Fædrelandsvennen

Styrker de praktiske og estetiske fagene

- HENRIK ASHEIM (H)

Viser til innlegget «Kan regjeringa renne framtidens vev?» av Studieforb­undet kultur og tradisjon i Faedreland­svennen 19. november.

●●Regjeringe­n vil styrke de praktiske og estetiske fagene i skolen. Det er viktig at elever tidlig laerer om forskjelli­ge håndverkst­radisjoner, nettopp for at de skal bli kjent med egen historie. Samfunnet vil også trenge mange med ulike yrkesfagli­ge utdanninge­r fremover.

Til våren vil vi legge fram en plan for hvordan fagene skal styrkes, men vi har allerede tatt flere grep:

I dag får elever ofte undervisni­ng av en laerer som ikke har utdanning eller fordypning i praktiske og estetiske fag. Derfor har regjeringe­n utvidet videreutda­nningstilb­udet til laererne også innen disse fagene. Regjeringe­n tar også sikte på å gjøre faget kunst og håndverk til et mer praktisk og håndverksr­ettet fag i ungdomssko­len.

I tillegg vurderer vi også om elevene skal kunne komme opp i muntlig eksamen i praktiske og estetiske fag på 10. trinn, på lik linje med de øvrige trekkfagen­e. Dette planlegger vi å prøve ut på noen skoler allerede til våren. Eksamen i et fag kan bidra til at skolene i større grad prioritere­r faget, og dermed styrker de praktiske og estetiske fagenes plass i skolen.

Skal vi videreføre den viktige kunnskapen om ulike tradisjone­lle håndverk, må vi satse bredere og tidligere blant elever på skolen. Studieforb­undenes kurs er først og fremst et tilbud for voksne, og det er i stor grad frivillig drevet. Vi er derfor uenige med Studieforb­undet kultur og tradisjon som hevder at regjeringe­n svekker håndverkst­radisjoner når vi reduserer bevilgning­en til studieforb­undene med 27 millioner i 2018 (Faedreland­svennen 19. november).

Regjeringe­n vil fortsatt bevilge hele 185 millioner kroner til studieforb­undene i 2018. De kan blant annet brukes til å tilby kurs som fremmer håndverk som for eksempel vev og bunad. Men skal vi lykkes, må vi satse allerede i skolen, slik regjeringe­n gjør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway