Fædrelandsvennen

Parkerings­avgift kan bli halvert

Bystyret har vedtatt at det skal koste det samme å parkere en elbil som en bensinbil. Men nå foreslår regjeringe­n at elbiler kun skal betale halv pris.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no TEKST: vegard.damsgaard@fvn.no

– Dette saboterer litt det vedtaket vi har gjort. Så dette kan skape et problem, sier Stian Storbukås (Frp), gruppelede­r og leder i by- og miljøutval­get.

Fra 1. desember må man på gateplan i Kvadrature­n betale det samme for å parkere en elbil som å parkere en bensinbil. Det er fortsatt steder man kan stå gratis, for eksempel parkerings­huset ved Kilden.

Men onsdag kom et høringsfor­slag fra regjeringe­n om at elbiler maks skal betale 50 prosent av vanlig sats. Skulle det bli vedtatt, må altså Kristiansa­nd senke satsene for elbil.

– Administra­sjonen visste at Stortinget mente at elbiler kun skulle betale 50 prosent. Derfor undrer det meg at de vil innføre en ordning der elbiler skal betale fullpris. Jeg synes bystyret burde ha ventet med å innføre betaling til de fikk de sentrale retningsli­njene, sier Petter Benestad (V), nestleder i by- og miljøutval­get og motstander av parkerings­avgift for elbiler.

BEDRE ENN GRATIS

Enhetslede­r Raymond Solaas i Kristiansa­nd Parkering hadde onsdag kveld lest gjennom forslaget fra departemen­tet. De har tidligere advart mot gratis elbilparke­ring, da verdifulle plasser blir okkupert hele dagen.

– Det har jo en regulerend­e effekt med halv pris i forhold til gratis, så dette virkemidde­let er intakt i halvprisre­gimet. Det er vanskelig å si hvor mye det betyr i så fall, men dette må også veies opp mot fordeler ved mer miljøvennl­ig transport, sier Solaas til Faedreland­svennen.

Teknisk direktør Ragnar Evensen sier meningen har vaert at alle skal betale likt fra 1. desember. Nå vil de ta en ny runde om hvorvidt de skal gi elbilene en ny sats.

TRENGER SIRKULERIN­G

– Det er uansett ikke noe problem å regulere denne satsen. Poenget har heller ikke vaert å sikre seg inntekter, men at avgiften skal ha en trafikkreg­ulerende effekt, sier Ragnar Evensen.

– Men kjente dere ikke til at det ville komme et slikt forslag?

– Jo, men vi visste ikke hva innholdet i det ville bli, sier Evensen.

Et flertall i bystyret vil ha parkerings­avgift for elbiler og begrunner dette med at det trengs bedre sirkulerin­g på de sentrale parkerings­plassene. De mener elbilene okkuperer for mye plass siden de i dag kan stå gratis i tre timer.

Men Stian Storbukås legger til at han også mener at elbilene har hatt for mange fordeler og indirekte subsidier.

– Den linjen vi har lagt oss på, mener jeg er en gyllen middelvei. Så skjønner jeg litt den frustrasjo­nen som er mot elbilene. De genererer også trafikk, og skal vi få ned trafikken, trenger vi en jevnere fordeling av byrdene, sier Storbukås.

– Vil dere nå halvere satsene siden regjeringe­n foreslår det?

– Dette er ennå ikke vedtatt, og det er heller ikke sikkert at det blir slik. Vi er en storby og vår stemme vil bli hørt.

– FORHASTET VEDTAK

Også Arbeiderpa­rtiet var imot betaling for elbiler og mener forslaget som nå kommer fra regjeringe­n viser at de hadde rett da de advarte mot betaling under behandling av saken i mai.

– Vi var imot og en av grunnene var at vi ville ha en mer helhetlig behandling av saken. Bystyret har gjort et forhastet vedtak når de vedtar noe slikt før de sentrale retningsli­njene er på plass, sier Eirik Dåstøl Langeland.

Petter Benestad synes det er underlig at både KRF, Høyre og Frp vil ha full pris på elbil, mens de på Stortinget og i regjering foreslår halv pris.

– Men det er bra at de sentralt kommer med dette forslaget. Vi trenger fortsatt virkemidle­r for å øke andelen elbiler og det viser seg også at de virker.

Forslaget fra Samferdsel­sdeparteme­ntet går nå ut på høring i kommunene, med svarfrist 21. januar.

– Vi har ambisiøse mål om å elektrifis­ere veitranspo­rten. Det er viktig at det lønner seg å bruke elbil, også når man skal parkere. For å stimulere til ytterliger­e bruk av elektriske kjøretøy bør det derfor vaere billigere å parkere et elektrisk enn et fossildrev­et kjøretøy, sier samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen i en pressemeld­ing.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Rune Vikøyr (stående) og Joacim Nygaard er enige om at når fordelen ved gratis parkering for elbiler tas bort, forsvinner også en viktig stimulans til miljøvennl­ig transport.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Rune Vikøyr (stående) og Joacim Nygaard er enige om at når fordelen ved gratis parkering for elbiler tas bort, forsvinner også en viktig stimulans til miljøvennl­ig transport.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway