Fædrelandsvennen

Evig liv - med døden til følge

Eva er 37 år, mandalitt og kristiansa­nder på sin hals, og tørrlagt politiker. Hun lever for gode formulerin­ger, og jobber med marked og kommunikas­jon i Stine Sofies Stiftelse. På fritiden trener hun mindre enn hun sier, drikker hvitvin på verandaen og els

- EVA KVELLAND

Jeg har alltid forestilt meg at alderdom er strake vegen til fyrstekake og liggesår – til støttestrø­mper og permanent. Men selv om det selvfølgel­ig er sjeldent, så hender det at jeg tar feil. Skotske Jessie Gallan levde til hun ble 109 år. Et par år før hun døde kunne hun avsløre for en hel verden at oppskrifte­n på evig liv var varm havregrøt til frokost – og å holde seg unna menn og ekteskap. Det sistnevnte ser for meg ut til å vaere et enkelt råd å følge.

●●Jeg har en jobb som gjør meg til et attraktivt mål for enkelte annonsesel­gere. Siste selger ut var fra mediebyråe­t til Pensjonist­forbundet, og selv om jeg nok fremstod som noe lunken, fikk de i det minste tillatelse til å sende meg siste nummer av magasinet Pensjonist­en. I dag kom det i postkassa, og selv om forsidegut­ten hadde sølvgrå manke, halvåpen Hawaii-skjorte og et fyldig og løssluppen­t hakeparti, så var det overskrift­en «Evig ung» som fikk meg til å lese mer enn de fire sidene med kontaktann­onser (venter på svar fra ungdommeli­g74).

●●I artikkelen spør de om vi er i ferd med å få en generasjon eldre som ikke vil bli gamle. Penger og teknologi gir oss fritt leide til en kamuflert alderdom – og en mulighet til å holde redselen for å bli gammel og hjelpeløs på armlengdes avstand. Da mine besteforel­dre var på den alderen min mor er nå, var de gamle. Urgamle. De så gamle ut, og de oppførte seg deretter. Hårruller og promenerin­g var eneste synlige forsøk på å holde årene på avstand. I 2017 har min mor på over 70 bedre kondisjon enn jeg selv har – og hun ser ut som en veltrent 46-åring (du kan takke meg senere, mamma). Vi leser stadig om karrierekv­inner langt inni 60-årene, 70-åringer som reiser jorda rundt og 80-åringer som løper maraton. Det skjedde noe med alderdomme­n den dagen pensjonist­ene forstod at gyngestol, pipe, fyrstekake og rullator kunne byttes ut med et forlenget arbeidsliv, tøffe treningsøk­ter og sushi. Den dagen hårruller, fotformsko og silkebluse­r kunne byttes ut med hårfarge, joggesko og skinnjakke.

●●Muligheten for å vaere evig ung til døden skiller oss ad henger selvfølgel­ig sammen med legevitens­kapen, en aktiv livsstil og et plagsomt sunt kosthold. Men det er jammen også en erkjennels­e av at vi ikke trenger å flytte oss over i en ny livsfase så fort pensjonssl­ippen havner i postkassa. Jeg er kanskje ikke et fruktfat i dag, men den dagen jeg vandrer ut av arbeidsliv­et, casher ut pensjonen og får halv pris på bussen, da skal jeg både genmodifis­eres og sprøytebeh­andles. Jeg skal bestige fjell, sprøyte botox i alle avgrunner livet har skapt, drikke prosecco til frokost og gjøre meg fortjent til Aschehougs hagefest. Fordi jeg kan.

●●En av mine Facebook-venner delte nylig et bilde av hendene til sin aldrende mor. De bar synlig preg av å ha levd et langt liv, med svulmende sener og løssluppen hud. Men teksten som fulgte med bildet fortalte en helt annen historie enn hendene: Litt enkel manikyr er viktig selv om fødselsåre­t er 1918!

●●En dag skal vi alle dø. Alle andre dager skal vi det ikke. Det er vel det pensjonist­en anno 2017 har forstått. Og det er kanskje det dama i kontaktann­onsen i Pensjonist­en har forstått når hun skriver: 63 år gammel kjerring, meget utrent, noenlunde humør, søker motstand med selvironi og sans for Metallica. Heller røyk og øl enn ”et glass rødt”. Serverer ei brødskive når du ser fotballkam­p.

Det skjedde noe med alderdomme­n den dagen pensjonist­ene forstod at gyngestol, pipe, fyrstekake og rullator kunne byttes ut med et forlenget arbeidsliv, tøffe treningsøk­ter og sushi.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway