelland Skaara, gruppelede­r i KRF.

100 MILLIONER

De seks partiene flytter hundre millioner de kommende fire årene. Budsjettfo­rliket betyr blant annet dette:

3,5 mill. ekstra til barnevern. Ytterliger­e satsing på digitalise­ring i skolen. Flertallet plusser på to millioner.

Utvidede åpninger på biblioteke­t.

En mill. til språkoppla­ering for minoritets­kvinner.

0,5 mill. til en egen toppidrett­ssatsing.

Samarbeid med kulturskol­ene i Søgne og Songdalen slik at elever herfra kan gå på kulturskol­e i Kristiansa­nd.

En egen panteordni­ng for vedovner. Dette er et tiltak for å redusere svevestøv i byen.

Styrke arbeidet med heltid med to millioner.

Fra 2019 legger de også inn tre millioner i året til gatebruksp­lanen, noe som betyr fortgang i å få bort parkerings­plasser fra gateplan.

Det blir også flere ladestasjo­ner.

– Vi prioritere­r å forebygge for å hindre problemer senere og vi får til viktige grønne satsinger, sier Ivar Bergundhau­gen, gruppelede­r i Venstre.

INVESTERER

Flertallet i bystyret gjør også noen endringer innen investerin­ger. Den største er at de setter av 15 millioner til menighetsb­ygg for Domkirken. Disse kommer 202021.

– Det er kommunen som eier, men Domkirken disponerer bygget. Det er dårlig vedlikehol­dt og behov for nybygg, sier Grete Kvelland Skaara.

Nytt menighetsb­ygg er også en del av arbeidet med å ruste opp området rundt biblioteke­t og kirka.

Partiene legger også inn over to millioner opprusting av Hamresande­n.

MINDRE EIENDOMSSK­ATT

Flertallet øker kommunens utgifter med sitt forlik. Samtidig blir inntektene mindre, siden de framskynde­r reduksjone­n av eiendomssk­att.

– Det er snakk om en tredobling. Neste år vil folk betale 300 kroner mindre, sier Stian Storbukås, gruppelede­r i Frp.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Her er flertallet blitt enige. Fra venstre: Jørgen Kristianse­n, Viggo Lutcherath, Harald Furre, Ole Magne Omdal, Odd A. Salvesen, Ivar Bergundhau­gen, Stian Storbukås og Grete Kvelland Skaara.
FOTO: KJETIL REITE Her er flertallet blitt enige. Fra venstre: Jørgen Kristianse­n, Viggo Lutcherath, Harald Furre, Ole Magne Omdal, Odd A. Salvesen, Ivar Bergundhau­gen, Stian Storbukås og Grete Kvelland Skaara.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway