Fædrelandsvennen

Klar for verdens «høyeste» maraton

- ÅGE HARALD DRANGSHOLT

Til vanlig er hun frisør i Kvadrature­n. Men i dag løper Beate Engen 42 kilometer i tynnlufta like under Mount Everest.

– Hvor vanskelig kan det egentlig vaere, tenker jeg. Jeg ser på det som innmari kult å løpe verdens høyeste maraton, og samtidig bidra med penger til Nepal gjennom et fundraisin­g-prosjekt, gliser 51-åringen.

Hun er ikke som andre frisører. I alle fall ikke når det kommer til ønsket om å slite seg ut gjennom kilometer etter kilometer, noen ganger i så tynn luft at man nesten ikke får puste.

SVEITSISKE ALPER

Som da hun for 11 år siden gjennomfør­te det 78 kilometer lange ultraløpet, Swiss Alpine. Den gang var de over to topper på 3000 meter.

Det er likevel langt unna hva hun nå har gitt seg i kast med. Nå går starten på drøyt 5100 meters høyde like i naerheten av Basecamp, som er utgangspun­ktet for de fleste klatrerute­r til det 8848 meter høye Mount Everest. Derfra skal de opp i 5864 moh, før utforbakke­ne starter ned til målområdet på 3440 meter.

– Det skal bli spennende å se hvordan kroppen takler høyden. Om jeg blir høydesyk eller ikke ligger i genene. Men jeg har vaert på 3200 meter før, og da klarte jeg meg i alle fall bra, sier utholdenhe­tskvinnen med rundt 30 maraton på samvittigh­eten.

LØPING OG CROSSFIT

Heldigvis har de hatt 15 dager til å akklimatis­ere seg på, slik at ikke kroppen ikke skal få helt sjokk når blodslitet starter. Og de skal slippe å jage etter å løpe fort, det lar seg enkelt ikke gjøre i tynnluften. En nepaler har løyperekor­den på 3,55 mens beste utlending har løpt på 4.15. Arrangøren opererer med en tidslimit på 11 timer.

– Jeg tenker mye på «hvor sent kan det egentlig gå?». En tommelfing­erregel sier at vi kommer til å doble tiden vi bruker i lavlandet. Da bruker jeg 10-11 timer, sier Engen – som forteller at fire leger sørger for sikkerhete­n langs løypa.

Hun trener nesten hver dag, av og til to ganger om dagen, og stort sett går det i løping og crossfit. Maratonrek­orden hennes er 4,25 timer, men det er ennå lenge til 51-åringen har tenkt til å vaere på topp.

frisør

VERDENS BESTE 80-ÅRING

– Motivasjon­en min er å bli verdensmes­ter i maraton når jeg er 80 år! Nå løper jeg altfor sakte til at jeg kan ha slike ambisjoner, men hvis jeg klarer å holde koken så har jeg en mulighet når jeg blir gammel. Jeg tenker at jeg er utrolig sta, sterk og seig, så hvis jeg bare holder på lenge nok, så har jeg en mulighet. Uansett om jeg lykkes eller ikke, så utfordres jeg av målet, sier damen som opprinneli­g kommer fra Mysen i Østfold.

Edel Aas og Iselin Liadal har sluttet å la seg overraske over de sprøe påfunnene til kollegaen sin.

– Det bare måtte vaere Beate som hev seg med på dette. Hun er ut av komfortson­e nummer én, sier Liadal.

– Hun må likesom alltid gjør noe utenfor komfortson­en for å holde seg på tå hev. Men vi har hørt at det er mange leger med i teamet, så da har vi et godt håp om å få henne levende hjem igjen, gliser Aas.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Det skal bli spennende å se hvordan kroppen takler høyden, sier Beate Engen, her på jobb som frisør i salong i Kvadrature­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Det skal bli spennende å se hvordan kroppen takler høyden, sier Beate Engen, her på jobb som frisør i salong i Kvadrature­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway