Fædrelandsvennen

Juleevange­liet som slapstick

- ROY SØBSTAD

ANIMASJON/ FAMILIEFIL­M «Stjernen»

Originalti­ttel:

USA 2017 Aldersgren­se:

The Star

6 år Hva slags film er det som kan ha fått Egil Svartdahl og Knut Arild Hareide til å stille opp som dubbere, mon tro?

De siste årene har vist at det finnes et veldig stort marked for kristne filmer på vanlig norsk kino. Dermed var det selvsagt bare et tidsspørsm­ål før også de kristne barnefilme­ne ville dukke opp. Og i «Stjernen» får vi selve grunnforte­llingen fra Det nye testamente: Juleevange­liet.

Den viktigste vrien i denne varianten er ikke at filmen er dataanimer­t eller at den har en utpreget lettbent tone, men at vi får oppleve Jesu fødsel fra dyrenes perspektiv.

Så stor plass tar faktisk våre animalske venner – det lille eselet Bo, duen David, sauen Ruth, kamelene til De tre vise menn og en hel mengde andre – at «den flotteste historien som noen gang er blitt fortalt» ofte står i fare for å drukne i gags og elleville forfølgels­esscener. Fordelen for oss ikke-religiøse er at det sjelden føles som om «Stjernen» preker til oss. Bakdelen er at den minner om absolutt alle andre animasjons­filmer med snakkende dyr i rollene.

På den lyse siden kan det noteres at selv om «Stjernen» skulle gå aldri så godt på kino, er det vanskelig å se for seg at Sony kommer til å lage en oppfølger.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway