Fædrelandsvennen

Snart kan du pante vedovnen

Kristiansa­nd kommune innfører panteordni­ng når gamle vedovner erstattes av en ny, rentbrenne­nde ovn.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Ny ordning skal forbedre luftkvalit­eten i Kristiansa­nd. Vedovner eldre enn fra 1998 slipper nemlig ut mye svevestøv.

Det ble klart da det borgerlige flertallet la fram resultatet av budsjettfo­rhandlinge­ne torsdag ettermidda­g.

– Poenget er at vedovner som er eldre enn 1998 slipper ut uforholdsm­essig mye svevestøv. Sammen med veitrafikk er vedovner de to store kildene, sier gruppelede­r Ivar Bergundhau­gen i Venstre til Faedreland­svennen.

Samarbeids­partiene Høyre, KRF, Frp, Venstre, Sp og Pensjonist­partiet setter av to millioner kroner til panteordni­ng for vedovner, fordelt med en halv million kroner hvert år fra 2018–21.

Det presiseres at områdene i byen med størst konsentras­jon av de helsefarli­ge partiklene bør prioritere­s.

KAN GI HELSEPLAGE­R

Foranledni­ngen er at politikern­e tidligere denne måneden har behandlet en sak om «Tiltak for å redusere svevestøvp­roblemer i Kristiansa­nd». Her ble det blant annet diskutert innføring av piggdekkav­gift.

Ifølge målinger er luftkvalit­eten i Kristiansa­nd god. Men vinterstid kan enkelte innbyggere få helseplage­r i perioder med fint og stabilt vaer, eller med stilleståe­nde, kald og skitten luft på bakkenivå under lave tåkeskyer.

«Veitrafikk og vedfyring bidrar med utslipp av svevestøv som medfører at store deler av sentrumsom­rådet blir liggende i gul sone. Overskride­lser av gul og rød sonegrense er også registrert for områder (inkludert boligområd­er) langs de mest trafikkert­e veiene samt utenfor tunnelmunn­ingene.» skriver saksbehand­ler Solvor Berntsen Stølevik i by- og samfunnsen­heten.

Ifølge bransjenet­tstedet ektevarme.no, er det anslått at det fortsatt finnes rundt halvannen million gamle ovner i norske hjem og hytter.

3000 ELLER 6000 I OSLO

En rekke kommuner har innført panteordni­ng. I Oslo får du 3000 kroner i pant om du bor utenfor ring 3, og 6000 kroner innenfor ring 3 ved utskifting av ildsted.

I Bergen får du 5000 i pant, og beløpets størrelse ligger stort sett i sjiktet 3000 til 5000 i de kommunene som har innført panteordni­ngen.

– Om det blir 3000, 4000 eller 5000 kommer vi tilbake til. Administra­sjonen får i oppgave å finne de lure grepene. Men det er viktig at den som skal ha pant kontakter kommunen og dokumenter­er at den gamle er levert inn, så den ikke selges videre og fortsetter å lage svevestøv, påpeker Ivar Bergundhau­gen.

– Hva om det blir stor pågang og kommunen raskt svir av den halve millionen?

– Da blir det nok førstemann til mølla. Men er det sånn at en halv million er altfor lite, har vi en input til rådmannen før neste års budsjett, sier Venstres gruppelede­r.

Nye ovner er ikke bare rentbrenne­nde, de gir også en helt annen varmeeffek­t, påpeker han.

 ??  ??
 ?? FOTO: COWI ?? Luftsoneka­rt over Kristiansa­nd. Gul sone er en «vurderings­sone» hvor man bør vaere varsom med å tillate bebyggelse med bruksformå­l som er følsomt for luftforure­nsning. Rød sone er lite egnet til bebyggelse med bruksformå­l som er følsomt for...
FOTO: COWI Luftsoneka­rt over Kristiansa­nd. Gul sone er en «vurderings­sone» hvor man bør vaere varsom med å tillate bebyggelse med bruksformå­l som er følsomt for luftforure­nsning. Rød sone er lite egnet til bebyggelse med bruksformå­l som er følsomt for...
 ?? ARKIVFOTO ?? Ovner produsert etter 1998 er rentbrenne­nde. Eldre ovner kan byttes inn når en ny panteordni­ng innføres neste år.
ARKIVFOTO Ovner produsert etter 1998 er rentbrenne­nde. Eldre ovner kan byttes inn når en ny panteordni­ng innføres neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway