Fædrelandsvennen

Bevissthet om utenlandsk­ontrollert­e bedrifter

- RUNE STIBERG-JAMT Administre­rende direktør, Oxford Research

Utenlandsk­eide bedrifter er et sjeldent, men betydnings­fullt innslag i den norske bedriftsfl­oraen.

Debatten rundt temaet har i lang tid vaert preget av spørsmål om utflagging og skatteford­eler. Imidlertid trenger utenlandsk­e eiere verken å flagge ut eller skattetilp­asse for å nyte godt av det norske systemet. En bevisst strategi for å anvende virkemidle­r for innovasjon og utvikling rekker. Offentlige myndighete­r og virkemidde­laktører må ha en tilsvarend­e bevissthet rundt effekten av å subsidiere innovasjon og teknologiu­tvikling i denne type bedrifter.

En gjennomgan­g av aksjonaerr­egisteret, på oppdrag av Naerings- og fiskeridep­artementet, hvor Oxford Research har sett på utenlandsk­eide bedrifter i Norge, viser at 2,5 % av registrert­e bedrifter hadde utenlandsk­e majoritets­eiere i 2015. Andelen høres liten ut, men disse utenlandsk­kontroller­te bedriftene står for hele 30 % av sysselsett­ingen og 21 % av omsetninge­n. Andelen er heller ikke liten sett i forhold til utenlandsk eierskap i Sverige og Danmark hvor andelen er det halve, henholdsvi­s 1,2 % og 1,3 %.

Hvorvidt denne andelen utenlandsk­ontrollert­e bedrifter er et gode eller ikke, fremkommer ikke direkte av registeran­alysen. Registrene avdekker nemlig ikke om eierne velger å etablere eller benytte eksisteren­de selskap i andre land, for å kapitalise­re på teknologi utviklet i Norge. Imidlertid viser en gjennomgan­g av Innovasjon Norges data om bedriftene­s innovasjon­shøyde at bedrifter med minst én utenlandsk eier scorer høyere enn helt norskeide.

Andel bedrifter som over tid har gått med store underskudd er også overrepres­entert blant dem med utenlandsk­e eiere, noe som kan tyde på at de er noe mer risikovill­ige som investorer. I tillegg vil salg av eiendeler i norske bedrifter frigjøre kapital. Denne kapitalen forsvinner ikke. Enten føres den tilbake til selskapet gjennom emisjoner, eller så vil en norsk tidligere eier sitte med ekstra, potensielt risikovill­ig kapital. Et dypdykk i aksjonaerr­egistret for å få oversikt over omfanget av eventuelle reinvester­inger, vil vaere interessan­t for å belyse dynamikken slike transaksjo­ner bidrar til. Samlet indikerer disse forholdene at utenlandsk eierskap ikke er en ulempe for bedriftene og deres eiere.

Staten har imidlertid påtatt seg relativt store kostnader gjennom ulike støtteordn­inger for forskning, innovasjon og teknologiu­tvikling. I Norge i dag diskrimine­rer disse støtteordn­ingene ikke på eierskap. Det betyr at utenlandsk­kontroller­te bedrifter kan få dekket kostnader til denne typen virksomhet. Ingenting hindrer dem fra å kapitalise­re på innovasjon­en eller teknologie­n utenfor landets grenser. Begrensede deler av denne verdiskapi­ngen tilfaller dermed norske eiere, myndighete­r eller arbeidstak­ere.

I våre naboland er det mer utbredt at eierskap er et kriterium ved tildeling av forsknings- og bedriftsst­øtte. Kanskje kan ulik praksis på området vaere med på å forklare hvorfor andelen utenlandsk­ontrollert­e bedrifter er dobbelt så høy i Norge som i våre naboland?! Samtidig er det kanskje akkurat slike kunnskapsi­ntensive arbeidspla­sser vi ønsker oss, selv om mye av verdiskapi­ngen skjer utenfor landets grenser?! Disse ordningene har som formål å drive verdiskape­nde kunnskapso­g naeringsut­vikling i Norge og krever av den grunn at bedriften er norskregis­trert, men tar altså ikke hensyn til hvem som eier bedriften.

Uavhengig av perspektiv, burde aktører som Innovasjon Norge og Norges forsknings­råd ha en høyere bevissthet omkring utenlandsk eierskap og bruken av offentlige støtteordn­inger overfor slike bedrifter, både fordi det potensielt bidrar til økt risikovilj­e og innovasjon­shøyde og fordi vesentlige deler av verdiskape­nde naeringsut­vikling potensielt realiseres i utlandet.

Samlet indikerer disse forholdene at utenlandsk eierskap ikke er en ulempe for bedriftene og deres eiere.

 ?? FOTO: HALVOR SOLHJEM NJERVE ?? Debatten rundt utenlandsk­eide bedrifter har i lang tid vaert preget av spørsmål om utflagging og skatteford­eler, skriver innsender.
FOTO: HALVOR SOLHJEM NJERVE Debatten rundt utenlandsk­eide bedrifter har i lang tid vaert preget av spørsmål om utflagging og skatteford­eler, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway