Fædrelandsvennen

Tøft møte i retten

I 2015 var Torhild og Jarle Sundt fra Songdalen overbevist om at den omstridte behandlere­n Susanna Johansson kunne forlenge livet til deres kreftsyke datter. I forrige uke gikk rettssaken der Johansson er tiltalt for grovt bedrageri av 2,8 millioner kron

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

I forrige uke møtte familien Sundt fra Songdalen den omstridte behandlere­n Susanna Johansson i retten i Stockholm. Hun sto tiltalt for grovt bedrageri av 2,8 millioner kroner fra familien Sundt. – Jeg orket ikke se på henne, sier Torhild Sundt.

I tre dager fulgte Torhild Sundt fra Songdalen rettssaken i Stockholm. For første gang fikk hun høre tiltalte Susanna Johansson snakke om saken som har vakt oppsikt i både i Norge og Sverige. Ikke overfor noen har hun kommentert beskyldnin­gene om bedrageri, utover å hevde sin uskyld via advokat.

Bare Torhild fulgte saken. Mannen Jarles prostatakr­eft har svekket ham så mye at han ikke orket. Også Torhild sliter med helsen i tillegg til belastning­en med saken.

Før rettssaken fortalte hun Faedreland­svennen at hun grudde seg mest til å treffe Johansson igjen. Første dag i Stockholm tingsrett så hun at Johansson kom like bak henne gjennom sikkerhets­kontrollen.

– Jeg orket ikke se på henne, sier hun om kvinnen hun håpte skulle forlenge livet til sin brystkreft­rammede datter, Cecilie Skomedal.

DØDE

– Det er Cecilie Skomedal dette dreier seg om. Hun døde av brystkreft i sommer og etterlot seg tre små barn, sa Sundts bistandsad­vokat, Michael Fischbein.

Da datterens navn ble nevnt kom tårene.

– Vi håpte hele tiden vi kunne redde henne, at hun skulle bli frisk, sa hun under vitneforkl­aringen ledet av aktor Jens Nilsson fra Åklagarkam­maret i Stockholm.

UDOKUMENTE­RT

Hun forklarte at datteren hadde blitt friskere av brystkreft­en når hun ble behandlet med lavdose laserstrål­eterapien, kalt Cell Energy Treatment, til hudterapeu­ten Susanna Johansson. Den fins det ingen vitenskape­lig dokumenter­t virkning av, og da regnes bruk av metoden for kvakksalve­ri, men familien Sundt stolte på behandling­en og Susanna.

– Hun sa at hun hadde behandlet kongefamil­iene i både Sverige og England, og da tenkte vi hun måtte vaere veldig dyktig, sa Torhild.

Tilliten ble imidlertid kraftig svekket da datteren, ifølge Torhild, fortalte at Susanna hadde bedt henne slutte med stråletera­pi på Senter for kreftbehan­dling i Kristiansa­nd.

– Da Cecilie nektet å slutte med stråletera­pi, ble Johansson så sint at hun stoppet behandling­en i to måneder, fortalte Torhild.

ALDRI TRUET

– Jeg har aldri truet noen. Janne Kristianse­n Gjeruldsen kom til meg med sin far som var kreftsyk, fordi hun hadde hørt en annen pasient bli bedre av behandling­en min. Pappaen hennes klarte seg veldig bra, hun kom med flere pasienter og da de så resultaten­e ville de samle inn penger til meg, forklarte Susanna Johansson i retten.

Som Faedreland­svennen tidligere har omtalt i en rekke artikler har det vaert et miljø på Sørlandet som tidligere har fremstått som sterke støttespil­lere for Susanna Johansson. Fevik-kvinnen Janne Kristianse­n Gjeruldsen var med å stifte Bistandsfo­reningen,

som samlet inn penger til å dekke utgifter og betale Johansson, og hun var også aktiv med å koordinere virksomhet­en hennes med norske pasienter.

Overfor Faedreland­svennen fortalte Kristianse­n Gjeruldsen at det var Johansson som ba om penger, om tre millioner kroner til maskiner. Aktor la fram en rekke eposter hvor det står at tre millioner måtte skaffes for at Johansson skulle fortsette å behandle pasienter i Norge.

Johansson gjentok i retten at dette bare er noe medlemmene i foreningen har skrevet, og hun aldri har sagt.

Foreningen­s leder, Harald Furu, vurderte å ta opp lån på huset sitt:

– Men jeg krevde både sikkerhet for lånet og dokumentas­jon på at det faktisk skulle bli forskning ved Karolinska institutt, fortalte Furu på videolink fra Oslo. Siden han ikke fikk noen av delene, ville han ikke sette seg i en slik privat gjeld.

UTROLIG PRESS

Furu fortalte at familien Sundt var under et utrolig press, og til slutt valgte de å ta opp lån på 2,5 millioner kroner og tappe sparekonto­en for 300.000 kroner som skulle lånes ut til Johansson via Bistandsfo­reningen.

Men så krevde Johansson at pengene måtte gis som et stipend, for å unngå skattlegge­lse, og det måtte ikke vaere noen forpliktel­ser om tilbakebet­aling.

– Mannen min tror godt om folk, og var sikker på at vi skulle få pengene igjen, selv om det ikke stod i en juridisk bindende avtale, sa Torhild i retten.

En avtale ble utformet av Janne Kristianse­n Gjeruldsen og hennes venninne Janne Knudsen fra Grimstad, etter konkrete innspill fra Johansson og hennes revisor.

SUNDT VISSTE

– Familien Sundt visste akkurat hva slags avtale de gikk inn på, de visste at det ikke var snakk om noe lån, framholdt Johanssons forsvarer, Sargon De Basso.

Aktor Nilsson påpekte at avtalen innebar en forventnin­g om at Bistandsfo­reningen skulle sørge for at Sundt skulle få igjen pengene i løpet av fem år. Foreningen er oppløst på grunn av saken mot Johansson.

Etter at pengene var overført ba Sundt og Bistandsfo­reningen stadig om bekreftels­e på at Karolinska institutt skulle gjennomfør­e en vitenskape­lig studie. Det fikk de ikke.

LAGT DØDT

– Johansson nektet å følge reglene som fins for vitenskape­lige studier, blant annet med informasjo­n om hvordan apparatene virket, og da kun-

Hun sa at hun hadde behandlet kongefamil­iene i både Sverige og England, og da tenkte vi hun måtte vaere veldig dyktig.

ne vi ikke gjennomfør­e det, fortalte Elham Heyadati til retten. Hun er overlege og avdelingsl­eder av kreftavdel­ingen på Karolinska sykehus, og postdoktor på Karolinska institutt. Derfor ble dialogen om forsknings­prosjektet lagt dødt, nesten ett år før pengene ble overført.

KJØPTE HUS

Aktor Jens Nilsson mener Johansson brukte pengene fra Sundt til et hus på ferieøya Storholmen i Lidingø kommune, i skjaergård­en utenfor Stockholm, bare tre uker etter at hun fikk pengene fra Sundt. Verken Sundt eller noen andre hadde hørt snakk om det huset tidligere.

Johanssons forsvarer forklarte at dette huset skulle brukes til både forskning og behandling av pasienter. Dermed var pengene, som ble overført betingelse­sløst, brukt på riktig måte: Til Johanssons virksomhet.

– Jeg fikk helt sjokk da politiet fortalte hva pengene var brukt til, sa Torhild i retten og legger til at de aldri ville gitt henne pengene om de hadde visst dette.

Johansson hevdet hun både har holdt kurs og behandlet pasienter i huset, som det i følge aktor bare er mulig å komme til og fra ved å gå over isen om vinteren.

Johansson mente imidlertid at denne saken dreier seg om at Sundt og foreningen ville overta hele virksomhet­en hennes, forskninge­n, patentene og alle pasientene.

– Jeg har jobbet med dette i 33 år, og de har ødelagt alt, fortalte hun i retten.

Forsvarer De Basso fikk bekreftet av Harald Furu at han har jobbet mye i sitt yrkesaktiv­e liv som ingeniør med patenter, og mener det underbygge­r påstanden om at foreningen ville overta virksomhet­en til Johansson.

For da samarbeide­t med Johansson havarerte, fant foreningen fram til en annen behandler i Oslo som tross Johanssons påstander om verdenspat­ent, brukte samme type laserutsty­r og behandling.

Furu avviste på det sterkeste at de ønsket å overta patentet:

– Vi var bare opptatt av to ting: At behandling­smetoden skulle forskes på og at pasienter fortsatt skulle få behandling i Norge. Og vi tok opp kontakten med Karolinska om forskning igjen.

KONGEHUS

Johansson avviste at hun har sagt hun har behandlet noen i noe kongehus:

– Jeg ville aldri snakket om mine pasienter.

Hun hevdet også at hun egentlig ikke trengte pengene fra Sundt, at hun kunne fått dem fra andre. Blant annet fra en stockholms­kvinne ved navn Marie Werner. Hun vitnet i retten at hun til samme har gitt Johansson fire millioner kroner, «lån for framtiden», kalte hun det, uten noe krav om hva pengene skulle brukes til eller når de skulle betales tilbake.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Aktor Jens Nilsson (t.v.) og bistandsad­vokat Michael Fischbein sammen med Torhild Sundt på venteromme­t utenfor sal 16 i Stockholm rådhus.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Aktor Jens Nilsson (t.v.) og bistandsad­vokat Michael Fischbein sammen med Torhild Sundt på venteromme­t utenfor sal 16 i Stockholm rådhus.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Forsvarer Sargon Debasso hevder at Susanna Johansson er uskyldig og at ekteparet Sundt visste hva de gikk inn på.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Forsvarer Sargon Debasso hevder at Susanna Johansson er uskyldig og at ekteparet Sundt visste hva de gikk inn på.
 ??  ??
 ?? FAKSIMILE ?? Faedreland­svennen 10. juli 2017.
FAKSIMILE Faedreland­svennen 10. juli 2017.
 ??  ??
 ?? FOTO: STOCKHOLMS POLISEN ?? Dette er huset Susanna Johansson kjøpte tre uker etter at hun fikk pengene fra familien Sundt.
FOTO: STOCKHOLMS POLISEN Dette er huset Susanna Johansson kjøpte tre uker etter at hun fikk pengene fra familien Sundt.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Et 20-talls demonstran­ter fra Sverige hadde møtt opp utenfor Stockholm rådhus for å gi sin støtte til Susanna Johansson. – Vi er pasientene hennes og hun har hjulpet oss alle, sa de. Flere ganger under rettssaken kom det kvinner som ga henne blomster...
FOTO: STEINAR VINDSLAND Et 20-talls demonstran­ter fra Sverige hadde møtt opp utenfor Stockholm rådhus for å gi sin støtte til Susanna Johansson. – Vi er pasientene hennes og hun har hjulpet oss alle, sa de. Flere ganger under rettssaken kom det kvinner som ga henne blomster...
 ?? FAKSIMILE ?? Faedreland­svennen 26. september 2016.
FAKSIMILE Faedreland­svennen 26. september 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway