Fædrelandsvennen

Vil gi pendlere opp til 55.000 kroner ekstra i lønn

Fylkeskomm­unalt ansatte i Arendal kan få opptil 55.000 kroner ekstra i fast årslønn når de begynner å pendle til Kristiansa­nd. Én time kortere arbeidstid per dag kommer i tillegg.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Fylkesrådm­ann Arild Eielsen foreslår ekstra lønn og én time kortere arbeidstid for fylkeskomm­unalt ansatte i Arendal som snart må pendle til Kristiansa­nd.

– Dette er ekstravaga­nte forslag som vi bare ikke kan akseptere. Dette er jo langt i overkant av hva private selskaper tilbyr når noen omorganise­res, sier Steinar Bergstøl Andersen.

Han er Frps medlem i den 22 personer store Fellesnemn­da som skal jobbe fram sammenslåi­ngen av Aust-agder fylkeskomm­une og Vest-agder fylkeskomm­une fra 2020.

NOTAT

Det er i et notat til fellesnemn­das møte mandag at prosjektle­der Arild Eielsen (fylkesrådm­ann i Aust-agder) lanserer kompensasj­onsordning­en for de mange fylkesansa­tte som må flytte arbeidsste­d fra Fløyheia i Arendal til den nye fylkeskomm­unens hovedkvart­er i Tordenskjo­lds gate i Kristiansa­nd når de to fylkene slås sammen.

Han skisserer tre ulike tiltak:

• Det første er økt bruk av hjemmekont­or – minst to dager per uke.

• Det andre er at alle som pendler skal få inntil én time av reiseveien inkludert i arbeidstid­en. Altså én time mindre effektiv jobbing hver dag.

• Det tredje er lønnskompe­nsasjon. Denne ordningen er kostnadsbe­regnet til 7,2 millioner kroner i året (fem millioner til lønn og drøyt to millioner til feriepenge­r, arbeidsgiv­eravgift og pensjon).

Eielsen har drøftet med de ansatte og kommet fram til følgende lønnsmodel­l:

• Økning i fastlønn på 55.000 kroner for over 55 kilometer økt reisevei hver vei.

• Økning i fastlønn på 45.000 kroner for over 45 kilometer økt reisevei hver vei.

• Økning i fastlønn på 35.000 kroner for over 35 kilometer økt reisevei hver vei.

• Økning i fastlønn på 25.000 kroner for over 20 kilometer økt reisevei hver vei.

– Hvorfor skal ansatte få høyere pensjon fordi de bor langt fra jobben, Eielsen?

– Det er jo også en måte å se det på. Dette er snakk om kompensasj­on for de ekstrabela­stninger ansatte får som følge av endret arbeidsste­d, forklarer Eielsen.

Dessuten vil det gjelde ansatte som må begynne å pendle grunnet fylkesfusj­onen, ikke ansatte som allerede pendler langt.

Eielsen sier det er viktig å ivareta dagens ansatte på en god måte for å bidra til et positivt klima for endring og omstilling, og dessuten sikre rasjonell drift og kontinuite­t i den nye fylkeskomm­unens arbeid. Å erstatte folk som slutter, har også en stor kostnad, mener han.

Effektivit­etstapet når folk får lov å kjøre til jobb i arbeidstid­en, er ikke regnet på.

Eielsen minner om at ordningen ikke vil gjelde ansatte som begynte etter fusjonsavg­jørelsen 21. juni 2017.Derfor har han regnet inn at skysskompe­nsasjonen vil halveres til rundt 3,4 millioner kroner fram mot 2030.

Det er i dag 144 ansatte i fylkesadmi­nistrasjon­en i Aust-agder og 193 i administra­sjonen i Vestagder.

– Så vil ordningen også kunne gjelde for ansatte i Vest-agder som må begynne å reise andre veien. Det er snakk om å flytte Fagskolen til Grimstad, for eksempel, svarer Eielsen.

Ordningen med arbeidstid og kontordage­r i Arendal for å pendle er midlertidi­ge og skal vurderes etter fem år. Lønnstille­gg-ordningen skal vurderes på nytt etter 15 år.

– ET FOR GODT TILBUD

Bergstøl Andersen i Frp minner om at det finnes ansatte som pendler langt allerede i dag. For eksempel fra Setesdal til Kristiansa­nd eller Arendal, eller fra Mandal og Farsund og inn til fylkeskomm­unen i Kristiansa­nd.

– Det er jo noe med rettferdig­heten både mellom fylkeskomm­unalt ansatte, men også overfor andre grupper. Vi bør jo ikke gå foran som dårlig eksempel i fylket, sier han.

Partifelle Åshild Bruun-gundersen sitter også i fellesnemn­da. Hun sier dette:

– Det er viktig å beholde kompetanse­n, men her har Eielsen presentert et for godt tilbud til de ansatte. Jeg tror ikke dette blir vedtatt på møtet mandag.

Leder av Fellesnemn­da er Høyres fylkesordf­ører i Vest-agder, Terje Damman. Han har ikke svart på våre henvendels­er. Aps Randi Øverland sier dette: – Denne lønnsøknin­gen snakkes det mye om nå. Det høres veldig høyt ut og vi må gjøre noe, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? De fylkeskomm­unalt ansatte i Aust-agder kan få opp til 55.000 ekstra i årslønn hvis de sier ja til å pendle inn til fylkeshuse­t i Kristiansa­nd.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD De fylkeskomm­unalt ansatte i Aust-agder kan få opp til 55.000 ekstra i årslønn hvis de sier ja til å pendle inn til fylkeshuse­t i Kristiansa­nd.
 ?? ARKIVFOTO ?? Fylkesrådm­ann Arild Eielsen i Aust-agder.
ARKIVFOTO Fylkesrådm­ann Arild Eielsen i Aust-agder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway