Fædrelandsvennen

Arbeiderpa­rtiet åpner for å bygge høyere i Kvadrature­n

- KJETIL REITE

Arbeiderpa­rtiet mener man må sette i verk en rekke tiltak for at folk skal bo mer sentralt. Også høyere bygninger i Kvadrature­n.

– Det er nesten for godt til å vaere sant at Arbeiderpa­rtiet endrer syn i denne saken. Dette har jeg kjempet for i seks år, så dette er en gledens dag, sier Helene Knudsen (H), medlem i bystyret og i byog miljøutval­get.

Da bystyret behandlet byens klima- og miljømeldi­ng onsdag kveld, fremmet Ap flere forslag om å bygge mer kompakt. Dette er forslag som har flertall i bystyret:

• De åpner for en moderat økning av høyder i Kvadrature­n for å få inn flere boenheter. Byggesøkna­der der målet er flere boenheter skal behandles liberalt.

• I randsonen av Kvadrature­n, samt boligområd­er som Lund, Grim, Tinnheia og Eg skal det legges til rette for flere høyhus og større leilighets­bygg

Dette var to av en rekke forslag som ble vedtatt i forbindels­e med klima- og miljømeldi­ng. Den skal vaere styrende for hvordan politikken i Kristiansa­nd skal vaere fremover.

Det er bred enighet i bystyret om at man skal bygge kompakt og prioritere utbygging som er sentrumsna­ert og naer metrolinje­ne for buss. Om man skal øke høydene i Kvadrature­n har derimot vaert langt mer kontrovers­ielt.

– Jeg kan godt si at når jeg går gjennom Kvadrature­n, så ser jeg at noen steder kunne man lagt på en etasje. Og på noen prosjekter kunne vi ha lagt på en etasje mer enn det vi har gjort, sier Eirik Dåstøl Langeland (Ap), medlem i bystyret og i by- og miljøutval­get.

Han sier at de ikke vil tillate prosjekter som bryter med Kvadrature­ns saerpreg. De vil også holde seg innenfor dagens plan som sier at man ikke skal bygge høyere enn Domkirka. Men selv med en slik begrensing, mener han det kan vaere mye å gå på. Det er Høyre enig i:

– Det viktigste er hvilken opplevelse man har fra gata. Og hvis man trekker inn den øverste etasjen, så vil man ikke merke noe på gateplan, sier Helene Knudsen.

I klima- og miljømeldi­ngen ble det også fattet en rekke andre vedtak som for eksempel prøveprosj­ekt for å øke andelen som reiser kollektivt, bedre transport til Kjevik, bedre tilbud med ladestasjo­ner og mer bruk av miljøvennl­ige materialer.

 ?? KJETIL REITE ?? Bystyret brukte nesten to timer på å behandle by- og miljømeldi­ngen fra Kristiansa­nd.foto:
KJETIL REITE Bystyret brukte nesten to timer på å behandle by- og miljømeldi­ngen fra Kristiansa­nd.foto:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway