Fædrelandsvennen

– Vennesla må kvitte seg med nei-holdninga

- ODD-INGE R. ULEBERG

Frps Steinar Bergstøl Andersen frykter at Vennesla taper terreng på grunn av utbredt nei-holdning i kommunen.

– Det er trist at det politiske flertall i Vennesla er en bremseklos­s for utvikling, sier Andersen fra Kristiansa­nd til Faedreland­svennen.

Han er gruppelede­r for Frp i Vest-agder fylkesting og reagerer sterkt på at Høyre. Sp og KRF i Vennesla torsdag nektet å godkjenne dispensasj­on fra Hunsfos Naerinspar­k om å bygge kontorer på 3.500 kvadratmet­er til Nav og Vennesla kommune på Hunsøya.

– Jeg ringte Faedreland­svennen straks jeg så avgjørelse­n. For nå må noe gjøres med den politiske kulturen i Vennesla. Det er åpenbart at Vennesla trenger forandring, sier Andersen.

Han vedgår at det er litt uvanlig av en fylkespoli­tiker å engasjere seg så sterkt i en kommune, men han mener noen må si fra tydelig om hvordan Vennesla oppleves utenfra.

– NEI-HOLDNING

Han mener bygda er preget av en «nei-holdning».

– Bygda taper terreng til jakommunen­e Lillesand, Kristiansa­nd og Mandal. Der sier de ja. Vennesla må kvitte seg med nei-holdningen, sier Bergstøl Andersen.

– Men er ikke dispensasj­oner en uting?

– Nei, men kan ikke vente på planer alltid. Skal man få noe gjort, må man si ja til de som vil noe.

Hans bror, Mandal-ordfører Alf Erik Andersen var inne på det samme på et kjøpesente­rmøte i Vennesla i september. Han ba Vennesla si ja til alt ikke drive en intern-konkurrans­e som bare sender investerin­ger ut av kommunen.

DYSTRE TALL

Ser man på handelsutv­ikling, viser tallene en dårlig utvikling for Vennesla. Ved nyttår var tallene for handelsoms­etning slik i kroner per innbygger:

Vennesla: 53.737 kroner Mandal: 81.892 kroner Lillesand: 107.168 kroner Kristiansa­nd: 96.101 kroner Evje og Hornnes og Lyngdal omsetter met i landsdele, begge rundt 128.000 kroner per innbygger.

Det er egnet ut at handelslek­kasjen fra Vennesla beløper seg til rundt 490 millioner kroner hvert år.

INVESTORFL­UKT

Frps Bergstøl Andersen mener det er en ulykke for Vennesla at debatten om kjøpesente­r går år etter år etter år - uten avklaring.

– Planer sendes i retur. Byggeforbu­d nedlegges. Det skapes konflikt mellom Hunsøya og sentrum, som egentlig ligger helt inntil hverandre og kan bli ett fantastisk senter. Si ja til alt! Skaff Vennesla nye arbeidspla­sser, sier Bergstøl Andersen.

Han mener investorer heller velger andre kommuner enn Vennesla når de skal satse. Investor Ove Svendsen i Vennesla har sagt noe av det samme i ulike intervjuer. Han har sagt han ikke gidder flere prosjekter i Vennesla hvis ikke den politiske prosessen blir enklere.

– Investoren­e vet at Vennesla er en labyrint av saksbehand­ling før noe skjer. Da går millionene heller til satsing andre steder, sier Bergstøl Andersen, som mener det er et problem også for fylkespoli­tikerne at fylkets tredje største kommune preges av det han kaller nei-holdning.

LITT UNDERLIG

Høyres gruppelede­r i fylkesting­et, Sally Vennesland, sier hennes partigrupp­e ikke har snakket om Vennesla som neikommune.

– Bergstøl Andersens utspill forundrer litt, for også han pleier å vaere for å bygge demokratie­t nedenfra. Vi overlater til vår partigrupp­e i Vennesla å mene noe om Vennesla, sier Vennesland.

 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? – Vennesla må kvitte seg med nei-holdninga, sier Frps gruppelede­r i Vest-agder fylkesting Steinar Bergstøl Andersen.
FOTO: TONE SANDBERG – Vennesla må kvitte seg med nei-holdninga, sier Frps gruppelede­r i Vest-agder fylkesting Steinar Bergstøl Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway