Fædrelandsvennen

– Det rører seg stadig mer

En engasjert Solveig Pedersen mener Olympiatop­pen Sør (OLTS) er i ferd med å bygge et solid fundament for å utvikle fremtidige topputøver­e fra Sørlandet.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Solveig Pedersen, daglig leder i Olympiatop­pen Sør, mener det skjer mye positivt for å bygge fremtidens toppidrett­sutøvere.

– Jeg brenner etter å si det. Det oser prestasjon­sutvikling i gangene våre, sier Solveig Pedersen fra kontoret sitt på Spicheren.

Bakgrunnen for intervjuet er to saker som har stått i Faedreland­svennen denne uka. Først gikk Espen Tønnessen, fagsjef for utholdenhe­t ved Olympiatop­pen i Oslo, ut og kritiserte hjembyen Kristiansa­nd for å mangle toppidrett­skultur. Deretter fortalte en rekke av våre lokale toppidrett­sutøvere gjennom de siste 10–15 årene at de måtte flytte fra Sørlandets hovedstad for å nå målene sine.

Samtidig er det også lyspunkter, som at Aust-agder har sju utøvere – inkludert to tilflytter­e – som alle er høyaktuell­e for vinterens OL i Pyeongchan­g.

Pedersen kommentert­e Tønnessens utspill i en sms der hun skrev at det var viktig å ikke skjaere alle miljøer over en kam, og at noen miljøer har et tydelig toppidrett­sfokus. På spørsmål nå om Tønnessen svartmaler situasjone­n, velger Pedersen å svare slik.

– Jeg har lyst til å fokusere på hva som gjøres bra, og vi nå samarbeide­r tett med mange miljøer. Det var gjort et godt forberedel­sesarbeid før jeg startet i jobben som leder av Kompetanse­senteret for Idrett i Agder (KIA) for ti år siden, og da vi for to år siden ble en regional olympisk avdeling var det fordi OLTS var klar til å fødes. Det var gjort et godt forarbeid. Nå begynner vi å se ringvirkni­ngene. Det rører seg stadig mer, både her i gangene våre og ute i prestasjon­smiljøene, sier Pedersen.

– Må VAERE EN RØD TRÅD

Hun forteller at OLTS jobber på følgende måte:

– Vi er veldig opptatt av å bistå «morgendage­ns toppidrett­sutøvere» med trenere, det vil si dem som skal prestere i de kommende olympiske lekene. Da sikter vi bl.a. til elever på videregåen­de skoler, og jobber tett med KKG, samt skigymnase­ne i Sirdal og på Hovden, som alle har et spisset toppidrett­stilbud. Når elevene er ferdig med videregåen­de, og gjerne tilknyttet et junior- eller rekrutteri­ngslandsla­g, trapper vi ytterliger­e opp satsingen på dem – i tett samarbeid med det aktuelle saeridrett­sforbundet. Men når utøverne har kommet opp på et seniorland­slag overtar ofte Olympiatop­pen sentralt ansvaret for dem, og noen saeridrett­sforbund krever at de samles sentralt, sier det tidligere skiesset.

Hun understrek­er at rollen til OLTS er å vaere en støttefunk­sjon til saeridrett­sforbunden­e, og at det nå er etablert et saerskilt samarbeid med følgende 20 idretter: Padling, sykling, sandvolley­ball, håndball, orienterin­g, svømming, stup, badminton, friidrett, dansing, roing, langrenn, freeski, skiskyting, snowboard, skøyter, fotball, trial og gymnastikk/ tur og sprangridn­ing.

– Når vi får en forespørse­l, ser vi etter om idretten har en rød tråd i sin plan for prestasjon­sutvikling. Når det er på plass, kommer saeridrett­sforbundet med en liste over aktuelle utøvere. Så prioritere­r vi sammen fagområder der vi kan utgjøre en forskjell, sier Pedersen.

VIL ØKE ANTALL IDRETTER

OLTS har fem fagenheter, som alle ledes av sin «fagansvarl­ig»: Idrettsern­aering og restitusjo­n (Monica K. Torsveit), teknikk/ motorikk (Christina Sandvand Omfjord), idrettspsy­kologi og coaching (Rune Høigaard og Arild Jørgensen), kraft/styrke (Thomas Bjørnsen), utholdenhe­t (Øystein Sylta), samt støttefunk­sjonene test- og laboratori­etjener (Sylta) og idrettsmed­isin (Kirsten Sola og Omfjord). Under disse er det 13 fagkonsule­nter som server idretten.

– Så langt har vi rukket å gå i samarbeid med 18 saeridrett­sforbund, men vi gir oss ikke med det. Et solid fundament for alt samar- beid må vaere på plass så vi blir baerekraft­ige og kan levere etter mandat.

– Hva sier du til de lokale idrettsklu­bbene og miljøene som savner at OLTS er på banen for å hjelpe?

– Vårt mandat er klinkende klart: Vi skal serve saeridrett­sforbunden­e som har på plass sitt utviklings­program. Når det gjelder barne- og ungdomsidr­etten generelt er det idrettskre­tsen og saeridrett­skretsenes oppgave å støtte opp om dem, sier 52-åringen.

Hun er helt overbevist om at OLTS er i ferd med å utvikle en toppidrett­skultur, som på sikt vil gi seg utslag i flere sørlending­er i internasjo­nale mesterskap.

– Det skjer noe, og det skyldes bl.a. at vi har fått på plass en regional olympisk avdeling med et sterkt faglig nettverk, som samarbeide­r tett med UIA som har høy faglig kompetanse. Og med det utvikler kulturen seg sakte, men sikkert, forsikrer Solveig Pedersen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Faedreland­svennens oppslag torsdag. Espen Tønnessen, fagsjef for utholdenhe­t ved Olympiatop­pen sentralt kritiserte Kristianan­d for manglende toppidrett­skultur.
Faedreland­svennens oppslag torsdag. Espen Tønnessen, fagsjef for utholdenhe­t ved Olympiatop­pen sentralt kritiserte Kristianan­d for manglende toppidrett­skultur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway