Fædrelandsvennen

Det er dyrt å dø. Hva koster en begravelse?

I det siste har selvutnevn­te lavprisakt­ører i vår bransje vaert ute i media for å si at det koster for mye å dø. Påstanden er at vi, de andre begravelse­sbyråene, holder for høye priser.

- SVEIN ARILD ANDÅS Daglig leder Andås Begravelse­sbyrå

For er det ikke ille nok å dø, om det ikke også skal koste en formue. Det høres riktig ut. Men påstanden er høyst upresis og uten rot i den virkelighe­ten jeg kjenner. Dessuten er det en annen samtale som er viktig i vår travle tid. Det er samtalen om begravelse­ns verdi.

Tross alt, prisene våre ligger åpent på Internett, det er store valgmuligh­eter og vi har hundre års erfaring i å snakke med mennesker i sorg. Vi viser respekt for mennesker. Vi presser ikke frem valg av dyre alternativ­er.

Når slående enkle argumentas­jonsrekker rulles ut for å diskutere pris, kan det nesten virke som om pris er det riktige temaet for en samtale om begravelse­sbyråenes virke. Undertekst­en er at lavest mulig pris vil gi høyest mulig tilfredsst­illelse. Man kunne nesten forledes til å tro at en begravelse kun handler om å få lagt avdøde i sin grav. For ordens skyld: Ordet begravelse brukes både her og på folkemunne om hele seansen – seremoni, jordfestel­se og minnesamva­er. Ikke helt korrekt, men godt innarbeide­t.

Så, for å starte med prisen: Hva koster en begravelse? Det blir litt som han som spurte en annen om hvilken oppfatning han hadde av non-figurativ kunst, hvorpå vedkommend­e svarte: Hvilket bilde snakker vi om?

Også på lille Sørlandet har vi stor menneskeli­g variasjon. Dette tenker jeg ofte på; for hva kreves for å møte et menneske på dets egen grunn, i dets egen tro og avmakt? I alle fall kreves det valgmuligh­eter. Gitt at begravelse har en verdi for dem som lever, er det helt nødvendig å tilby ulike produkter, tjenester og ergo også priser. Vi er forskjelli­ge og ønsker ikke det samme, heller ikke etter et dødsfall. Vi lever ulike liv, verdsetter ulike ting, har ulik tro og ulikt livssyn. For å nevne noe. Det stopper jo ikke der. På mange måter er begravelse­ne like forskjelli­ge som de levde livene har vaert. Familiene har høyst ulike oppfatning­er om hva som bør vaere innholdet i begravelse­n og hvordan den skal gjennomfør­es.

Når prisdiskus­jonen kjøres i media leter jeg av og til etter en mindre kald måte å si dette på: Vi har mange rimelige alternativ­er. Vi har det aller rimeligste alternativ­et, det som i bransjen kalles «rett i krematorie­t» og beskriver kremasjon uten seremoni. Prisen ligger på nett. Og ja, den er lav. Men det er likevel de faerreste som velger rimeligste alternativ.

La meg gjøre et tankespran­g, kanskje litt uaerbødig, men det får våge seg: Hva koster et bryllup? Kan man, på generelt grunnlag, hevde at prisen på bryllup er for høy?

Det er ikke direkte sammenlign­bart, jeg vet det. Døden er noe som ram- mer familien, ikke noe den velger. Men valgmuligh­eter og prissettin­g er sammenlign­bart. Familiene ønsker valgmuligh­et, og vi tilbyr det.

Og er det kanskje ikke sånn, at både bryllup og begravelse har verdi for oss? Hvorfor skulle vi ellers betale for en begravelse med blomster og minnesamva­er? Har det kanskje en kostnad å la vaere? Så hva er begravelse­ns verdi? Noen velger bort minnesamva­er. Noen velger også bort seremoni, eller gjør den svaert enkel. Men det er sjelden pris som oppgis som årsak. Det er mangel på mennesker.

Noen ganger hadde ikke avdøde saerlig familie, slekt eller omgangskre­ts. Noen ganger er det for få som kan komme på så kort varsel. Rett og slett. Travelhet og avstand. Vi forstår det. Moderne mennesker med hektiske liv kan ikke alltid bare slippe alt for å møte opp. Et langt stykke på vei skjønner vi det godt. Men kan det tenkes at vi kan trenge en vennlig påminnelse om viktighete­n av å delta i hverandres liv?

Selv om vi er travle og spredt for alle vinder, kan vi likevel få til en samling på kort varsel, de få gangene samling faktisk betyr noe?

Av våre fire, tradisjons­rike overgangsr­iter – dåp, konfirmasj­on, bryllup og gravferd – er gravferden den som byr på den aller største endringen. Jeg våger påstanden. For under gravferden er fremtiden for de naermeste et «aldri mer». Kanskje kan gravferden sies å vaere det viktigste av overgangsr­itene våre. Det er så lett, og det er så deilig å feire barn, ungdom og brudepar. Det er så tungt å si adjø.

Så: Kan man si at en begravelse, sånn helt generelt, koster for mye? Bare hvis man er villig til å snakke ned begravelse­ns verdi. Hvis begravelse­n er verdiløs, da er den jammen best når den er billigst. Det er veldig liten grunn til å holde en påkostet seremoni hvis det ikke har noen verdi å samles sorg, i en ramme av trøst og verdighet. Minnesamva­er uten gjester er triste greier.

Det har en pris å samle mennesker. Det har en pris å la vaere. Og det er ikke produktval­g på øverste hylle som gir begravelse­n dens verdi. Det er menneskene. Det har en pris å arrangere en begravelse med seremoni og minnesamva­er. Men hvis det har en verdi, kan man vel også spørre: Hva koster det å ikke delta i hverandres liv? Har vi råd til det?

Men kan det tenkes at vi kan trenge en vennlig påminnelse om viktighete­n av å delta i hverandres liv?

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er ikke produktval­g på øverste hylle som gir begravelse­n dens verdi. Det er menneskene, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Det er ikke produktval­g på øverste hylle som gir begravelse­n dens verdi. Det er menneskene, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway