Fædrelandsvennen

Krigene i Det gamle testamente­t

- KATHRINE TALLAKSEN SKJERDAL

Elsk deres fiender, og be for dem som forfølger dere! sa Jesus.

I skarp kontrast beskriver Det gamle testamente­t (GT) mange gudvillede kriger. Blodigst går det kanskje for seg når Israelsfol­ket skal innta det lovede land under Josvas ledelse. Folk som er mindre velvillig innstilt til Bibel og kristendom enn meg, har sammenlikn­et GTS krigerske Gud med Hitler, Stalin, Idi Amin, Milosovic og IS.

Krig er faelt, og krigene i GT er for meg det aller vanskeligs­te spørsmålet å finne gode svar på. Olof Edsinger hjelper meg et stykke på vei. Han har nylig skrevet bok om temaet, og også laget en serie filmsnutte­r (snakkomtro. no/youtube). Les og se selv!

Her er noen stikkord: 1. Krigen var Guds dom over en mørk religion, med barneofrin­ger, spiritisme, avgudsdyrk­else, seksuell promiskuit­et og hensynsløs­het. Krigen blir aldri begrunnet med kanaaneern­es etnisitet. 2. Hvis Israelsfol­ket skulle leve side om side med kanaaneern­e, var sjansen stor for at de ble ført på avveie og sugd opp av en «gudsfrånvä­nd» kultur. Det måtte ikke skje, for gjennom dette folket ville Gud etablere et synlig naervaer på jord. En dag skulle Messias komme nettopp fra dette folket. Endelig mål: Hele verdens frelse. 3. Nyere forskning tyder på at faerre ble drept, flest ble fordrevet. Overdrivel­ser hørte til sjangeren som ble brukt. 4. Kristne skal ikke gjenta krigene! Vi er kalt inn i et usynlig, ikke et geografisk, Guds rike.

Hjalp dette?

Tja, litt, kanskje.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway