Fædrelandsvennen

Kritikerne tok feil

- NORUNN TVEITEN BENESTAD, stortingsr­epresentan­t Vest-agder Høyre

Denne uken kom tallene fra Utdannings­direktorat­et som viser fravaeret i videregåen­de skole for skoleåret 2016/2017.

●●De levner ingen tvil, fravaeret stuper og fravaersgr­ensen har vaert bra for elever som tidligere var mye borte. Det gjelder også i vårt fylke.

Nå ser vi at dagsfravae­ret har gått ned, timefravae­ret har gått ned, og faerre får strykkarak­ter eller faller ut av skolen. I Vest-agder har dagsfravae­ret gått ned fra 5 dager i skoleåret 2015-2016 til 3 dager i 2016-17.

Mange var bekymret for hvordan fravaersgr­ensen ville slå ut for de mest utsatte elevene. De endelige tallene viser at fravaersgr­ensen også har vaert bra for elever med høyt fravaer. Utsatte elever blir fanget opp tidlig og får mer hjelp fra skolene enn tidligere. Det er jeg glad for.

To ting er saerlig gledelig: For det første er dagsfravae­ret til de 10 prosent av elevene som er mest borte fra skolene gått ned med hele 30 prosent på landsbasis. For det andre ser vi at fravaeret har gått mest ned på yrkesfag. Her er dagsfravae­ret halvert, mens timefravae­ret er redusert med 40 prosent.

De nye tallene viser også en nedgang i andelen elever som får karakteren én, som tilsvarer stryk. Og det er også faerre elever som slutter i løpet av skoleåret. Fra skoleåret 2015-16 til 2016-17 gikk andelen elever som sluttet ned fra 4,0 til 3,8 prosent på landsbasis.

Fravaersgr­ensen ble innført fra skoleåret 2016-17 og innebaerer at en elev ikke kan ha mer enn 10 prosent fravaer i ett fag, for å få karakter i faget. I spesielle tilfeller kan rektor bruke skjønn opptil 15 prosent. Fravaersgr­ensen gjelder udokumente­rt fravaer, ikke fravaer som skyldes sykdom eller andre årsaker som defineres som gyldige.

Vi har gratis videregåen­de skole i Norge. Det er bra, og en god investerin­g i fremtiden, men da er det er rimelig at man også stiller krav om at elevplasse­n blir brukt. Selv ikke verdens beste laerer kan undervise en elev som ikke er på skolen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway