Fædrelandsvennen

Beretninge­n om morens kamp for å få sønnen hjem

- TARJEI LEER-SALVESEN

Hva gjør en mor når sønnen dømmes til døden i et fremmed land, i en rettssak som fremstår som et absurd teater?

Vi får inngående beskrivels­er av hvordan det var å leve i fengselet, og møtene og kampanjen for å få fangene løslatt.

Historien om de to unge mennene som forsøkte å etablere seg i sikkerhets­bransjen i Afrika er kjent for de fleste, og grundig analysert også i journalist­iske bøker. Der andre forsøker å finne svar på hvorfor de to unge mennene var der og hvordan sjåføren deres ble drept, er dette en bok som trekker i en annen retning.

I denne teksten er kampen for å få nordmennen­e hjem det altoversky­ggende perspektiv­et. Dermed vektlegges det urettferdi­ge og absurde i behandling­en Moland og French utsettes for.

Det er i det hele tatt en bok som mer søker å beskrive hva som skjedde etter arrestasjo­nene, enn et forsøk på å forstå hvorfor de ble arrestert og hva slags virksomhet de drev med. Det er en mors suverene rett å ta dette perspektiv­et, og på de premissene er det også en lesverdig bok. French stiller andre spørsmål enn journalist­ene, og er svaert kritisk til det hun oppfattet som sladder og ryktespred­ning fra media.

Hva slags sjanger er dette? Forlaget plasserer boken i samlekateg­orien «Dokumentar, historie og biografi». I dette spennet ligger den vel naermest selvbiogra­fien. Dette er en mors beretning om en katastrofe som rammet sønnen og familien.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kari Hilde Hodne French har skrevet bok om kampen for å få løslatt sønnen fra fengsel i Kongo
FOTO: NTB SCANPIX Kari Hilde Hodne French har skrevet bok om kampen for å få løslatt sønnen fra fengsel i Kongo

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway