Fædrelandsvennen

Har kjørt denne wiren 13.0 00 ganger

En sensor overvåker denne stålwiren kontinuerl­ig mens den kjøres over et hjul. Ved å overvåke wires tilstand, i stedet for å bytte dem ut etter en viss tidsperiod­e, kan bedrifter spare millioner, mener to Teknova-forskere.

- GRIMSTAD TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Intervalle­ne mellom hver gang en utstyrskom­ponent byttes ut, kan baseres på tre prinsipper: at den bryter sammen, at det går et visst tidsrom eller at tilstanden overvåkes.

Det sier Thomas J.J. Meyer (37). Sammen med Rune Schlanbusc­h (36) - begge med teknologi-doktorgrad fra henholdsvi­s Southampto­n og NTNU - driver han et forsknings­prosjekt ved Mechatroni­cs Innovation Lab (MIL) på Uias Campus Grimstad. Det dreier seg om overgang fra periodevis til tilstandsb­asert utskifting av stålwire og fibertau i offshorevi­rksomhet.

– Stålwire og fibertau brukes typisk i bølgehivko­mpensert utstyr som kraner og vinsjer på skip eller plattforme­r. Kanskje skal en sikkerhets­ventil på havbunnen heves eller senkes, kanskje et anker eller subsea produksjon­sutstyr. Dette er sørlandsk offshorete­knologi; det vi holder på med, er spesielt for regionen, forteller de to fagfolkene som begge er ansatt i Teknova.

13.000 RUNDER

Når Faedreland­svennen dukker opp, holder de på med en stålwire som inntil da er kjørt 13.000 ganger over et hjul, som det skjer ute i sjøen. Wiren overvåkes kontinuerl­ig av en sensor som kontroller­er hver enkelt kordel i de tynne wirene som igjen er flettet sammen til én wire på 24 millimeter.

– I dette tilfellet skjer overvåknin­gen ved hjelp av magnetstrå­ler som trenger gjennom hele wiren og sender bilder til en pcskjerm. For tykkere wirer må vi ty til andre metoder også, kanskje opp mot fem forskjelli­ge. Vi bruker akustikk, kameraer og flere andre teknikker, forklarer Thomas J.J. Meyer.

Han og Schlanbusc­h snakker om tykke stålwirer på inntil fire kilometers lengde.

– Som kan koste flere titalls millioner kroner. Ved å gå fra periodisk til tilstandsb­asert vedlikehol­d kan sparte utgifter kanskje tilsvare 50 prosent. Det blir mye. Forskning viser dessuten at 89 prosent av utstyrsfei­l ikke hadde blitt fanget opp gjennom tidsbasert vedlikehol­d, opplyser Meyer.

– Så i tillegg til besparelse­ne på selve utstyret, kan også ulykker unngås. Ved siden av at de er negative hendelser i seg selv, har ulykker en tendens til å medføre forsinkels­er, supplerer Schlanbusc­h.

FULLBOOKET SEMINAR

Fra 27. til 29. november blir det spesialist­seminar om stålwirer og fibertau i Grimstad.

– Alle 50 plassene er booket. Ikke verst på vinteren i lille Grimstad! humrer de to fagspesial­istene fornøyd.

– Og med et smalt tema, legger Thor Arne Håverstad til. Han er administre­rende direktør i Teknova og Faedreland­svennen har ringt for å spørre hva som skjer med forsknings­resultaten­e når de foreligger.

– Dette prosjektet inngår i det omfattende SFI Mechatroni­cs. (SFI står for «Senter for forsknings­drevet innovasjon», red. anm.) Målet for hele SFI-EN er selvsagt å sette kunnskapen ut i

praktisk anvendelse. Og da sitter UIA i førersetet. Med seg har universite­tet ikke minst Innoventus Sør og de mange bedriftene som bidrar, forteller Håverstad.

 ??  ??
 ??  ?? Så langt har Thomas J.J. Meyer (t.v.) og Rune Schlanbusc­h kjørt denne 24 millimeter­s stålwiren 13.000 ganger over et hjul. Belastning­en varierer, men er på opptil 51 tonn på det meste. En sensor basert på magnetstrå­ler sender tilstandsd­ata til en...
Så langt har Thomas J.J. Meyer (t.v.) og Rune Schlanbusc­h kjørt denne 24 millimeter­s stålwiren 13.000 ganger over et hjul. Belastning­en varierer, men er på opptil 51 tonn på det meste. En sensor basert på magnetstrå­ler sender tilstandsd­ata til en...
 ?? ALLE FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Jo mindre hjul wiren kjøres over, desto større blir belastning­en i det den svinger rundt. Så forholdet mellom de to størrelsen­e er viktig. Her er det 800/24 millimeter.
ALLE FOTO: REIDAR KOLLSTAD Jo mindre hjul wiren kjøres over, desto større blir belastning­en i det den svinger rundt. Så forholdet mellom de to størrelsen­e er viktig. Her er det 800/24 millimeter.
 ??  ?? Inni denne blanke dingsen sitter den magnetstrå­lebaserte sensoren.
Inni denne blanke dingsen sitter den magnetstrå­lebaserte sensoren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway