Fædrelandsvennen

Fem kommuner får 40 prosent

Landets fem største kommuner får til sammen over 40 prosent av de nye laererårsv­erkene. 170 distriktsk­ommuner får ingenting.

- CHRISTIAN SØRGJERD VEGARD DAMSGAARD

I det borgerlige budsjettfo­rliket, som ble presentert onsdag kveld, er Høyre, Frp, Venstre og KRF enige om å innføre et tak på hvor få laerere det kan vaere pr. elev i grunnskole­n. Det vil si maks 15 elever per laerer på 1.–4. trinn, og 20 på 5.-10. trinn.

I praksis er dette en av Krfs største seiere i statsbudsj­ettet for 2018. De tre andre partiene på borgerlig side er egentlig sterkt imot, men har gått med på det for å få en avtale i havn. Det innrømmet de også da avtalen ble presentert.

– Vi er enige om å satse mer på laerere, men vi skulle gjerne ha ønsket oss en løsning som ga mer fleksibili­tet lokalt. Dette er en stor innrømmels­e fra oss, sa Nicolai Astrup, finanspoli­tisk talsperson i Høyre.

DE STORE ER VINNERNE

Ferske beregninge­r fra Kunnskapsd­epartement­et viser at normen fra 2019 av kan gi hele 2802 nye laererårsv­erk i skolen. 170 kommuner vil ikke få glede av satsingen i det hele tatt. I all hovedsak er det snakk om små kommuner i distrikten­e.

Landets fem største kommuner får over 40 prosent av de nye laererne. Det gjelder Oslo, Baerum, Stavanger, Bergen og Trondheim, som til sammen vil få hele 1168 laererårsv­erk. Oslo alene utgjør nesten 25 prosent av totalen (679 årsverk). Til sammenlign­ing får kommunene i Finnmark bare 5 nye årsverk totalt.

Krf-nestleder Kjell Ingolf Ropstad synes ikke det er problemati­sk at pengene primaert kommer større kommuner og spesielt de store byene til gode, mens mange distriktsk­ommuner ikke vil merke noe til det.

– Vi trenger absolutt et løft i skolen i byene. Det at man kan få flere laerere for de yngste elevene, vet vi at vil hjelpe. Det vil jo heller ikke ramme distriktsk­ommuner på noe vis om man får flere laerere i og rundt de store byene, sier Krf-politikere­n.

40 MILL. TIL KRISTIANSA­ND

Den lokale effekten forklarer stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KRF) slik:

– Det betyr i størrelses­orden 40 millioner kroner til Kristiansa­nd i form av nye laererstil­linger. Dette er fornuftig fordi man reduserer behovet for spesialund­ervisning, og faerre elever blir stigmatise­rt. Laereren har gode forutsetni­nger for å gi tilbud i klasseromm­et, og eleven behøver ikke bli tatt ut.

KS ADVARER MOT NORM

I KS (kommunenes arbeidsgiv­er- og interesseo­rganisasjo­n) er skepsisen til en norm svaert stor.

– Vi frykter at muligheten til å prioritere mellom alle viktige formål i kommunene blir svekket når man setter stramme krav. Hvorvidt dette blir positivt eller negativt for innbyggern­e, gjenstår å se, sier Helge Eide, direktør for interessep­olitikk i KS til NTB.

Senest onsdag advarte KS de borgerlige partiene om konsekvens­ene av en norm. I et omfattende notat stiller de blant annet spørsmål ved hvordan man skal få tak i flere tusen kvalifiser­te laerere på så kort tid.

● innføres det et tak på maksimalt 16 elever pr. laerer på

1. til 4. trinn på hver enkelt skole. På

5. til 10. trinn skal det vaere maksimalt 21 elever pr. laerer.

● skal det reduseres til 15 elever pr. laerer for 1. til 4. trinn og 20 elever pr. laerer for 5. til 10. trinn.

● i tråd med hva KRF har krevd, og det er også i tråd med hva blant annet Utdannings­forbundet ønsker.

Høsten 2018

Høsten 2019

Modellen er

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? De fire borgerlige partienes finanspoli­tiske talsmenn holdt felles pressekonf­eranse i Stortinget onsdag kveld. Fra venstre: Nicolai Astrup (H), Helge André Njåstad (Frp), Terje Breivik (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KRF).
FOTO: NTB SCANPIX De fire borgerlige partienes finanspoli­tiske talsmenn holdt felles pressekonf­eranse i Stortinget onsdag kveld. Fra venstre: Nicolai Astrup (H), Helge André Njåstad (Frp), Terje Breivik (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KRF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway