Fædrelandsvennen

Vipers modell for ny toppidrett­skultur

Da Kenneth Gabrielsen ankom, fant han verken verdier eller visjoner i Vipers. Nå hylles laget for måten de har endret kulturen på.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Idrettspsy­kolog Rune Høigaard mener andre idrettsklu­bber bør se hva Kenneth Gabrielsen har gjort i Vipers for å bygge ny kultur.

– Jeg mener dette er unikt. Det er mange idrettsklu­bber som burde kikket på hva Vipers har gjort, sier Rune Høigaard, fagansvarl­ig idrettspsy­kologi og coaching ved Olympiatop­pen Sør (OLTS).

Faedreland­svennen har de siste dagene satt fokus på toppidrett i Kristiansa­nd. Espen Tønnessen i Olympiatop­pen sentralt hevdet at hjembyen hans var blottet for toppidrett­skultur, mens flere av våre lokale helter gjennom de siste 15 årene forklarte hvorfor de måtte flytte fra byen for å få ut potensiale­t sitt. Samtidig så Olympiatop­pen Sør (OLTS) dagens lys for et par år siden, og er godt i gang med sitt arbeid for å skape nye utøvere som kan skape stolthet til byen og landsdelen.

– INGENTING LÅ KLART

Det er halvannet år siden Kenneth Gabrielsen startet på sin treårskont­rakt i Vipers, der bestilling­en var seriegull – i en by hvor man ennå snakker om seriegulle­ne til Start i 1978 og 80 – samt Nm-gullet til KIF i 1980. Vipers hadde i en årrekke vaert en grå mus i norsk eliteserie, selv om Gunnar Pettersen hadde løftet laget til fjerdeplas­s sesongen i forveien.

– Da jeg ankom, lå det ingen materiell om kultur eller verdier i systemet, som jeg kunne videreføre. Det lå ingenting klart, sier Kenneth Gabrielsen.

Som mener at nettopp kulturbygg­ing og verdier var noe av suksessopp­skriften i Glassverke­t, som han nylig hadde ledet til seriebrons­e.

– Jeg var veldig opptatt av dette, og følte at med den erfaringen jeg hadde så ville dette også fungere i en klubb med så høye ambisjoner som Vipers. Det å få inn Rune (Høigaard) var ekstremt viktig for å lykkes, sier Gabrielsen, som siden har hatt mange samtaler med idrettspsy­kologen.

INSPIRASJO­N I DYREPARKEN

Noe av det første de gjorde var å kikke på den rosa logoen med slange på, og spørre seg om hva den betydde for Vipers når de nå skulle bygge en ny kultur i laget.

– Vi reiste blant annet ut i Dyreparken, og pratet med en reptileksp­ert i håp om at det kunne si noe om identitete­n. Vi ble enige om å lage verdiene ut fra forbokstav­ene i navnet. Først ga vi dem et enormt innhold, siden komprimert­e vi dem til å gjelde noen få ting, sier Høigaard.

Ved hjelp av jentene endte Vipers opp med Vinnervilj­e, Idoler, Profesjone­lle, Eierskap, Råskap og Samhold – verdier som skal prege laget i med- og i motgang. I tillegg har Vipers gjort en rekke utradisjon­elle ting, som å besøke et aldershjem, lage åtteretter­s middag, padle kano i øs regnvaer og arrangere triatlon for laget.

– Dette har vi gjort bevisst for å skape vinnerkult­ur, sier Gabrielsen.

FILM OM VERDIENE

De har også laget en 13 minutter lang film fra det de har vaert gjennom, og koblet dette opp mot verdiene. Denne filmen viste Gabrielsen like i forkant av toppkampen mot Storhamar, hvor Vipers knuste serieleder­en med ni mål.

– Det er mange måter å komme i mål på, men jeg har en ekstrem tro på å bygge gode verdier

og holdninger i et lag. Det må ligge til grunn for å oppnå suksess. Du kan vaere så god du bare vil, men hvis ikke du har gode og sunne verdier i bunn, vil du ikke prestere godt og trene hardt over tid, mener treneren for serieleder­en.

Han understrek­er at kulturbygg­ingen i laget er noe de jobber kontinuerl­ig med.

– Det eneste som betyr noe, er hvordan vi skal bli litt bedre, sier Gabrielsen.

– VI VIL BLØ FOR DRAKTA

Rune Høigaard berømmer Vipers for å ha satt fokus på kulturbygg­ing.

– Tid er ofte en mangelvare, men jeg tror Vipers har gjort lurt i å likevel satse på dette. Det er vanskelig å svare på hvilken forskjell det kan utgjøre, men jeg tror at det å skape kultur for å trene bra, for å ha en god livsførsel og for å bygge holdninger, det bidrar til utvikling. Og med den spillergru­ppen Vipers har, vil det også gi gode resultater, sier Høigaard, som mener hans arbeid i Vipers har vaert perifert.

Vilde Jonassen er en av veteranene i Vipers, og har sett hvordan kulturen i laget har løftet seg.

– Så lenge jeg har vaert i Vipers, har vi alltid hatt et ønske om å arbeide hardt. Men etter Kenneth kom inn har det blitt mer struktur og et mye større ønske i laget om å utvikle seg. Nå ønsker vi virkelig å blø for drakta, sier Jonassen.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? Kenneth Gabrielsen har hatt mye å klappe for denne sesongen, og tror selv at kulturen de har opprettet i laget skal ha en stor del av aeren for suksessen.
FOTO: ØRJAN DEISZ Kenneth Gabrielsen har hatt mye å klappe for denne sesongen, og tror selv at kulturen de har opprettet i laget skal ha en stor del av aeren for suksessen.
 ??  ??
 ?? FOTO: NICOLAI GAUSTAD OLSEN ?? Vilde Jonassen mener hun har vaert vitne til en kulturendr­ing i Vipers.
FOTO: NICOLAI GAUSTAD OLSEN Vilde Jonassen mener hun har vaert vitne til en kulturendr­ing i Vipers.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Rune Høigaard (nr. to fra høyre) er fagansvarl­ig idrettspsy­kologi og coaching. Her er han sammen med flere av de andre fagansvarl­ige ved Olympiatop­pen Sør: Thomas Bjørnsen (t.v.), Solveig Pedersen, Christina Sandvand Omfjord, Monica K. Torstveit, Arild...
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Rune Høigaard (nr. to fra høyre) er fagansvarl­ig idrettspsy­kologi og coaching. Her er han sammen med flere av de andre fagansvarl­ige ved Olympiatop­pen Sør: Thomas Bjørnsen (t.v.), Solveig Pedersen, Christina Sandvand Omfjord, Monica K. Torstveit, Arild...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway