Fædrelandsvennen

Betaler milliarder i problemfel­t i Nordsjøen

- NTB

Statoil betaler i underkant av 12 milliarder kroner for Totals eiendeler i skandalepr­osjektet Martin Linge og Garantiana-funnet.

Statoil overtar dermed operatørsk­apene på begge feltene. Selskapet kjøper Totals eierandel på 51 prosent i Martin Linge-feltet og ender med en eierandel på 70 prosent. Statoil overtar også Totals eierandel i Garantiana-funnet og vil etter at transaksjo­nen er fullført ha en eierandel på 40 prosent i dette funnet, opplyser selskapet i en pressemeld­ing.

– Denne transaksjo­nen gir oss ytterliger­e konkurrans­edyktige vekstprosj­ekter på norsk sokkel. Martin Linge-feltet bygges ut med innovative løsninger for økt sikkerhet, verdiskapi­ng og reduserte utslipp. Dette er i tråd med vår strategi. Ved å benytte Statoils driftserfa­ring og våre eksisteren­de kontrakter kan vi realisere ytterliger­e muligheter og synergier fra disse eiendelene, sier Arne Sigve Nylund, Statoils konserndir­ektør for Utvikling og Produksjon Norge.

Med oppkjøpet følger også arbeidskra­ft: Statoil overtar det som omtales som relevante ansatte fra Total.

Olje- og gassfeltet Martin Linge-feltet bygges ut vest for Oseberg-feltet i Nordsjøen, men er blitt et gigantisk problempro­sjekt for Total. Feltet er blitt utsatt en rekke ganger, senest etter en arbeidsuly­kke ved Samsung-verftet Geoje i Sør-korea i mai. Seks personer mistet livet og 22 personer ble skadd da en kran kollapset.

Prosjektet har blitt hele 42 prosent dyrere enn budsjetter­t, med 12,1 milliarder kroner i overskride­lser, skriver Stavanger Aftenblad. Martin Linge-feltet kommer også dårligst ut på Olje- og energidepa­rtementets oversikt over prosjekter som er under utbygging på norsk sokkel.

Mens produksjon­en på feltet etter planen skulle vaert startet opp i 2016, er forventet oppstart nå utsatt til begynnelse­n av 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway