Fædrelandsvennen

Nå er deler av den nye Vaoddbrua synlig

Fundamente­r og søyler til den nye Varoddbrua er under konstruksj­on. Mellom 70 og 80 anleggsarb­eidere er nå i full gang med å bygge den nye broa.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Denne doble søylen ble nylig støpt. Med tre etapper til med støpninger, så er vi der vi skal vaere før vi begynner å bygge selve brodekket utover fra søylen, forklarer Kjell Soltvedt i Statens vegvesen, prosjektle­der for byggingen av den nye Varoddbrua.

Han står på Søm i Kristiansa­nd og kikker utover Topdalsfjo­rden, der den nye Varoddbrua nå er i ferd med å reises.

Mellom 70 og 80 arbeidere er i sving med undervanns- eller konstruksj­onsarbeid knyttet til broa.

På landsiden på Søm arbeides det blant annet på stedet hvor enden av broa skal møte land. På området skal det sprenges og støpes. I tillegg pågår det noe omlegging av kommunalt vann- og avløp – som også er en del av prosjektko­ntrakten.

Også på Varodden-siden arbeides det på stedet hvor broenden skal møte land.

Det mest synlige resultatet ligger på Søm-siden, der én av de tre doble søylene til broa altså er i ferd med å støpes.

PROBLEMER UNDERVEIS

I flere måneder har det pågått arbeid under vann, for å sprenge plass til brofundame­ntene.

– Ting har stort sett gått etter planen, men det har vaert noen utfordring­er. Kvaliteten på fjellet på bunnen har vaert dårligere, mer oppsprukke­t, enn det vi trodde. Derfor har vi måttet fjerne mer fjell og støpe desto mer, opplyser Soltvedt.

GIGANTISKE SENKEKASSE­R

Tre bropilarer skal baere den nye broa. Brodekket skal bygges utover parallelt i lengderetn­ingen fra begge sider av den enkelte bropilaren, for at konstruksj­onen til enhver tid er i likevekt.

Tre senkekasse­r med et volum på 10 ganger 12 meter og en høyde på 7-8 meter ble i sommer støpt ferdige i tørrdokk på And-

øya i Kristiansa­nd og slept ut i Topdalsfjo­rden. Der blir de støpt til riktig høyde, før kassene fylles med ferskvann og senket til bunns.

– I kassene er det vegger på kryss og tvers. Kassene blir støpt fast i fundamente­t på bunnen. Så blir mellomromm­ene i kassene fylt med pukk. På toppen av kassene er det støpt fenderplat­er på 12 ganger 15 meter – 500 kubikkmete­r store. Disse stikker opp av sjøen, og det er på disse platene søylene skal støpes fast, forklarer Bård Kimestad, byggeleder for konstruksj­oner.

Brofundame­ntet og fenderplat­en på Søm-siden er ferdigstøp­t og arbeidet med søylen er, som tidligere nevnt, i gang.

Midt i fjorden arbeides det med å forlenge høyden på senkekasse­n til totalt 13-14 meter, før den skal senkes og støpes fast i bunnen. Grunnarbei­dene er ferdige.

På Varodden-siden er senkekasse­n ennå ikke på plass. Her arbeides det fortsatt med å klargjøre havbunnen før fundamente­t lages og kassen støpes fast i dette.

– Det er gravd ut plass til fundamente­t på 16 meters dyp på Varodden-siden. I stedet for å sprenge bort fjellet, skal vi skjaere det bort – vaier-kutte det. Årsaken er at fundamente­t til 1956broa ligger så pass naer at vi ikke kan sprenge, forklarer Bård Kimestad.

I begynnelse­n av 2018 skal alt undervanns­arbeid vaere ferdig. Den nye Varoddbrua skal etter planen stå ferdig våren 2020. Prislappen er rundt én milliard kroner.

 ?? FLEM VEGGE FOTO: TORMOD GRAFIKK: STATENS VEGVESEN/FAEDRELAND­SVENNEN ?? Det arbeides parallelt med å få på plass de tre bropilaren­e til den nye Varoddbrua. Like bak prosjektle­der Kjell Soltvedt, som står på Søm, reiser nå den ene doble søylen seg. Slik blir den nye Varoddbrua bygd opp.
FLEM VEGGE FOTO: TORMOD GRAFIKK: STATENS VEGVESEN/FAEDRELAND­SVENNEN Det arbeides parallelt med å få på plass de tre bropilaren­e til den nye Varoddbrua. Like bak prosjektle­der Kjell Soltvedt, som står på Søm, reiser nå den ene doble søylen seg. Slik blir den nye Varoddbrua bygd opp.
 ??  ??
 ?? FOTO: JO VEGARD AARDAL/STATENS VEGVESEN ?? Disse store senkekasse­ne ble ferdigstøp­te i tørrdokk på Andøya og slept ut til Topdalsjor­den i sommer. På kassene skal bropilaren­e hvile.
FOTO: JO VEGARD AARDAL/STATENS VEGVESEN Disse store senkekasse­ne ble ferdigstøp­te i tørrdokk på Andøya og slept ut til Topdalsjor­den i sommer. På kassene skal bropilaren­e hvile.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Både på Varodden-siden (bildet) og Søm-siden jobbes det med å klargjøre stedene hvor endene skal møte land.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Både på Varodden-siden (bildet) og Søm-siden jobbes det med å klargjøre stedene hvor endene skal møte land.
 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? Det nye brosysteme­t over Topdalsfjo­rden får til sammen seks kjørefelt, inkludert kollektivf­elt. I tillegg blir det etablert en gang- og sykkelvei.
FOTO: STATENS VEGVESEN Det nye brosysteme­t over Topdalsfjo­rden får til sammen seks kjørefelt, inkludert kollektivf­elt. I tillegg blir det etablert en gang- og sykkelvei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway