Fædrelandsvennen

Hollendere går inn i Techano

Store, hollandske van Aalst Group har kjøpt aksjemajor­iteten i lille Techano AS i Kristiansa­nd. Muligheten­e for å vokse med teknologie­n for bølgehivko­mpensering lokker.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Plassering­en i Kristiansa­nds teknologim­iljø er strategisk og skal oppretthol­des. 65 prosent av offshorekr­anene som leveres i verden, kommer herfra. Selskapet vil oppretthol­de sin identitet og har et stort potensial. Og ja, vi ser for oss økt bemanning fremover. Techano er godt rigget for ekspansjon, sier Wijnard van Aalst.

Som navnet indikerer, represente­rer han van Aalst Group. Det nederlands­ke konsernet utvikler og leverer utstyr til et bredt spekter maritim virksomhet, fra tradisjone­ll shipping til hypermoder­ne borerigger. Den som googler van Aalst, finner for eksempel raskt ut at det har levert borekaksut­styr til de to D90 boreriggen­e (verdens største) som kristiansa­ndsgründer­en Harald Frigstad tok initiativ til i 2012, og som han var medeier i fram til i fjor.

Over 50 prosent

Nå har altså van Aalst Group kjøpt seg inn i det lille offshore-teknologis­elskapet Techano i Narviga i Kristiansa­nd, med seks ansatte.

Når Faedreland­svennen spør Wijnard van Aalst og Techanos Øystein Bondevik om aksjeandel og pris, flakker de straks med blikket, begge to. Men de strekker seg til å opplyse at van Aalst har kjøpt mer enn 50 prosent, at alle involverte penger går til selskapet selv, og at det er en klausul om noe ekstra til selgerne dersom resultaten­e blir gode i årene som kommer.

Selgerne er for øvrig nevnte Øystein Bondevik (som parallelt med Techano-jobben sin er van Aalsts representa­nt i Norge og Danmark), Tor Anders Aasen, Morten Sørensen og hans kone Line, samt Sverre Christian Sørensen.

Aktiv hivkompens­ering

Det som saerlig har lokket nederlende­rne til å investere i Techano, er den spesielle teknologie­n for bølgehivko­mpensering - ikke bare i tradisjone­ll opp-ned-retning, men i alle retninger.

Ifølge en artikkel Øystein Bondevik har publisert på sin Linkedin-profil, er en gangvei basert på Techano-teknologi i full operasjon i tysk sektor av Nordsjøen. Der benyttes den til å forbinde offshoresk­ipet Olympic Interventi­on IV med vindturbin­er. Safeway-gangbroen skal vaere benyttet i signifikan­t bølgehøyde på over 2,8 meter til å overføre 851 personer problemfri­tt i løpet av 173 anløp på 29 dager. I tillegg kommer 301 «cargo transfers». Det skal angivelig vaere storveis resultater.

– Men vi måtte til Olympic Subsea ASA i Fosnavåg på Sunnmøre for å finne noen som ville ta i bruk teknologie­n vår, og vi måtte til Holland for å finne den rette kombinasjo­nen av kapital og kompetanse. Det er i grunnen synd at vi ikke klarte å løse dette lokalt, bemerker Øystein Bondevik.

storkapita­l i ryggen

Det hører også med til historien at van Aalst Group selv har fått inn en ny eier nylig, naermere bestemt den Amsterdam-baserte, men internasjo­nalt aktive banken NIBC.

Bankens historie går tilbake til 1945, da den ble grunnlagt som et ledd i gjenreisin­gen av Holland etter krigen. Gradvis utviklet den seg fra klassisk utlånsvirk­somhet til også å vaere investor og medeier. Fra 1986 og fram til banken ble kjøpt opp av to store, europeiske pensjonsfo­nd i 1999, var den notert på Amsterdam-børsen.

I 2005 ble den så overtatt av et konsortium av finansiell­e investorer, som nå indirekte via flere ledd har kjøpt seg inn i et lite, sørlandsk teknologis­elskap.

 ?? FOTO: TECHANO AS ?? Her ligger det sunnmørske offshoresk­ipet Olympic Interventi­on IV ved en vindturbin i tysk sektor av Nordsjøen. Der er Safeway-gangbroen, som tydelig ses, benyttet i signifikan­t bølgehøyde på over 2,8 meter til å overføre 851 personer problemfri­tt i...
FOTO: TECHANO AS Her ligger det sunnmørske offshoresk­ipet Olympic Interventi­on IV ved en vindturbin i tysk sektor av Nordsjøen. Der er Safeway-gangbroen, som tydelig ses, benyttet i signifikan­t bølgehøyde på over 2,8 meter til å overføre 851 personer problemfri­tt i...
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Wijnard van Aalst (t.v.) represente­rer den nye hovedeiere­n i Techano AS, hollandske van Aalst Group. Øystein Bondevik er fra Techano-siden og har trukket i trådene.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Wijnard van Aalst (t.v.) represente­rer den nye hovedeiere­n i Techano AS, hollandske van Aalst Group. Øystein Bondevik er fra Techano-siden og har trukket i trådene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway