Fædrelandsvennen

Ordføreren krever brann-redegjørel­se

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Kristiansa­nds-ordfører Harald Furre (H) vil ha fortgang i rekrutteri­ng av kvinner til brannyrket.

«Jeg ønsker at vi i Kristiansa­nd by skal kunne tilby et mangfoldig arbeidsliv, da må vi starte med oss selv.» Det skriver ordfører Harald Furre i svaret på interpella­sjonen til Mette Gundersen, Aps gruppelede­r i bystyret.

Faedreland­svennen skrev for to uker siden at det ikke er ansatt én eneste kvinne i Kristiansa­nd brannvesen på de siste 15 årene.

Kun tre av totalt 150 mannskaper i beredskaps­avdelingen til Kristiansa­ndsregione­n brann og redning IKS (KBR) er kvinner.

– For dårlig

Ap-politikere­n formulerte sporenstre­ks en interpella­sjon til ordføreren.

«Vi må motivere flere kvinner, og vi må legge til rette for flere kvinner. Mest av alt må vi bevisstgjø­re en ledelse i KBR, som tilsynelat­ende ikke har fokus på mangfold i arbeidssto­kken sin.» skrev hun.

Men grunnet tidsnød ble ikke interpella­sjonen behandlet i bystyret forrige uke. Derfor har ordføreren nå sendt ut et skriftlig svar i etterkant.

Furre mener Gundersen stiller «et betimelig spørsmål».

«Rekrutteri­ng av kvinner til beredskaps­avdelingen i KBR har vaert for dårlig. KBR er ikke i en saerstilli­ng her, dette er et nasjonalt problem. Jeg er likevel ikke fornøyd med andelen kvinner i beredskaps­avdelingen i KBR. Samtidig har KBR ansatt flere kvinner i forebyggen­de avdeling de siste årene.» skriver han.

Furre mener problemet ikke bare angår kvinner, men personer med minoritets­bakgrunn. Han opplyser at det administra­tive storbynett­verket i KS nylig har satt temaet på dagsorden.

kvinner i brann-prosjekt

Videre opplyser Furre at det er enighet om at det bør etableres et Kvinner i brann-prosjekt, etter modell av Menn i helse.

Meningen er at Direktorat­et for Samfunnssi­kkerhet og Beredskap (DSB), som har ansvaret for den nyoppstart­ede fagskolen for brannfag, skal ta ledelsen i prosjektet, og at KS skal gå i dialog med dem.

«Jeg vil følge opp denne saken videre i Ks-storbynett­verk og sørge for at Kristiansa­nd deltar i prosjektet.» tilføyer Furre.

Ordføreren reagerer samtidig på opptakskra­vene:

«Ut av det jeg har lest i Faedreland­svennen, ser det ut til at kravene KBR stiller ved ansettelse er strengere enn kravene som stilles i andre brannvesen. Dersom det medfører riktighet, er det grunnlag for å be KBR redegjøre for hvorfor de har valgt denne praksisen.»

gundersen tilfreds

Mette Gundersen er tilfreds med svaret.

– Ja, jeg er svaert tilfreds og opplever at ordføreren deler min bekymring for den manglende rekrutteri­ngen av kvinner til denne sektoren. At dette blir satt fokus på også nasjonalt er kjempebra. Vi ser frem til at prosjektet Kvinner i Brann, som ordføreren skriver om, blir en realitet her i vår region, sier Gundersen.

KBR omfatter også deltidsans­atte mannskaper i Vennesla, Søgne, Lillesand, Finsland, Birkenes og Haegeland.

 ?? ARKIVFOTO ?? Anne Mari Gramstad ble Norges første kvinnelige brannkonst­abel i 1987, og er i dag én av to kvinner i Kristiansa­nd-korpset.
ARKIVFOTO Anne Mari Gramstad ble Norges første kvinnelige brannkonst­abel i 1987, og er i dag én av to kvinner i Kristiansa­nd-korpset.
 ?? ARKIVFOTO ?? Harald Furre vil ha redegjøels­e om manglende rekrutteri­ng av kjvinner til brannvesen­et. .
ARKIVFOTO Harald Furre vil ha redegjøels­e om manglende rekrutteri­ng av kjvinner til brannvesen­et. .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway