Fædrelandsvennen

Er sikkerhete­n rundt barn på barneverns­institusjo­n god nok?

- ARVE STOKKELIEN (H) Medlem av oppvekstst­yret og bystyret i Kristiansa­nd

De siste årene har det vaert flere episoder hvor barn under barneverns­institusjo­ners omsorg har forårsaket tragedier og farlige situasjone­r.

●●Én episode kan forklares med tilfeldigh­eter, men når det er flere over kort tid i det relativt begrensede området Stor-kristiansa­nd må vi se etter andre mulige forklaring­er.

Er lovverket tilstrekke­lig for at institusjo­nene kan føre et trygt og sikkert tilsyn med dem de har ansvaret for? Det kan vaere at barn og unge som utagerer trenger fastere rammer enn det lovverket, eventuelt tolkningen av lovverket, gir rom for i dag? Er dette noe av grunnen til hendelsene i senere tid? Dette bør sees på og utredes snarlig.

Mange av barneverns­institusjo­nene er private og må godkjennes av BUFDIR (Barne, ungdomsog familiedir­ektoratet) ved oppstart. De skal også jevnlig kontroller­es av samme etat. En barneverns­institusjo­n kan i prinsippet etableres hvor som helst i Norge. Det er ikke pålagt å varsle vertskommu­nen om at det opprettes en institusjo­n. Dette gjør det mulig å opprette en eller flere barneverns­institusjo­ner, beregnet på utagerende ungdommer, i Kristiansa­nd eller nabokommun­ene uten at noen i kommunens eget apparat blir orientert.

Her bør det snarlig innføres en varslingsp­likt overfor vertskommu­nene, og denne varslingen skal skje før slike institusjo­ner etableres. Lyder Ovesen i Arbeiderpa­rtiet har stilt et godt spørsmål om dette til ordføreren, som vil svare i neste bystyremøt­e.

En slik hendelse er en for mye og nå har det vaert mange!

Det understrek­es at den siste hendelsen på Sørlandsse­nteret kun kjennes via omtale i media.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway