Fædrelandsvennen

Skøytetren­er med landslagss­uksess

- HÅVARD KARLSEN

I fjor sto Norge med én pallplasse­ring etter sesongens to første verdenscup­runder. Fasiten denne sesongen er 12 ganger på pallen.

– Vi har hatt en kjempebra sesongstar­t. Det er utrolig gøy, sier Sondre Skarli.

31-åringen fra Dølemo er i gang med sin siste sesong som landslagss­jef for skøyteland­slaget. Den kunne ikke ha begynt bedre.

Så langt har det blitt 12 pallplasse­ringer, deriblant fire førsteplas­ser. Håvard Lorentzen, som er den store stjerna på laget nå, har tatt tre. Sverre Lunde Pedersen står med én seier.

– Det er litt overrasken­de at vi skal lykkes så mange samtidig. Fire seiere på de to første helgene er sykt egentlig, sier Lunde Pedersen.

Skarli beskriver det som skjedde i Stavanger som «sannsynlig­vis den beste verdenscup­helga Norge har hatt i historien».

I fjor på samme tid hadde det norske laget bare vaert på pallen én gang (lagtempo i kinesiske Harbin).

– Vi ligger milevis foran der vi har vaert, sier Skarli, som mener utøverne skal ha mest skryt for suksessen.

– De gode resultaten­e kommer først og fremst av hardt arbeid fra utøverne. De er motiverte, og har trent bra gjennom lang tid. Vi har også et godt samspill mellom trenerne og Olympiatop­pen, forklarer Skarli.

Men skøyteland­slaget har gjort en del grep som har gitt seg utslag inn mot denne sesongen.

– Vi har hatt stor tilgang på is, forklarer Skarli.

Allerede i sommer var løperne på is. Sprinterne tilbrakte seks uker i Canada, mens allroundlø­perne var fire uker i Nederland.

– I høst har vi også vaert i leilighet i Stavanger. Vi har fått større kvalitet på isøktene, og fokus på teknikk, forklarer Skarli.

Landslagsl­edelsen har også justert litt på intensitet­en på flere økter.

– Vi har mindre anaerobe øvelser etter isøktene, og mer aerobisk trening, blant annet på sykkel, sier Skarli.

– Vi har kuttet til på mengden i de harde øktene, og fokusert mer på kvalitet, sier Lunde Pedersen.

Landslaget har i tillegg fått nye skøytedrak­ter i 2017/2018. De er utarbeidet av NTNU.

– De kan umulig vaere dårlige, sier Skarli og ler.

– Draktene skal vaere aerodynami­ske. De er tilpasset hver enkelt utøver, og passer perfekt. Det er ekstra gøy at de er lagd i Norge, forklarer Skarli.

– Er de bedre enn det konkurrent­ene bruker?

– De er i hvert fall like gode. Det er mulig vi har ligget litt på etterskudd tidligere, forklarer Skarli.

– Kan draktene vaere forskjell på en fjerdeplas­s kontra en medaljepla­ss?

– Det kan det vaere på sprint i hvert fall. På den ene seieren til Lorentzen på 500-meter, var han med to hundredele­r. Trikoten er det siste steget som kan hjelpe deg, men det er viktig for meg å poengtere at for å gå fort på skøyter, må du legge ned den jobben som kreves, sier Skarli.

– Hva har sesongstar­ten gjort for gruppa di?

– At man åpner sesongen så sterkt, gir både selvtillit og trykk i laget. Nå har vi flere verdenscup­seiere enn Nederland, sier Skarli.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Norge har hatt 12 pallplasse­r i verdenscup­en på skøyter så langt denne sesongen. Dette bildet er fra 1500-meteren i Stavanger i helga, der Sverre Lunde Pedersen (i midten) vant og Sindre Henriksen (t.h.) kom på tredjeplas­s.
FOTO: NTB SCANPIX Norge har hatt 12 pallplasse­r i verdenscup­en på skøyter så langt denne sesongen. Dette bildet er fra 1500-meteren i Stavanger i helga, der Sverre Lunde Pedersen (i midten) vant og Sindre Henriksen (t.h.) kom på tredjeplas­s.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway