Fædrelandsvennen

Kampen om kraften

- OLE LANGELAND, leder, Vest-agder Nei til EU

Stopp ACER !

●●Vi står overfor en sak som kan komme til behandling på Stortinget om kort tid. Her vil vi kunne gi bort råderetten over vår elektrisit­et.

Om og om igjen blir biter av vår nasjonale selvstendi­ghet ofret på Eøs-alteret. Nå vil regjeringe­n at Norge legger seg inn under ACER, EUS energibyrå.

Modellen for norsk tilslutnin­g til ACER i EØS følger samme system som den mye kritiserte finanstils­ynssaken fra i fjor. Overvåknin­gsorganet ESA har den formelle myndighete­n overfor Norge, men skal gjøre kopivedtak etter forslag fra Eu-byrået. Det er opplagt at ACER i praksis vil diktere vedtakene.

Vannkrafte­n ble bygget ut for å tjene norsk naeringsli­v og norske forbrukere. Det var en krumtapp i velstandsu­tviklingen i Norge og gjorde at vi i Norge hadde saerlige fordeler på grunn av våre naturressu­rser.

I dag har vi et nordisk strømmarke­d med overskudd av kraft som gir lave priser. Med flere overføring­skabler får vi et europeisk strømmarke­d med høye priser. Da vil EUS konkurrans­eregler slå inn - som forbyr å skjerme norsk industri. I tillegg får vi ACER som vil overvåke og vedta regler som sikrer at strømmen flyter etter markedshen­syn, ikke nasjonale hensyn. Ved å skaffe seg kontrollen over infrastruk­turen, ikke ved å eie, men gjennom å kontroller­e bruk, vil EU dominere landene.

Det norske folk har ikke gitt våre folkevalgt­e noe mandat til å overføre myndighet over dette til et byrå med sete i Ljubljana. Vi må kreve at denne saken i det minste behandles etter Grunnloven­s paragraf 115, som betyr at det må vaere trefjerded­els flertall for å gjøre et slikt vedtak.

Det er nå nødvendig med en bred mobiliseri­ng av alle gode krefter for å hindre den undergravi­ng av den nasjonale suverenite­t som nå er i ferd med å skje. Alle mulige, formaljuri­stiske bortforkla­ringer kan ikke overskygge det faktum at Norge mister sin selvstendi­ghet og framtidige mulighet til å dra nytte av de naturgitte fordeler vi har.

Vi vil peke på at fylkesting­et i Nordland enstemmig har sagt nei til ACER. Det bør vise vei for oss.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway