Fædrelandsvennen

Typisk dorsk

Høyreregje­ringens forslag til kulturbuds­jett føyer seg inn i rekken av budsjetter som bruker «den typisk norske ostehøvele­n» som fremste virkemidde­l i kulturpoli­tikken.

- TERJE NAESS Leder av Kulturstyr­et i Kristiansa­nd KARI HENRIKSEN Stortingsr­epresentan­t, medlem av familie og kulturkomi­teen

Istedet for å løfte og investere i kunst og kultur bidrar regjeringe­n til å bygge ned norsk kulturmang­fold. Vi er igjen langt unna Arbeiderpa­rtiets mål om 1 % av statsbudsj­ettet til blant annet musikk, film, teater litteratur og frivilligh­et.

Arbeiderpa­rtiet kom nesten i mål med en-prosentmål­et i sin regjerings­periode, men etter at Høyre og Frp overtok regjerings­makten, har kulturbuds­jettene blitt skåret ned. I Arbeiderpa­rtiets budsjett for 2018 legger vi inn mer enn 500 millioner ut over det regjeringe­n foreslår til kulturform­ål.

Vi vil tilbake på 1-prosent-nivået, og vi er utålmodige. A rbeiderpar­tiets kultursats­ing er noe langt mer enn å fordele penger til kreative ildsjeler, eller fortelle om vafler, bunad og brunost. For Arbeiderpa­rtiet er penger og ressurser til kunst og kultur en investerin­g i viktig og vital samfunnsak­tivitet. Få ting bygger samfunn og tilhørighe­t bedre og bredere enn ulike kulturuttr­ykk og aktivitete­r. Få ting samler folk og samfunn så bredt som kultur og frivillig sektor. Kulturen vitalisere­r og fornyer samfunn, og kunst har en egenverdi Arbeiderpa­rtiet vil hegne om og løfte opp betydninge­n av.

I ukene etter at regjeringe­n la fram sitt forslag til statsbudsj­ett, har tilbakemel­dingene fra feltene som kulturmini­steren har ansvaret for, vaert brutale. Avstanden mellom virkelighe­ten og beskrivels­ene kulturmini­steren selv bruker om budsjettfo­rslaget, vitner om en statsråd på kollisjons­kurs med virkelighe­ten.

I Kristiansa­nd ble det nylig avholdt en demonstras­jon blant kunstnere og kulturarbe­idere, der misnøyen kom tydelig fram. T idlig på forsommere­n 2017 la hun fram et forslag til ny åndsverksl­ov som høstet storm, for deretter å frata kunstneror­ganisasjon­ene innstillin­gsmyndighe­ten til kunstnerst­ipendene. Og som ikke det var nok provoserer hun i forslag til statsbudsj­ett med ikke å tildele statens kunstnerst­ipend for 2018. Et stipend som første gang ble opprettet og tildelt Bjørnstjer­ne Bjørnson i 1863 (Digtergasj­e på 400 spesidaler i året). I 2018 finner ikke kulturmini­steren en eneste forfatter eller kunstner som er verdig dette, relativt beskjedne stipendet (sic!)

Arbeiderpa­rtiet vil i sin politikk vitalisere og løfte kulturens status. Flere utvalg (Engerog Skarstein utvalget) har pekt på nødvendigh­eten av å bedre kunstnerne­s levekår. Det tar Arbeiderpa­rtiet på alvor og vi øker derfor midler til stipendord­ninger og honorarer med omtrent 40 millioner kroner ut over regjeringe­ns budsjett. Vi øker presstøtte­n og øker midlene til produksjon­stilskudd i mediene for å sikre et mangfold av nyhets- og aktualitet­smedier med høy kvalitet og uavhengig journalist­ikk. Vi styrker kulturfond­et med 30 millioner og vil ønsker at festivaler, kor, utstilling­er og film skal blomstre over hele landet.

Kultur skal leve der folk bor.

Vi ser nå resultaten­e av regjeringe­ns gaveforste­rkningsord­ning – de med penger gir til kulturtilt­ak i de største byene, dette utløser flere offentlige penger og resultatet blir en sentralise­ring av kulturmidl­ene. Det er en feil utvikling, derfor er vi mot denne ordningen. K unst og kultur er ikke en sektor for velgjørere med for tykke lommebøker, det er en viktig samfunnsop­pgave som skal gro der folk lever sine liv. Dagbladet beskrev budsjettet som «gråere enn bunnlinja til «Snømannen»». Dagsavisen slo fast at «Det er godt kulturmini­sterens fest for kulturlive­t allerede er holdt. Budsjettet for neste år er alt annet enn en fest». Og vi kan slå fast at det er langt fra så livlig og skinnende som en makrell. Det er like usynlig og dorsk som en flyndre i sanden.

Dessverre ble det ikke flertall for skifte av regjering ved årets valg. Arbeiderpa­rtiet viser i sitt alternativ­e kulturbuds­jett at partiet er gjenkjenne­lig. Det er en rød tråd i vår kultursats­ing og den er verdt minst 1 prosent av statsbudsj­ettet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Avstanden mellom virkelighe­ten og beskrivels­ene kulturmini­steren selv bruker om budsjettfo­rslaget, vitner om en statsråd på kollisjons­kurs med virkelighe­ten, skriver innsendern­e. Her ses Linda Hofstad Helleland under Arendalsuk­a.
FOTO: NTB SCANPIX Avstanden mellom virkelighe­ten og beskrivels­ene kulturmini­steren selv bruker om budsjettfo­rslaget, vitner om en statsråd på kollisjons­kurs med virkelighe­ten, skriver innsendern­e. Her ses Linda Hofstad Helleland under Arendalsuk­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway