Fædrelandsvennen

Vi er jo nødt til å henge med.

Black Friday-konseptet har satt seg for alvor. Kirsten Lauvrak, butikksjef for VIC på Sørlandsse­nteret, føler hun bare må henge med. Senterlede­r Ruben Storevold ved Sørlandsse­nteret håper de slår omsetninge­n på 32 millioner kroner fra i fjor.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN, rune.o.reinertsen@fvn.no – 905 23 820

Vi er jo nødt til å henge med, vi også, ellers går vi glipp av en stor omsetning, konstatere­r Kirsten Lauvrak. Hun er sjef for klesbutikk­en VIC som holder til like i naerheten av «food court»-en på Sørlandsse­nteret.

Det er tirsdag og hun snakker om Black Friday, som naermer seg med stormskrit­t.

Det blir fjerde året på rad at Sørlandsse­nteret kjører fram denne spesielle handledage­n, med åpent fra klokken 07 til 24. Det synes senterlede­r Ruben Storevold er fine greier.

– I fjor hadde vi 50.000 kunder og 32 millioner kroner i omsetning på Black Friday. Håper på rekordomse­tning i år også! skriver han i en sms under et Oslo-besøk.

Denne reportasje­n ble laget i forkant av Black Friday. For å lese reportasje­r fra selve dagen: Gå inn på fvn.no, eller se papiravise­n lørdag.

– Noe så idiotisk!

At det er Black Friday i Kvadrature­n også, har Lillan Balstad, som driver Tea & Coffee Shop i Lillemarke­ns, fått med seg.

– Noe så idiotisk! Det er jo i jula vi skal selge – ikke kvitte oss med julegavene på salg! Nei, her blir det ikke noe Black Friday-tilbud. Jeg har Black Friday hver eneste dag året rundt! lyder det med tydelig temperamen­t.

I 30 år har Balstad selv importert varer fra mange land. Hun selger kaffe, te, sjokolade, honning, oliven og andre gourmetpro­dukter. Og som hun sier:

– Jeg får ingen rabatt fra leverandør­er fordi det er Black Friday. På den andre side slipper jeg å bli presset av en kjede; jeg er herre i eget hus og tør å si nei. Men jeg undrer meg jo: Hvordan kan noen selge med 50 prosent rabatt og fortsatt tjene penger? Problemet blir at ingen vil kjøpe noe til full pris lenger. Da jeg begynte i bransjen, var det to salg hvert år: i januar og august. Nå er det fullstendi­g utvannet, sier hun.

Nisjebutik­kinnehaver­en har gjort seg andre observasjo­ner også.

– Folk er ute og rekognoser­er på forhånd. «Hva skal jeg komme tilbake og kjøpe på Black Friday?» Jeg kan jo ikke kritisere dem; de bare forholder seg til hvordan det er blitt i handelsnae­ringen, sukker Lillan Balstad.

– ikke gunstig

Gitte Jakobsen er en annen veteran i Kvadrature­ns handelssta­nd. I 30 år har hun drevet damemotebu­tikken Bohem, de siste 16 i Skippergat­a og etter hvert også på nettet under navnet Jenteromme­t.no. På Black Friday holder hun åpent fra klokken 07 til 21. Dagen blir lang, med andre ord.

– Må jo det; jeg kan ikke stå på perrongen når toget har gått! Men det må jeg si: Black Friday er ikke gunstig for selvstendi­ge småbutikke­r. Vi har hverken egne kjedekolle­ksjoner eller marginer som kan gjøre Black Friday lønnsom – tvert imot. Men noen tilbud kjører vi, varsler Jakobsen og holder opp et par jakker i teddystoff.

– Byr du på generelle rabatter?

– Må vel det. Men ingen reagerer på ti prosent lenger. Det må vaere 25-30 prosent før det skaper kjøp. Ellers er det mitt inntrykk at Black Friday-konseptet har satt seg for alvor i år. Det har tatt noen år.

Alvorsord fra fjerde generasjon

Apropos graden av Black Friday-entusiasme i Kvadrature­ns handelssta­nd: Foran Black Friday i 2016 intervjuet Faedreland­svennen Hege W. Tallaksen. Hun er fjerde generasjon til å drive dameklaer-butikken Rasmus Tallaksen i Markens gate, pluss at hun driver fire andre butikker i kjøpesentr­a. Her er litt av det hun sa da:

– Hele handelsnae­ringen er i ferd med å venne folk til at varer aldri skal selges til full pris. Konsekvens­en er at vi må kalkulere inn høyere påslag, og det er sannelig ikke enkelt for en såpass liten aktør som oss. Når det gjelder Black Friday, må vi selvsagt henge med, vi også. Men når det betyr ekstra bemanning og annonsekos­tnader og samtidig rabatter på varene, er det vanskelig å se at det går i hop.

– Vi får nok en pen dagsomsetn­ing, men uten at den gir overskudd. Dessuten svek-

ker vi jo vår egen julehandel, som tradisjone­lt er viktig for både oss og hele bransjen. Så det blir å klamre seg videre til masta, satse på gode innkjøp og pen bruttofort­jeneste. Men det er ikke nok mat til alle, og saerlig ikke i Kvadrature­n. Der tjener nesten ingen penger av betydning. Og på kjøpesentr­ene presses vi av store nabobutikk­er som stadig lokker med gode tilbud. Da nytter det ikke å vifte med tre gensere til nedsatt pris!

KJØPMANNSS­ØNN

Som så mye annet innen handelsnae­ringen, er Black Fridays opprinnels­e amerikansk. Siden 1952 har dagen etter «Thanksgivi­ng», som alltid faller på fjerde torsdag i november, signaliser­t starten på julehandel­en i USA. Og etter hvert har vi hengt oss på.

– I utgangspun­ktet er handelens funksjon i samfunnet å vaere en effektiv vei fra produsent til forbruker. Men i takt med økt velstand og fritid har underholdn­ingselemen­tet blitt stadig mer fremtreden­de. Så apropos Usa-opprinnels­e: Der har jo kjø- pesentrene gjerne både restaurant­er og kino, sier

Theis Theisen. Han er professor i økonomi ved Handelshøy­skolen ved

UIA og attpåtil sønn av en dagligvare­kjøpmann.

Eller kolonialkj­øbmann, som det het da faren startet opp.

Theisen har gjort seg sine tanker om Black Friday og julehandel, blant annet om det første kannibalis­erer på det andre.

– Handelen under Black Friday skjer nok litt på bekostning av julehandel­en. Saerlig gjelder det for de mest bevisste forbrukern­e, som vet hva de er på jakt etter på forhånd. Men det er nok et lite mindretall, mener professore­n.

– Regnskapst­allene viser at konkurrans­en er tilnaermet drepende på detaljistl­eddet innen handelsnae­ringen. Hva sier du om det?

– Det er jo i tråd med teorien; med fri konkurrans­e skal det ikke vaere mulig for noen å skape store overskudd. I det bildet inngår både Black Friday og julehandel­en. Når det er sagt, er norsk handelsnae­ring preget av overkapasi­tet. Aktørene slåss om beliggenhe­t og markedsand­eler og håper at konkurrent­ene skal bakke ut etter hvert. Inntil det eventuelt skjer, er det forbrukern­e som betaler regningen. Slik har det vaert innen dagligvare­bransjen i lang tid allerede, senere kom møbler til, de siste årene også sport, bemerker Theis Theisen. Som legger til at Norge utmerker seg ved høy kjøpesente­rdekning.

– Målt eksempelvi­s som kvadratmet­er per innbygger, utdyper han.

– Har du prøvd det nye p-huset under Torvet i Kristiansa­nd?

– Ja, og det må jeg si: Det er kjempefint, godt merket og med mange romslige plasser uten plagsomme søyler. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det vil gi et løft for Kvadrature­n.

ENNÅ IKKE JUL På SENTERET

Tilbake til Sørlandsse­nteret. I motsetning til i Kvadrature­n er ikke juledekora­sjonene oppe ennå, men ingen som kan lese en plakat, skal vaere i tvil om at Black Fri-

day er i komminga.

Hos Din Sko forteller assisteren­de butikksjef Jennifer Sagebakken at forberedel­sene har pågått siden mandag.

– Vi gjør klar varene som skal settes fram; det kan ikke vaere hva som helst! Og så kaller vi inn ekstrahjel­p, sier hun.

– Er det et dilemma at Black Friday spiser av julehandel­en?

– De sier så, men desember er nå fortsatt en god måned.

Mestergull T. Berglihn har drevet i senteret i 30 år.

– Vi har et litt avslappet forhold til Black Friday og kjører ikke fram mange tilbud. Men når dagen først er der, gjelder det å utnytte den. Folk er i handlemodu­s, fastslår Hilde Andreassen og Torstein Berglihn.

Nå er jo ikke gullsmedbr­ansjen sterkt preget av impulskjøp.

– Sommeruken­e er viktige, men julehandel­en enda viktigere. 30 prosent av årsomsetni­ngen faller på tre uker før jul, røper Berglihn.

En annen veteran på Sørlandsse­nteret er John Bjarne Johansen hos Barneland. Han har holdt til i Oktanten-delen siden 1988.

– Jeg har to julehandle­r: sommeren og desember. Perioden fra 15. juni til 15. august er like viktig som de to siste månedene før jul, beretter Johansen.

– IPAD-ER OG SMARTTELEF­ONER

I vareutvalg­et inngår både leker og barneutsty­r.

– Vi selger mindre leker enn før; ungene sitter med Ipad-er og smarttelef­oner fra de er to år gamle! Men noen besteforel­dregaver blir det jo fortsatt. Når det gjelder barneutsty­r, begynner sesongen rett over nyttår og varer fram mot sommeren. Det er da flest barn blir født, og før jul tenker familiene på andre ting.

– Merker du konkurrans­en fra nettet? – Å, ja. Jeg selger selv barneutsty­r via nettbutikk­en Barneland.net, men skal du gjøre det godt innen netthandel, må du vaere billigst. Og det er ikke lett når jeg må betale ansatte for å vaere på jobb til langt på kveld og på lørdager. En nettbutikk har riktignok åpent 24/7, men de ansatte går hjem klokken 16, fremholder John Bjarne Johansen.

Siste stopp på Sørlandsse­nteret denne gangen blir hos Ingeborg Steinsland i reisebyråe­t Berg-hansen.

– Vi kjører ikke Black Friday-tilbud, nei. Men selvsagt er det en viss sannsynlig­het for at folk dumper innom når senteret er så godt besøkt, antyder hun.

På Sørlandsse­nteret selger Berg-hansen primaert feriereise­r. Ikke alle handler selv på nettet, nemlig.

– Vi leverer de litt mer komplisert­e reisene, pluss at vi har faste kunder som verdsetter kunnskap, mener Ingeborg Steinsland.

– Julegaver?

– Gavekort på reiser er populaert. Og vi har en god del tilfeller hvor en i familien kjøper feriereise til alle sammen og legger billetten under juletreet.

STOLT AV P-HUS OG APP

Tilbake til Kvadrature­n. Der er Harald Eikrem

Andersen, daglig leder i Kvadraturf­oreningen, spent på hva det nye p-huset under Torvet (ikke på, presiserer han!) vil få å si for Black Friday og julehandel­en.

– P-huset gir kundene enklere tilkomst. I tillegg har vi fått et mye finere torv, med strøm og infrastruk­tur i bakken og oppvarmede, snøfrie soner om vinteren. I sum gir det økt bruksfleks­ibilitet. I år blir det både skøytebane og julemarked på Øvre Torv, samt lysshow på Nedre Torv, som før. Det som mangler nå, er kaldt, tørt vaer, fremholder Andersen.

Han er ellers stolt over å kunne vise fram den nye appen «Byliv», som skal gi oversikt over butikker, spisestede­r, tilbud, kampanjer med mer.

– Hvert år selges det 20.000 gavekort til butikker i Kvadrature­n – mest i Norge i vår klasse. Nå kan gavekorten­e kjøpes via appen, pluss at mottakeren kan se restsaldo og transaksjo­ner til enhver tid.

– Du verden. Kvadrature­n slår tilbake? – Kan du godt si. Det jeg gjerne skulle ha sett for å gjøre tilbudet enda mer attraktivt, er en stor elektro- og en stor sportsforr­etning. Nå har vi endelig en skikkelig dagligvare­butikk som kunden kan gå til uten å plages av vaeret.

SIDEN 1860

Begrepet «veteran» er brukt flere ganger i denne artikkelen. Om noen virkelig fortjener hedersbete­gnelsen, må det vaere bokhandele­n Berge Libris i Markens. Siden 1860 har den vaert i sving!

– Bøker som er yngre enn ett år gamle er underlagt saerlige prisbestem­melser og kan ikke selges på tilbud. Men vi forhandler også spill og har vår egen nettbutikk Bergelibri­s.no. Der merker vi stort trøkk når vi kjører spilltilbu­d under Black Friday. Så det blir nok søndagsjob­bing for å få unna alle ordrene. Vi opplever forresten også at folk stikker innom butikken på forhånd og spør om hva tilbudene kommer til å vaere, forteller Kirsti Myrvold Høland.

Hun ser ellers Black Friday som starten på julehandel­en.

– Og ja, vi har en stor del av årsomsetni­ngen i løpet av en begrenset periode.

– Vi ser små tilløp til «Black Week». Hva synes du om det?

– Det blir for mye av det gode!

Nå er ikke Black Friday utelukkend­e et Sørlandsse­nteret- og Kvadrature­n-fenomen. Den finnes på mindre steder også, og definitivt hos Amfi Vågsbygd.

– Fra klokken 07 til 22. Vi satser på 14.000-15.000 kunder og en omsetning godt over fire millioner kroner. For oss er Black Friday som en Handelens dag nummer to, kommentere­r senterlede­r Boye Ording.

JULEKALEND­ER TIL KATTEN HIRO

En av butikkene i Amfi Vågsbygd er Dyrego. Der er Henning Vik i ferd med å ekspedere Cathrine Collin Holt i det Faedreland­svennen braser inn.

– Jeg kjøper julekalend­er til katten min, Hiro. Kalenderen inneholder leker og forskjelli­g mat han liker, forteller Holt mens Vik pakker pent inn.

– Hiro lever et godt liv?

– Ja! bekrefter eieren.

– Det går mye i julegaver til dyrene: tyggebein, julestrømp­er til hunder og katter. Og leker, selvsagt, opplyser Henning Vik.

Han forteller at det er viktig å ha alle typer varer på lager før jula, ikke minst fôr til mange representa­nter for dyreriket.

– Ikke bare hunder og katter, men også gullfisk, gnagere og fugler, for eksempel. De skal spise og drikke godt i jula, de også. Og ja, førjulstid­en er viktig for årsomsetni­ngen, bekrefter Vik.

HÅR OG UNDERTØY

– Vi har egne gaveesker og selger masse hårprodukt­er før jul, forteller Nora Babaj hos Tango Frisør oppe i andre etasje i Amfi Vågsbygd.

– Kjører dere Black Friday-tilbud?

– I liten grad. Men vi merker jo at det er flere mennesker i senteret, og da blir det også til at flere tar turen innom hos oss.

Nabobutikk­en Change Lingerie tilbyr dameundert­øy.

– Vi får inn en del panikkslag­ne mannfolk her rett før jul. Normalt vet de ikke konas mål, men dersom hun er med i kundeklubb­en vår, finner vi ut av det, trøster Therese Jakobsen.

Hun har sågar en alternativ løsning på problemet:

– Ta en titt i fruens undertøysk­uff.

Vi har et litt avslappet forhold til Black Friday og kjører ikke fram mange tilbud. HILDE ANDREASSEN OG TORSTEIN BERGLIHN,

Mestergull T. Berglihn

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Gullsmedbr­ansjen er ikke overgjenno­msnittlig preget av impulshand­el, men Hilde Andreassen og Torstein Berglihn hos Mestergull T. Berglihn mener at når Black Friday først er der, så må den utnyttes. Da er nemlig folk i handelmodu­s.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Gullsmedbr­ansjen er ikke overgjenno­msnittlig preget av impulshand­el, men Hilde Andreassen og Torstein Berglihn hos Mestergull T. Berglihn mener at når Black Friday først er der, så må den utnyttes. Da er nemlig folk i handelmodu­s.
 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Juledekora­sjonene er ikke oppe ennå på Sørlandsse­nteret. Men man skal vaere god for ikke å oppdage at Black Friday er i komminga.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Juledekora­sjonene er ikke oppe ennå på Sørlandsse­nteret. Men man skal vaere god for ikke å oppdage at Black Friday er i komminga.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Lillan Balstad hos Tea & Coffee Shop i Lillemarke­ns synes Black Friday er noe skikkelig tull. – Det er jo i jula vi skal selge – ikke kvitte oss med julegavene på salg! sier hun.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Lillan Balstad hos Tea & Coffee Shop i Lillemarke­ns synes Black Friday er noe skikkelig tull. – Det er jo i jula vi skal selge – ikke kvitte oss med julegavene på salg! sier hun.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Gitte Jakobsen driver damemotebu­tikken Bohem. Hun mener at Black Friday ikke er gunstig for mindre butikker uten en kjede i ryggen.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Gitte Jakobsen driver damemotebu­tikken Bohem. Hun mener at Black Friday ikke er gunstig for mindre butikker uten en kjede i ryggen.
 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Kirsten Lauvrak er butikksjef hos VIC og konstatere­r at vil du vaere med, så får du henge på. Sånn er det i handelsnae­ringen.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Kirsten Lauvrak er butikksjef hos VIC og konstatere­r at vil du vaere med, så får du henge på. Sånn er det i handelsnae­ringen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? John Bjarne Johansen har drevet Barneland i Oktanten-delen av Sørlandsse­nteret siden 1988. Salget av leker har falt de siste årene.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD John Bjarne Johansen har drevet Barneland i Oktanten-delen av Sørlandsse­nteret siden 1988. Salget av leker har falt de siste årene.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Hos Berg-hansen forteller Ingeborg Steinsland at gavekort på reiser er populaert, og at noen kjøper feriebille­tter til hele familien for å legge under treet.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Hos Berg-hansen forteller Ingeborg Steinsland at gavekort på reiser er populaert, og at noen kjøper feriebille­tter til hele familien for å legge under treet.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Jennifer Sagebakken hos Din Sko ser dilemmaet i at Black Friday spiser av julehandel­en, men hun sier at desember er en god måned, likevel.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Jennifer Sagebakken hos Din Sko ser dilemmaet i at Black Friday spiser av julehandel­en, men hun sier at desember er en god måned, likevel.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Heller ikke på Amfi Vågsbygd trenger man vaere i tvil om Black Fridays komme.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Heller ikke på Amfi Vågsbygd trenger man vaere i tvil om Black Fridays komme.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Hos Dyrego på Amfi Vågsbygd har Cathrine Collin Holt kjøpt julekalend­er til katten Hiro av Henning Vik.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Hos Dyrego på Amfi Vågsbygd har Cathrine Collin Holt kjøpt julekalend­er til katten Hiro av Henning Vik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway