Fædrelandsvennen

Ekstra millioner til Agder

- VEGARD DAMSGAARD TORMOD FLEM VEGGE

Fullrigger­en Sørlandet, Ansgarskol­en og Blå Kors er tilgodeset­t med ekstra millioner etter onsdagens budsjetten­ighet på Stortinget.

– Sørlandet blir ofte beskyldt for å stå bakerst i køen, men det gjør vi ikke i denne sammenheng, hevder stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal overfor Faedreland­svennen onsdag kveld.

Til sammen flyttet de på drøyt fem milliarder kroner for å sikre enighet om 2018-budsjettet.

Her er noe av det som kommer Agder spesielt til gode og som KRF fronter:

●●Tre millioner kroner til Fullrigger­en Sørlandet. De fikk halvannen million i 2017 for å kunne etablere en drift som gjorde at de kunne seile. De ba om tre mill i 2018, på samme måte som andre skoleskip, med en plan for å få driften i balanse ved hjelp av flere utenlandsk­e elever. Beløpet skal hjelpe stiftelsen over kneika.

●●2,5 millioner til Ansgarskol­en i Kristiansa­nd, som øker med det tredobbelt­e de to påfølgende årene. Høyskolen har søkt om 30 studieplas­ser i psykologi (bachelor), i tillegg til tre stipendiat­stillinger for å stimulere til vitenskape­lig arbeid.

●●2,5 millioner til KV – Kristen VGS Vennesla, for at den skal bli økonomisk sidestilt med andre skoler. Skolen er nokså ensidig på musikkfag, noe som krever store pedagogres­surser. Nå får de mer like vilkår med andre.

●●2,5 millioner til Blå Kors’ nasjonale chattetjen­este Snakk om mobbing. De har åpent seks dager i uka, med stor pågang og flere hundre samtaler hver uke. De ønsker å ansette flere, og en halv million skal brukes til forskning på hva en sånn chattetjen­este har å bety.

●●Én million til City Changers i Kristiansa­nd. Tilbudet handler om samtalevei­ledning for unge som er kommet litt på utsiden av samfunnet. Nå skal opplegget eksportere­s til andre byer.

●●Fire millioner til prosjektet Steg for steg, i regi av Blå kors i Oslo og Kristiansa­nd. Personer som har sittet i fengsel trenger hjelp til rehabilite­ring med individuel­l oppfølging, hybel, leilighet, arbeid og skole.

VENSTRE-SATSING

Venstre har også gode nyheter å komme med:

– Vi hadde noen tydelige og klare satsinger, det ene var mer i bevilgning til UIA og de andre universite­tene, både i form av flere stipendiat­stillinger, og økt basisfinan­siering, opplyser sentralsty­remedlem Petter N. Toldnaes fra Lillesand.

Rent konkret innebaerer det 50 stillinger, 500 studieplas­ser og 100 millioner i økt finansieri­ng.

Som Faedreland­svennen tidligere har omtalt, ønsket Venstre en bevilgning på to millioner kroner til det nye matkulturs­enteret i Kristiansa­nd. Det fikk de gjennomsla­g for.

Partiet ønsket fem millioner kroner til oppstart av en ny folkehøysk­ole på Evje, som Evjeklinik­ken har planer om. De fikk gjennomsla­g for 0,7 millioner til oppstarten.

Dette er en folkehøgsk­ole for ungdom med overvekt og livsstilss­ykdommer som skal hete «Folkehøgsk­olen Helse». I tillegg fikk de gjennomsla­g for 0,8 millioner til teknisk senter i Flekkefjor­d.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Vest-agder-representa­ntene Hans Fredrik Grøvan og Torhild Bransdal fikk gjennomsla­g for flere lokale saker i budsjettfo­rhandlinge­ne.
FOTO: ARKIVFOTO Vest-agder-representa­ntene Hans Fredrik Grøvan og Torhild Bransdal fikk gjennomsla­g for flere lokale saker i budsjettfo­rhandlinge­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway