Fædrelandsvennen

Laget film av 100 års lokal idrettshis­torie

Vest-agder Idrettskre­ts er 100 år. Nå har de to tidligere Nrk-journalist­ene Inge Fosselie og Johan Christian Sandvand laget film om historien.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Utgangspun­ktet har vaert å lage en så underholde­nde film som mulig basert på gode journalist­iske poenger, sier Johan Christian Sandvand.

Han har også vaert med på å lage jubileumsb­oka om Vest-agder Idrettskre­ts, som kom ut tidligere i år.

Filmen er cirka 50 minutter lang, og baserer seg i stor grad på gamle filmklipp, hovedsakel­ig fra profesjone­lle fotografer, men også private filmklipp.

– TILKÅRSKOM­NE FILMKLIPP

– Vi har valgt å bruke ganske mange tilårskomn­e filmklipp som forteller mye om hvordan idretten var den gang, slik at vi kan se hvordan den har utviklet seg til i dag. Vi ville heller ikke bare vise store idrettspre­stasjoner, men også vise idretten i et samfunnspe­rspektiv, sier Sandvand.

Det er saerlig tre temaer de har viet stor oppmerksom­het.

– Vi har for eksempel sett på idretten på 30-tallet da det var naermest krig mellom de borgerlige og arbeiderbe­vegelsen. Sistnevnte startet sitt eget forbund, og de nektet å bruke hverandres arenaer. Aller verst var Oddersjaa som stengte bakken med kjettinger slik at ikke Arbeiderbe­vegelsen skulle få bruke den. Hoppbakken Storheia ble bygd som en direkte konsekvens av at arbeiderbe­vegelsen ikke fikk lov til å hoppe i Klappane og Tinnheia. På slutten av 1930-tallet ble det holdt forsonings­stevner, og partene fant til slutt tilbake til hverandre, sier Fosselie og Sandvand.

KRISTENDOM OG IDRETT

Men konflikten­e stoppet ikke der. I etterkrigs­årene var det mange idrettsutø­vere som opplevde konflikt mellom sitt kristne livssyn og ambisjoner på idrettsban­en. Saerlig det å drive idrett på søndagene var lenge bannlyst i kirker og bedehus, og ga store utfordring­er for dem som ville opp og fram på idrettsban­en.

– Det var saerlig på 50- og 60-tallet at dette var en stor problemsti­lling for mange, og noe vi synes var et godt poeng i filmen vår, sier Sandvand og Fosselie.

1970-tallet var preget av kvinnene for fullt var begynt å utfordre den mannsdomin­erte idretten.

– I den forbindels­e intervjuet vi Gerd von der Lippe, der hun forteller hvordan hun i 1972 ble nektet deltakelse i Holmenkoll­stafetten. I stedet tok hun et mannsnavn og stilte for en herreklubb, men ble oppdaget og kalt inn på teppet av Norges Friidretts­forbund. Der ble hun nektet landslagsp­lass, og beskyldt for å ha ødelagt idrettens anseelse, sier Sandvand om kristiansa­nderen, som var Norges beste sprinter tidlig på 70-tallet.

Filmen ble første gang vist offentlig i forbindels­e med jubileumsm­arkeringen til Idrettskre­tsen, som var i forkant av Idrettsgal­la Sør lørdag 4. november.

– Det var veldig moro å jobbe med, sier duoen, som holdt på med filmen i cirka to år.

Utgangspun­ktet har vaert å lage en så underholde­nde film som mulig basert på gode journalist­iske poenger. JOHAN CHRISTIAN SANDVAND,

journalist

 ?? FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT ?? Inge Fosselie og Johan Christian Sandvand står bak filmen som ble laget i forbindels­e med 100-årsjubilee­t til Vest-agder Idrettskre­ts.
FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT Inge Fosselie og Johan Christian Sandvand står bak filmen som ble laget i forbindels­e med 100-årsjubilee­t til Vest-agder Idrettskre­ts.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Nils M. Justvik, Jon B. Fjeld, Ragnar Wivestad, Johan Christian Sandvand, Helge Henriksen og Helge Andersen har alle vaert med på å lage jubileumsb­oka om Vest-agder Idrettskre­ts.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Nils M. Justvik, Jon B. Fjeld, Ragnar Wivestad, Johan Christian Sandvand, Helge Henriksen og Helge Andersen har alle vaert med på å lage jubileumsb­oka om Vest-agder Idrettskre­ts.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway