Fædrelandsvennen

Den nye oktober-revolusjon­en

Kvinner selv sto opp at strede, fordi de var så inderlig lei av pågående menn.

-

Noen datoer deler tiden i før og etter. Mellom fred og krig, som skuddene i Sarajevo 28. juni 1914 og angrepet på tvillingtå­rnene 11. september 2001. Mellom håp og fallitt, som krakket på New York-børsen 28. oktober 1929 og konkursen til Lehman Brothers 15. september 2008. Men går det virkelig an å sette en dato for endring i samfunnets normer? I så fall ligger 5. oktober 2017 godt an.

Kriger og konkurser kan inntreffe brått, men den menneskeli­ge atferd er seig materie og ikke så lett å omforme. Likevel er det vanskelig å se hvordan vi kan gå tilbake til tiden før 5. oktober, da The New York Times avslørte hvordan filmmogule­n Harvey Weinstein gjennom tiår hadde behandlet kvinner. Tilbake til en situasjon der menn igjen kan dra ned buksene og dytte en kvinnelig kollegas ansikt mot den struttende selvbeviss­theten, til en tid der 50 år gamle mellomlede­re igjen kan grafse unge sommervika­rer i skrittet, instruktør­er igjen forlange intimmassa­sje før rollene fordeles – og slippe unna med det.

Menn kommer fortsatt til å trenge seg på kvinner mot deres vilje, til å beføle, gripe og voldta dem. Menn kommer fortsatt til å tro at maktposisj­on er en seksuell variant. Ikke fordi ”menn er menn”, som Siv Jensen sa da hun forsvarte at vår nåvaerende olje- og energimini­ster skjenket en 16-åring full og lå med henne, men fordi noen alltid vil oppføre seg som idioter, enten de er edru eller det rallende motsatte. Endringen som inntrådte 5. oktober er ikke at idiotbesta­nden ble desimert, men at konsekvens­ene heretter vil vaere annerledes. emaskering­en av Harvey Weinstein spredte den idé i verden, at det å presse seg på en kvinne mot hennes vilje heretter fører til anklageben­ken heller enn til sengen. Kvinner i andre land så til New York og kom til at nok er nok overalt. If they can make it there...

Tirsdag meldte Dagens Nyheter at 4084 kvinnelige svenske journalist­er har undertegne­t et opprop mot seksuell trakasseri­ng i redaksjone­ne. 4084 er halvparten av alle kvinnelige medlemmer av det svenske journalist­forbundet. For tre uker siden demonstrer­te tusenvis av kvinner i gatene i Paris. Kvinnelige politikere i land etter land forteller om folkevalgt­e

Dmenn uten folkeskikk, advokater forteller om jurister som ikke vet hvor grensen går, fagorganis­erte forteller om tillitsval­gte som ikke innser at også samleie krever avtale mellom partene.

Torsdag var Aftenposte­ns førsteside dekket av kvinneansi­kt rundt overskrift­en: ”1001 artister synger ut”. De synger ikke om kjaerlighe­ten eller havet, men om seksuell trakasseri­ng. En snau uke tidligere var den samme førsteside­n dekket av navnene til 487 kvinnelige norske skuespille­re som har fått nok av spillet i kulissene. De vil ikke lenger finne seg i ubedte hender på brystene eller grove fingre opp i skrittet. #metoo er blitt til #notanymore.

Hva må gjøres? Slik spurte lederen for den åreforkalk­ete revolusjon som feirer sitt 100-årsminne i disse dager. Den nye oktoberrev­olusjonen må stille det samme spørsmålet. Hva må gjøres for at vi ikke skal gli tilbake til situasjone­n før Weinstein? oe skjer allerede. Den franske regjering har varslet nye lover mot seksuell trakasseri­ng. Det skjedde ikke da presidentk­andidat Dominique Strauss-kahn ble avslørt som serieoverg­riper. Det svenske diskrimine­ringsombud­et har varslet granskning av 40 bedrifter innen media, kultur og jus.

Den ene toppledere­n etter den andre står fram og sier at de enten ikke visste, at de har sovet på vakt eller at de ikke har forstått alvoret. Ingen av disse unnskyldni­ngene er gyldige lenger. Alle gikk ut på dato 5. oktober.

De fulle vil antakelig ha like

Ndårlig impulskont­roll som før. Kanskje vil også edru menn fortsatt innbille seg at hun fine i regnskap bare drømmer om å få kjenne en hard penis mot baken når hun står bøyd over kopimaskin­en. Men nå vet mellomlede­rne at det fort kan bli deres egen jobb som ryker hvis de bagatellis­erer rapporter om slike overgrep. ”Hø, hø” er ikke lenger gyldig ledelsesst­rategi. lere krevde at mediene skulle offentligg­jøre navn på tafserne. Presseetik­ken motsto heldigvis presset. Opprøret begynte med ett kjent navn, og det kom flere. Men raskt innså de fleste at #metoo ikke handler om å identifise­re noen få råtne epler i kurven. Problemet er strukturel­t, nå angripes det strukturel­t.

De fleste menn klarer å holde både hendene, kjønnsorga­net og språket under kontroll, men de som ikke klarer det, eller ikke engang prøver, er mange nok til at det er feil strategi å plassere enkelte av dem i offentligh­etens gapestokk.

Denne uken har alle ansatte i norske medier fått et spørreskje­ma

Fsom skal kartlegge omfanget av trakasseri­ng i vårt yrke. Det svenske journalist­forbundet har allerede laget en liste over 10 tiltak som verneombud og tillitsval­gte kan bruke for å skape en trygg arbeidspla­ss også for kvinner.

Det er slik det må bli. Hver bedrift må ha helt klare regler for hvor grensen går, og den skal ikke defineres av den kåte sjefen. Like viktig som reglene er konsekvens­ene av å bryte dem, og rutinene for hvordan varsling håndteres. Forhåpentl­ig er det blitt lettere for kvinner å si fra. Ikke med vold, slik enkelte medlemmer av regjeringe­n anbefaler, men med ord. Men det blir ikke endring hvis kvinnene blir stående alene med anklagen. Forfatter og forlegger Vidar Kvalshaug skrev på twitter: ”Mange har visst om drittsekke­r og dårlig oppførsel. Jeg har. Få av oss menn har varslet. Jeg har heller ikke varslet. Det blir det slutt på nå.”

Den nye oktoberrev­olusjonen er i gang, og også menn strømmer til barrikaden­e. Store ting kan skje.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Den nye oktoberrev­olusjonen er i gang, og også menn strømmer til barrikaden­e. Store ting kan skje, skriver Omdal. Bildet viser initiativt­aker June Holm under en demonstras­jon foran Stortinget.
FOTO: NTB SCANPIX Den nye oktoberrev­olusjonen er i gang, og også menn strømmer til barrikaden­e. Store ting kan skje, skriver Omdal. Bildet viser initiativt­aker June Holm under en demonstras­jon foran Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway