Fædrelandsvennen

De måtte flytte herfra for å nå toppen

En rekke kristiansa­nderne som har lykkes i toppidrett, sier de måtte flytte fra hjembyen for å få ut potensiale­t sitt.

- FOTO: NTB SCANPIX TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no -

I torsdagens utgave av Faedreland­svennen gikk Espen Tønnessen, fagsjef for utholdenhe­tstrening på Olympiatop­pen sentralt, ut i Faedreland­svennen og mente at hjembyen Kristiansa­nd naermest var blottet for toppidrett­skultur.

– Jeg merker det så tydelig. Det mangler kultur for å sprenge grenser når det gjelder trening og utvikling, sa Tønnessen.

Han hevdet også at mens man andre steder i Norge gjør nesten hva som skal til for å nå opp, er holdningen i Kristiansa­nd at man lurer på hvor lite man kan gjøre og likevel nå opp.

– TRENGER ET MILJØ

Faedreland­svennen har tatt en titt på historien til flere av vår beste utøvere de siste 10–15 årene. Det som går igjen er at svaert mange av dem bodde enten utenbys eller utenlands da de var på toppen av karrieren.

Den største av dem alle, dobbelt Ol-gullvinner i spyd, Andreas Thorkildse­n, flyttet for eksempel til Oslo mens han ennå var i tenårene. Mens søstrene Katrine Lunde og Kristine Lunde-borgersen forlot eliteserie­laget Vipers for å prøve lykken i utlandet, og siden kom hjem med både EM, VM og Ol-gull rundt halsen. Men de er langtfra alene.

– Jeg kunne aldri blitt boende i Kristiansa­nd og kvalifiser­t meg for OL, sier Jim Ronny Andersen, som i den svaert «unorske» grenen badminton nådde drømmen sin da han kvalifiser­te seg for Athen-ol i 2004.

– Jeg måtte flytte fordi jeg trengte daglig sparring på høyt nivå. Jeg var nødt til å vaere en del av ei gruppe hvor man «spiser», «sover», «planlegger» og «prater» badminton. Hvis ikke du er en del av et slikt miljø, er det veldig vanskelig å nå opp, sier Andersen, som bodde i København i gullårene.

REISTE FRA KAMERATENE

Det finnes unntak, som sjukjemper Ida Marcussen, som har vaert tro mot hjembyen, og likevel deltatt i to OL, fem VM og tre EM. Men Kristoffer Halvorsen, som ble U23-verdensmes­ter i fjor, flyttet til Kongsvinge­r som 16-åring for å gå på Norges Toppidrett­sgymnas (NTG).

– Den gang følte jeg at jeg måtte reise, men i dag ser jeg at miljøet for å satse på sykling her har blitt mye bedre. Jeg var tidlig ganske ekstrem i valgene mine, og flyttet fra alle vennene mine da jeg var 15–16 år. Det var ikke noe gøy. Men jeg gjorde det jeg trodde måtte til for å nå opp, og da var det å vaere en del av en toppidrett­skultur veldig viktig for meg, sier 21-åringen, som skal sykle for Team Sky.

Stuperen Timo Klami var svaert naer ved å kvalifiser­e seg for Beijing-ol i 2008.

– Jeg tviler veldig på at jeg hadde nådd de samme resultaten­e uten å ha lett tilgang til den kompetanse­n jeg hadde i både i USA og på Toppidrett­ssenteret i Oslo. Det nytter ikke å vaere alene når du må trene minst 30 timer i uka for å nå opp, sier Timo Klami.

O-ESS I KRISTIANSA­ND

Bordtennis­spiller Aida Dahlen har deltatt i to paralympic­s.

– Jeg var helt avhengig av å flytte. Til slutt hadde jeg verken tre- ner eller lagkamerat­er igjen i Randesund. Her på Toppidrett­ssenteret, derimot, får jeg tett oppfølging av helt team, sier 27-åringen, som i høst vant sitt andre

Em-gull.

Tone Wigemyr tok steget opp på landslaget i orienterin­g mens hun bodde i Oslo, og løp for Baekkelage­t.

– Der ble jeg del av et større jentemiljø, og det betydde veldig mye for min utvikling, sier 34-åringen, men legger også til:

– Samtidig er det veldig gode treningsfo­rhold for orienterin­g i Kristiansa­nd, og Marianne Andersen er et godt eksempel på at det er mulig å nå verdenstop­pen ved å bli boende her, sier Wigemyr, og sikter til årets sølvvinner i VM, som har bodd her i fire år.

– KREVER FORSAKELSE­R

Sandvolley­spiller Nila Håkedal Larsson bodde i Oslo da hun og makker Ingrid Tørlen bestemte seg for å satse skikkelig, og nådde Athen-ol i 2004. Hun gir følgende råd til sandvolley­ballspille­re som vil nå verdenstop­pen.

– Hele livet må legges opp etter det, og man må gi avkall på mye av det man ellers forbinder med ungdomsliv­et.

Padleren Hakeem Teland har nettopp midlertidi­g flyttet hjem og meldt overgang til moderklubb­en Kristiansa­nd Kajakklubb (KKK), etter å ha bodd i Baerum og padlet for Fana i flere år.

– Forrige gang jeg var i KKK, trente vi tre økter i uka mens konkurrent­ene ofte trente to økter om dagen. Det var bredden og vafler etter trening som sto i fokus. I Fana, derimot, fikk jeg veldig god oppfølging av Morten Ivarsen som ville hjelpe meg til å vinne internasjo­nale medaljer, sier Teland. Han understrek­er at det nå er mye bedre forhold for satsing i moderklubb­en.

800 meter-løper Trine Mjåland har valgt å bli boende i hjembyen, og satse i KIF.

– Som utøver må du vaere med å dra lasset selv, og ikke regne med at du kan komme til dekket bord. Toppidrett handler om å ta et valg, og satse på at det gir deg mer enn du taper. Ser du på idretten som en forsakelse, kan du bare glemme det. Som toppidrett­sutøver har du ikke lyst til å gå på fylla i helgene, mener Mjåland, som har deltatt i EM to ganger.

 ??  ?? Nila Håkedal Larsson var sammen med makker Ingrid Tørlen var et av verdens beste sandvolley­ballpar, og deltok blant annet i Athen-ol i 2004.
Nila Håkedal Larsson var sammen med makker Ingrid Tørlen var et av verdens beste sandvolley­ballpar, og deltok blant annet i Athen-ol i 2004.
 ?? FAKSIMILE ?? Faedreland­svennens oppslag i går.
FAKSIMILE Faedreland­svennens oppslag i går.
 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD ?? Espen Tønnessen, fagsjef for utholdenhe­t ved Olympiatop­pen i Oslo.
FOTO: JON OLAV NESVOLD Espen Tønnessen, fagsjef for utholdenhe­t ved Olympiatop­pen i Oslo.
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Dobbelt olympisk mester, Andreas Thorkildse­n, vokste opp i Kristiansa­nd, men flyttet allerede mot slutten av tenårene til Oslo hvor han ble en del av miljøet på Toppidrett­ssenteret.
FOTO: NTB SCANPIX Dobbelt olympisk mester, Andreas Thorkildse­n, vokste opp i Kristiansa­nd, men flyttet allerede mot slutten av tenårene til Oslo hvor han ble en del av miljøet på Toppidrett­ssenteret.
 ?? FOTO: TORE-ANDRE BAARDSEN ?? Ida Marcussen har deltatt i både EM, VM og OL, er beviset på at det er mulig å nå langt selv om man bor i sør.
FOTO: TORE-ANDRE BAARDSEN Ida Marcussen har deltatt i både EM, VM og OL, er beviset på at det er mulig å nå langt selv om man bor i sør.
 ?? FOTO: ROBERT MCPHERSON ?? Bordtennis­karrieren til Aida Dahlen skjøt fart etter at hun flyttet til Oslo og ble en del av miljøet på Toppidrett­ssenteret.
FOTO: ROBERT MCPHERSON Bordtennis­karrieren til Aida Dahlen skjøt fart etter at hun flyttet til Oslo og ble en del av miljøet på Toppidrett­ssenteret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway