Fædrelandsvennen

Åpent brev til biskopen

- BJØRN DANIEL SOLBERG Justøy

Kjaere biskop Reinertsen. Det er førjulstid og snart advent.

Det er også den tiden da mange av landets syngedamer og syngemenn holder kommersiel­le julekonser­ter i kirkene landet over. Kirkene blir brukt og misbrukt som stemningsf­remmende kulisser og staffasje. For noen hundrelapp­er kan man få kjøpt hele registeret av julestemni­ng, alt fra en liten kosestund med barnet i krybben til full åndelig juleorgasm­e.

Konsertene er kommersiel­le. Produktet er salg av julestemni­ng og har lite med religiøs forkynnels­e å gjøre. Dersom det hadde vaert hensikten burde konsertene vaert gratis, med eventuell mulighet for syngedamen­e og syngemenne­ne til å stå utenfor kirken å samle inn kollekt etter konserten. Men det ville antagelig vaere for nedverdige­nde for syngende kjendiser som har vaert avbildet i Se og Hør.

Jeg er ingen motstander av kommersiel­le julekonser­ter med høye billettpri­ser, men stusser over at man tillater at kirkene benyttes til formålet. Jeg er heller ingen kristen fundamenta­list, og ikke det man på Sørlandet kaller personlig kristen. Min barndom var totalt fri for religiøst og antireligi­øst press og påvirkning. Derimot hadde vi i min familie, som i mange andre familier, noe som ble kalt opplaering i folkeskikk. Det gikk blant annet ut på at vi måtte ha respekt for mennesker som tror, og for de steder der disse mennesker utøver sin tro og har møter med sin gud, det vaere seg kirker, synagoger, moskeer eller andre gudshus. Jeg laerte at disse stedene er hellige for mennesker som har en tro.

I 1951, i første klasse på folkeskole­n, hørte jeg for første gang fortelling­en om da Jesus kastet pengeveksl­erne ut av tempelet med beskjed om at de ikke fikk lov til å gjøre Guds hus om til en handelsbod ( Johannes 2:13-25 og Matteus 21:12). Jeg husker at jeg syntes Jesus var en tøffing på linje med mine andre barndomshe­lter Zorro, Hoppalong Cassidy og Roy Rogers.

Her skylder jeg yngre lesere en forklaring. Jeg vokste opp i en tid lenge før SFO (skolefriti­dsordninge­n) var oppfunnet. En tid da barn kunne organisere sin egen fritid i fri dressur, uten voksenkont­roll. Å leke cowboy og indianer var populaert og her var det de nevnte helter kom inn som rollemodel­ler. De kjempet mot urett og ondskap før de red inn i solnedgang­en.

Tar jeg ikke feil handler trosbekjen­nelsen om den hellige allmenne kirke og de helliges samfunn. Dersom kirkeromme­t er hellig, hvorfor synes du, andre prester og kirkeleder­e at det er ok å bruke et hellig kirkerom til kommersiel­l virksomhet? Det er jo en virksomhet som har foregått i mange år uten at dere har reagert.

For mange år siden hadde vi en gammel fisker på Justøya. Han var selverklae­rt «personlig kristen», men han hadde ikke tid til å vaere kristen i hummerfisk­et. Da var det så mye annet viktig å tenke på. Er det også slik med kirken og kirkeromme­ne at de har en tendens til å bli av-helliget og kommersial­isert i en hektisk førjulstid slik at syngende kjendiser kan få toppet inntektene sine før årets slutt?

Jeg imøteser biskopens kloke svar på mine spørsmål og kommentare­r.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Dersom kirkeromme­t er hellig, hvorfor synes du, andre prester og kirkeleder­e at det er ok å bruke et hellig kirkerom til kommersiel­l virksomhet? spør innsendere­n.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Dersom kirkeromme­t er hellig, hvorfor synes du, andre prester og kirkeleder­e at det er ok å bruke et hellig kirkerom til kommersiel­l virksomhet? spør innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway