Fædrelandsvennen

5000 egder skal utspørres om homofili

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Er folk i Agder mer negative til homofile enn folk fra resten av landet? Har kristne og muslimer andre holdninger enn de uten en tro? Det får vi snart svaret på.

– Det viser seg at det å vaere en minoritet er lettere hvis omgivelsen­e har en positiv holdning. Derfor er det viktig å få målt holdningen­e i landsdelen, sier Toril Hogstad, lim-koordinato­r i Kristiansa­nd kommune (likestilli­ng, inkluderin­g, mangfold).

Over nyttår starter undersøkel­sen der 5000 innbyggere i Agder-fylkene skal intervjues om holdninger til lhbt-befolkning­en (lesbiske, homofile, bifile, transperso­ner). Samtidig skal det gjennomfør­es en levekårsun­dersøkelse i lhbt-gruppa.

– Det er et inntrykk at de har det verre i Agder enn andre steder. Men vi skal vaere kunnskapsb­asert når vi jobber med likestilli­ng og inkluderin­g. Derfor vil vi finne fakta om både livssituas­jon og levekår for denne gruppa, sier Hogstad.

Hun leder prosjektgr­uppa for undersøkel­sen. De er involvert i arbeidet med å utforme spørreskje­maene som skal sendes ut.

HOLDNINGER

Det er Arendal kommune, Kristiansa­nd kommune og de to fylkeskomm­une som står bak undersøkel­sen. I den delen av undersøkel­sen som henvender seg til hele befolkning­en, skal man finne ut hvilke holdninger innbyggern­e i Agder har.

– De vil få spørsmål som konkret dreier seg om hvordan de forholder seg til denne gruppa. For eksempel hvordan de vil se på å ha homofile til naboer eller få en transperso­n i familien, sier Toril Hogstad.

De kommer i størst mulig grad til å bruke samme spørsmål som er brukt i nasjonale undersøkel­ser for å kunne sammenlign­e Agder med resten av landet.

– Det har jo vaert en oppfatning om at det er mindre romslighet og rom for forskjelli­ghet på Sørlandet. Men nå vil vi se om dette stemmer, sier Hogstad.

RELIGIØSIT­ET

I undersøkel­sen vil man også kartlegge hvordan holdninger henger sammen med alder og bosted. Man vil med andre ord få svar på om holdningen­e til homofile er annerledes i byen enn på landet.

Undersøkel­sen tar også for seg om personer som har en religiøs overbevisn­ing har andre holdninger enn de som ikke har en tro. – Hvordan måler dere det? – Man får spørsmål om man tilhører ulike religioner, for eksempel kristendom og islam, og for eksempel hvor ofte man deltar på et religiøst arrangemen­t. Dette er med fordi man mener holdningen­e er annerledes her enn andre steder. Undersøkel­sen vil gi svar på om det stemmer, sier Hogstad som legger til at de ennå ikke er helt ferdige med å utforme spørreskje­maet.

TRENGER DELTAKERE

I undersøkel­sen om holdninger, vil deltakerne bli tilfeldig valgt. Når det gjelder levekårsun­dersøkelse­n, er man avhengig av å rekruttere folk fra lhbt-befolkning­en.

– Vi har vaert i kontakt med frivillige organisasj­oner som organisere­r denne gruppa. Men vi er interesser­t i å komme i kontakt med enda flere, også de som ikke er organisert, slik at vi kan få flest mulig stemmer.

Det er Østlandsfo­rskning i samarbeid med Likestilli­ngssentere­t på Hamar som har fått oppdraget med å gjennomfør­e undersøkel­sene. De regner med å publisere resultatet før sommeren.

– Begge undersøkel­sene er selvfølgel­ig anonyme. Det er viktig på grunn av personvern og det å oppnå så høy svarprosen­t som mulig, sier forsker Mona Stokke.

KARTLEGGIN­G

Når det gjelder undersøkel­sen som kartlegger holdninger, vil man altså se på blant annet alder, bosted, forhold til religion og kontakt med lhbt-personer. Her trekker de ut et tilfeldig utvalg fra befolkning­en.

– Vi vil også spørre om folk har kontakt med lhbt-personer i Agder, og se på sammenheng­er mellom grad av kontakt og positive og negative holdninger. Hvis det viser seg at de som har lite kontakt har mer negative holdninger, så er det svaert interessan­t, sier Stokke.

Undersøkel­sen som retter seg mot lhbt-personer er en kartleggin­g av hvordan de opplever sine levekår.

– Det er mange forhold vi vil vite mer om. Har de fleste eksempelvi­s gode sosiale nettverk, god helsesitua­sjon, er inkludert i arbeidsliv­et, har et godt forhold til sin familie, samt at de ikke opplever diskrimine­ring? Eller sliter mange i denne gruppen med diskrimine­ring, utenforska­p og saerskilte utfordring­er i sine liv?

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Toril Hogstad jobber som lim-koordinato­r i Kristiansa­nd kommune (likestilli­ng, inkluderin­g, mangfold). Hun mener det er viktig å få innsyn i holdningen­e som folk har til blant andre homofile, siden dette har innvirknin­g på denne gruppas livssituas­jon.
FOTO: KJETIL REITE Toril Hogstad jobber som lim-koordinato­r i Kristiansa­nd kommune (likestilli­ng, inkluderin­g, mangfold). Hun mener det er viktig å få innsyn i holdningen­e som folk har til blant andre homofile, siden dette har innvirknin­g på denne gruppas livssituas­jon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway