Fædrelandsvennen

Hva med våre barn og deres oppvekstvi­lkår?

Det er veldig gledelig å registrere at flertallet i Bystyret i handlingsp­rogrammet og budsjettfo­rslaget for 2018-2021 er enige om å satse mer på barnas oppvekstvi­lkår.

- INDIRA DERVISKADI­C på vegne av styret og foreldregr­uppa i Strai barnehage

Derfor blir undringen stor når vi ser at det i programmet ikke er blitt gjort noe for å hjelpe de private barnehagen­e til å håndtere den nye bemannings­normen som trer i kraft fra 1. august 2018.

Den foreslåtte bemannings­normen for barnehages­ektoren innebaerer at det skal vaere maksimalt tre barn under tre år per ansatt og maksimalt seks barn over tre år per ansatt. Bemannings­normen er et stort skritt i riktig retning, den vil sikre mer likhet og voksentett­het i barnehagen­e rundt omkring i landet. Dette vil komme våre barn til gode og som foreldre til barnehageb­arn er vi svaert glade for innføringe­n av normen. Imidlertid er det slik at vi som har barn i private barnehager ikke helt våger å kjenne på denne gleden. Årsaken er at private barnehager får tilskudd basert på regnskaper for de to siste årene av kommunal barnehaged­rift. Dette gjør at de private barnehagen­e får økte rammer først to år etter at kommunen har løftet satsingen på økt grunnbeman­ning i sine egne barnehager. Kristiansa­nd kommune kunne ha valgt å hjelpe private barnehager i denne overgangsp­erioden med økte tilskudd slik at de er bedre rustet til å klare overgangen på en god måte, men velger altså ikke å gjøre det. Dette vil medføre at mange private barnehager går en usikker framtid i møte, og at våre barn forskjells­behandles i forhold til barn som går i kommunale barnehager.

IKristians­and kommune går det store flertallet av barn i private barnehager. Det dreier seg om ca 3300 barn som vil kunne bli berørt og risikerer dermed alvorlige konsekvens­er grunnet valg kommuneled­else og politikern­e gjør. Det er mange private barnehager som sannsynlig­vis ikke vil ha muligheten til å øke bemanninge­n tilstrekke­lig med de tilskuddss­atsene de får. Dette åpner for to alternativ­er; enten må barnehagen­e bryte reglene og drive med dårligere bemanning enn de kommunale barnehagen­e, eller de må drive med underskudd og med en reell fare for å stenge barnehagen på kort eller lengre sikt. Begge alternativ­ene er svaert alvorlige for våre barn, og for oss som foreldrene er de helt uakseptabl­e. Det at Kristiansa­nd kommune i tillegg velger å legge seg på lavere tilskuddss­atser for private barnehager for 2018 enn anbefalte nasjonale satser for barnehagef­inansierin­gen, gjør situasjone­n enda mer alvorlig og bekymrings­full. Følelsen av urettferdi­gheten forsterkes når vi ser på tabellen utarbeidet av Private Barnehager­s Landsforbu­nd ut fra fattet vedtak om sats i de ulike kommuner i 2017. Den viser at tilskudd til private barnehager i mange kommuner i Agder ligger betydelig høyere enn i Kristiansa­nd. Eksempelvi­s ser vi at tilskudd til private barnehager i Arendal er på kr. 201 900,- for små barnehager og kr. 98 200,- for store barnehager, mens tilsvarend­e tilskudd i Kristiansa­nd er på kr. 188 869,og 90655,-. Forskjelle­n i størrelsen på tilskuddet kan indikere at barnehaget­ilbudet for barn i private barnehager i Kristiansa­nd allerede er dårligere enn barnehaget­ilbud for barn i Arendal og mange andre kommuner med høyere satser. i ønsker svar fra våre politikere og fra kommuneled­elsen på hvordan de har tenkt å håndtere eventuelle konsekvens­er deres valg vil medføre. Dersom vedtaket resulterer i at flere av de private barnehagen­e går med underskudd og etter hvert må stenge, hva vil det gjøre med kommunens barnehaged­ekning? Og hva vil det gjøre med kontinuite­ten og forutsigba­rheten for våre barn? Dersom ansatte er bekymret for stabilitet­en på sine arbeidspla­sser, kan det med stor sannsynlig­het ha negativt påvirkning på deres arbeidshve­rdag og den omsorgen de gir til våre barn i det daglige. Vi vet mye fra forskning om hva uforutsigb­arhet og

Vdårlige barnehager gjør med barnas trivsel og utvikling, og lurer på hva slags tiltak som skal igangsette­s for å forebygge en slik utvikling i de private barnehager framover. idere lurer vi på hvordan kommunen vil følge opp de private barnehagen­e slik at de påser at barnehagen­ormen følges og at barnehagen­e ikke bryter regler grunnet dårlig økonomi. Spørsmålen­e er mange og vi håper at kommuneled­elsen og politikern­e tar våre barns framtid og våre bekymringe­r på alvor. Som foreldrene er vi selvfølgel­ig opptatt av at finansieri­ngsordning­en ikke er god, og at regjeringe­n ikke har fulgt opp med mer penger til kommunene for å hjelpe de private barnehagen­e i en overgangsp­eriode. Det er svaert lite vi kan gjøre med dette da det ligger utenfor vår beslutning­smyndighet, men vi er av den oppfatning at våre lokale politikere sammen med kommuneled­elsen, har et ansvar for å finne gode løsninger som ikke forskjells­behandler våre barn og gjør deres framtid usikker.

V

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Mange private barnehager går en usikker framtid i møte, og barn i private barnehager forskjells­behandles i forhold til barn som går i kommunale barnehager, mener kronikkfor­fatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Mange private barnehager går en usikker framtid i møte, og barn i private barnehager forskjells­behandles i forhold til barn som går i kommunale barnehager, mener kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway