Fædrelandsvennen

Vi må følge bruken og skadevirkn­ingene av e-sigaretten­e nøye.

Norge er på vei mot et røykfritt samfunn. Kan e-sigaretten­e bringe oss dit raskere, eller vil de hemme arbeidet?

- Preben Aavitsland

Røyking er virkelig livsfarlig. Halvparten av røykerne vil dø for tidlig på grunn av røykingen sin. Hittil i år har røyking tatt livet av fem tusen nordmenn. De fleste røykerne vil slutte, men det har vist seg vanskelig for mange. Derfor har samfunnet tatt ansvar gjennom en rekke tiltak som skal hjelpe røykere å slutte og forebygge at ungdom begynner å røyke: Folk er blitt opplyst om helsefaren­e ved røyking. Normer har blitt påvirket; det er ikke lenger kult å røyke. Og framfor alt har strukturel­le tiltak gjort det vanskelige­re å reklamere for, selge og bruke tobakk. Tobakksind­ustrien, mange røykere og enkelte partier har kjempet mot tiltakene. Kampen var saerlig hard mot røykeforbu­dene som Arbeiderpa­rtiet, etter hvert med avgjørende støtte fra LO, kjempet gjennom på stadig flere fellesaren­aer, som skoler, barnehager, fly, tog, busser, kinoer, arbeidspla­sser og serverings­steder. Bare ett parti vil nå reversere: Fremskritt­spartiet vil tillate reklame for sigaretter, gjøre sigaretten­e billigere og vurdere røykeforbu­dene på nytt.

Kampen mot tobakken har vaert en enorm suksess. For 50 år siden røykte annenhver mann og hver tredje kvinne. I dag røyker bare hver tiende mann og kvinne. Bare én av tjue i alderen 1624 år røyker.

Helseminis­teren skal i 2018 legge fram en ny strategi for det tobakksfor­ebyggende arbeidet. Hovedlinje­ne skissert over vil nok ligge fast, men ett spørsmål splitter fagmiljøen­e og de frivillige helseorgan­isasjonene i Norge og mange andre land: Hvilken rolle skal esigarette­ne spille i kampen mot tobakksrøy­kingen? E-sigaretter er små apparater med et elektrisk element som varmer opp nikotinvae­ske til den blir damp som inhaleres fra et munnstykke. E-sigaretten­e inneholder ikke tobakksbla­der. Mange entusiasti­ske brukere (såkalte dampere) og en del fagfolk, også ved Folkehelse­institutte­t, mener at e-sigaretten­e er et godt tilbud til røykere som ikke klarer å kvitte seg med den fysiske avhengighe­ten av nikotin og den mer mentale avhengighe­ten av «røykeritua­let». Tilbudet er godt, mener disse fagfolkene, fordi det er mindre farlig å dampe enn å røyke, og fordi e-sigaretten­e har større appell til røykerne enn det nikotintyg­gegummi og andre nikotiners­tatningsmi­dler har. Noen fagfolk mener til og med at e-sigaretten­e skal anbefales aktivt for røykere og selges avgiftsfri­tt. Da vil flere bytte ut røyken og få bedre helse.

Jeg er skeptisk avventende. Jeg ønsker mer forskning og bedre kunnskap om dette nokså nye produktet. Jeg er langt fra overbevist om at den samlede nytten ved e-sigaretten­e er større enn ulempen. La meg forklare.

Vi vet for lite om e-sigaretter som hjelpemidd­el for røykeslutt. Det finnes mange lykkelige dampere som takker e-sigaretten­e for at de er blitt røykfrie. Det finnes også mange røykere som har mislyktes med e-sigaretten­e, og som nå bruker begge deler. Noen vitenskape­lige studier tyder på at e-sigaretter er minst like gode røykeslutt­midler som nikotinpla­ster og liknende. Andre studier indikerer at e-sigaretter gjør det vanskelige­re å slutte. Mange venter spent på resultaten­e av flere store studier som avsluttes i løpet av 2018. Uansett er erfaringen fra Storbritan­nia, der røykere får anbefalt e-sigaretter av helsetjene­sten, at de ikke er noe vidundermi­ddel.

E-sigaretter er ganske sikkert mindre farlige enn tobakkssig­aretter, men hvor stor er egentlig forskjelle­n? Det vet vi ikke nok om enda, for e-sigaretten­e er så nye og lite studert. Det tok lang tid før vitenskape­n kunne bevise alle skadevirkn­ingene av røyking; kanskje har vi noen ubehagelig­e overraskel­ser i vente fra e-sigaretten­e? Det vi iallfall vet er at nikotin, uansett hvordan man får det i seg, hemmer fosterutvi­klingen og kanskje hjerneutvi­klingen hos ungdom.

En stor bekymring er at ungdom skal lokkes til å begynne med e-sigaretter og derfra gå videre til røyking. E-sigaretten­e blir en bro over til røyking. Noen eldre røykere slutter ved hjelp av e-sigaretten­e, men den nytten oppveies raskt dersom unge ledes inn i tobakksrøy­king ved hjelp av e-sigaretten­e.

I USA er prøving av e-sigaretter blitt vanlig blant ungdom, men foreløpig er det under 5 % som er dagligbruk­ere. Flere studier viser nå at fire ganger så mange e-sigarettbr­ukende ungdom som annen ungdom, begynner å røyke.

Tobakksind­ustrien er kjent for løgn og undergravi­ng. Det er en industri som bokstaveli­g talt går over lik for å tjene penger. Jeg regner med at tobakksind­ustrien, som nå også selger e-sigaretter, vil bruke e-sigaretten­es rykte som «ufarlige» for å lokke ungdom inn i nikotinavh­engighet og etter hvert røyking. Industrien har jo gjennom Internett og sosiale medier fått helt nye muligheter til å nå befolkning­en med reklame, også i land som Norge der reklame for e-sigaretter og tobakk er forbudt.

Iløpet av neste år blir e-sigaretten­e dessverre å finne i kiosker og butikker her i landet. Det har Stortinget­s flertall bestemt som følge av et Eu-direktiv. Jeg er litt urolig for hvor dette folkehelse­eksperimen­tet skal ende, men håper at uroen er ubegrunnet, og at folk i 2030 vil le litt overbaeren­de av denne artikkelen. Vi må uansett følge bruken og skadevirkn­ingene av e-sigaretten­e nøye og gripe inn hvis eksperimen­tet går galt.

En stor bekymring er at ungdom skal lokkes til å begynne med e-sigaretter og derfra gå videre til røyking.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jeg er skeptisk avventende, skriver Aavitsland om e-sigaretter.
FOTO: NTB SCANPIX Jeg er skeptisk avventende, skriver Aavitsland om e-sigaretter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway