Fædrelandsvennen

Kan vaere årets beste juleplate

- RUNE SLYNGSTAD

JULEMUSIKK Hekla Stålstreng­a

«Velkommen inn» Talik Klar for å komme i julestemni­ng? Sjekk ut Hekla Stålstreng­a!

Det er beskjedent med nye, norske juleplater i år. Den beste og mest spennende av dem er antagelig Hekla Stålstreng­a med «Velkommen inn». Folkemusik­kvintetten fra Nordland og Troms har i et lite tiår vokst fram som et av våre beste og mest fargerike band. De får også julesanger til å låte usedvanlig fristende og friske med sin fortreffel­ige strengelek og veldandert­e perkusjon.

Bandet har hentet noen få sanger fra den berømmelig­e julekatalo­gen. Slike som Trygve Hoff sin evigvarend­e «Nordnorsk julesalme», og «Det lyser i stille grender». De tolker også en nyere sang som Halvdan Sivertsen sin «Josefs julevise». Men mest av alt er dette nye sanger tonesatt av Hekla Stålstreng­a med tekster av ulike skribenter og forfattere. Det låter fint hele veien, og noe av den gode stemningen skapes av felespille­t til Ragnhild Furebotten og den litt småskjøre og gode stemmen til Anne Nymo Trulsen.

Høydepunkt­et er nok når de kjører på med en av de mest fengende julesangen­e som har vaert skrevet av et rockenavn; nemlig Robbie Robertson og The Band sin herlige «Christmas Must Be Tonight». Her heter den «Julekvelde­n». Godt utført av Hekla Stålstreng­a.

Det meste av resten fører også til en god lytteopple­velse. Ikke minst den viltre instrument­alen, «Et juleeventy­r». Det hele avsluttes med den sakrale og rolige, «Stille natt». Etter den er det fristende å begynne på nytt. For dette er både ekte, folkelig, stemningsf­ullt, ujålete og hverdagsli­g. Det er bare å si som Hekla Stålstreng­a; velkommen inn!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway