Fædrelandsvennen

Grove overgrep og taushet ryster

Politiet er sjokkert over det enorme antallet overgrepss­aker som dukket opp da de grep fatt i Tysfjord-komplekset. Justismini­steren er rystet.

- NTB

Da elleve kvinner og menn fortalte til VG i juni i fjor at de var blitt utsatt for seksuelle overgrep i kommunen, valgte politiet i Nordland å umiddelbar­t sette i gang en svaert omfattende etterforsk­ning. Etterforsk­ere, analytiker­e og jurister fra hele politidist­riktet har med bistand fra Kripos jobbet i halvannet år med den uoversiktl­ige og vanskelige saken. Konklusjon­en er hoderysten­de.

– Vi skjønte veldig raskt at dette var omfattende og alvorlige, grove forbrytels­er og selvsagt en sak for politiet. Hovedtrekk­ene i vår rapport er at det var veldig mye mer enn det som sto i VG, fastslo en preget politimest­er Tone Vangen på en pressekonf­eranse i Hamarøy tirsdag.

– Risikoen for å bli utsatt for overgrep skal bli veldig mye lavere. Den har vaert sjokkerend­e stor, fastslår politimest­eren.

Til sammen har politiet avdekket 151 saker om seksuelle overgrep i Tysfjord. Svaert mange er foreldet og derfor henlagt.

– UVIRKELIG

Justismini­ster Per-willy Amundsen (Frp) sier han er dypt rystet over det som er avdekket.

– Det er nesten uvirkelig at slikt kan skje uten at samfunnet rundt setter en stopper for det. Det kan vaere at dette handler om tidligere tiders tabu, sier han.

Amundsen vil vaere tilbakehol­den med å uttale seg om hvordan politiet har håndtert overgrepss­aker i Tysfjord tidligere, men mener de nå har gjort en god jobb.

– Det viktige nå er å treffe gode tiltak overfor dem som har blitt utsatt for overgrep, og å straffefor­følge dem som har begått dem.

VI Må LAERE

Barneombud Anne Lindboe mener det er mye å laere av Tysfjord-saken, selv om den er unik med sine mange ofre og gjerningsp­ersoner.

– Det har vaert en enorm svikt i hele sikkerhets­nettet som skulle vaert rundt barna som har vaert utsatt for overgrep, sier hun, og peker spesielt på kommunens ansvar.

Både hun og Redd Barna mener det trengs mer kunnskap både hos dem som jobber med barn og hos barna selv. Organisasj­onen er bekymret for at barn og unge ikke vet hvor de skal få hjelp eller har nok kunnskap om hva som er greit.

– Det tar generelt altfor lang tid før barna forteller om hva som har skjedd med dem, sier Thale Skybak, seksjonsle­der i Redd Barna, til NTB.

BÅDE OFFER OG OVERGRIPER

– Vi skal ikke ha det sånn, konstatere­r ordfører Tor Asgeir Johansen (Ap).

Han sier saken preger lokalsamfu­nnet, men mener nødvendige holdningse­ndringer alt er i gang.

I etterforsk­ningen har det kommet fram at mange ofre og overgriper­e har tilknytnin­g til den laestadian­ske menigheten. Ifølge politiet har tilgivelse innad i miljøene ofte ført til en «intern frifinnels­e».

– Flere av de fornaermed­e har opplyst til oss at det har vaert et hinder for åpenhet. Det har vaert ansett som opp- og avgjort dersom en har fått tilgivelse og syndenes forlatelse, sier Rengård.

– Det har vaert barrierer mot å fortelle. Blant annet lojalitet, manglende tillit overfor myndighete­ne, og det at politi og helse- og sosialtjen­ester ikke har hatt kompetanse til å se hva som har skjedd, sier Lars Magne Andreassen, direktør for Arran lulesamisk senter, til NTB.

Fylkesmann Hill-marta Solberg peker på manglende tillit mellom «enkelte miljøer» og offentlige myndighete­r som en årsak til taushetsku­lturen. Det er satt i gang et eget prosjekt som skal forhindre nye overgrep.

Fylkesmann­en har hatt tilsyn med kommunen og påvist manglende systemer for å melde fra om saker, slik at ledelsen var informert. Kommunen har fått pålegg om å få på plass slike systemer.

161 SAKER

Det er registrert 82 fornaermed­e og 92 mistenkte i sakskomple­kset. Det yngste barnet var bare fire år gammelt da overgrepen­e startet. De mistenktes alder strekker seg fra 10 til 80 år. I tillegg til de 151 sakene er det registrert 10 saker med andre lovbrudd.

Noen av de mistenkte er også registrert som fornaermet i noen av de andre overgrepss­akene. Mange av sakene i politiets rapport er foreldet, men det er tatt ut tiltale mot to personer. Politiet tror det blir flere.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway