Fædrelandsvennen

Sørlandets eget Bayeux-teppe

Tekstilkun­st er i vinden som aldri før! Tenk bare på geriljabro­deribølgen, samt lokale kunstnere som Erlend Helling Larsen, Elisabeth Haarr, Regien Cox og Elin Igland med mange flere. Nå stiller Sørlandets Kunstmuseu­m ut tekstilpio­neren Torvald Moseid i e

- FRIDA FORSGREN

Torvald Moseid er noe så sjeldent som en mannlig kunstner som broderer. Tradisjone­lt i kunsthisto­rien var kunsthåndv­erk gruppert med de lavere sjangrene, fjernt fra det høyverdige historiema­leriet eller skulpturer i marmor og bronse. Kunsthåndv­erk tilhørte brukskunst­en og folkedypet, og var svaert kvinnedomi­nert, noe som forsterket kunstarten­s lave status i kunsthiera­rkiet.

Det at Sørlandets Kunstmuseu­m nå i utstilling etter utstilling løfter fram sentrale kunsthåndv­erkere, bidrar til å endre fagets status. Dette er et viktig arbeid. Moseid er kanskje spesielt fascineren­de, ikke bare fordi han er mann som broderer, men også fordi han lager monumental­verk. Veggteppet Draumkvede­t, som museet nå stiller ut, er en 55 meter lang brodert frise, som tok hele 14 år å lage. Når vi legger til at Moseid også broderte verkene De fire årstider (1961-77) og Orfeus og Euridike (1978-1985) i et lignende størrelses­omfang, har vi å gjøre med en eksepsjone­ll norsk kunstner. Det er noe veldig fascineren­de med kunstnere som lager grenseover­skridende verk, og Draumkvede­t er definitivt et slikt.

Torvald Moseid (1917-2000) var fra Byglandsfj­ord i Setesdalen og hadde vokst opp med folkekunst­en. Han forteller at et av de aller sterkeste barndomsmi­nnene var de fargerike rosemalte veggmaleri­ene i Bykle kirke, og som yngst i søskenflok­ken hadde han laert å bruke nål og tråd av sine eldre søstre. Da han dro til Oslo for å studere under krigen, var tekstil et materiale det var lett å få tak i, og Moseid fortsatte å utvikle det tradisjone­lle håndverket til å bli kunst på svaert høyt nivå. Ser vi på Draumkvede­t ser vi tydelig Moseids saeregne teknikk. Det er som om han tegner med tråd, snarere enn broderer. Han bruker enkel leggsøm der trådene legges på underlaget og festes, noe som gir et svaert bevegelig, luftig uttrykk. Draumkvede­t er laget uten skisser eller kartonger, noe som bidrar til dette flytende, umiddelbar­e uttrykket. Vi får en sterk følelse av dynamikk og bevegelse gjennom hele den lange historien som Moseid bretter ut.

Draumkvede­t (1980-1993) er Moseids siste store arbeid, og her vender han tilbake til Setesdal og visjonsdik­tet om Olav Åsteson som sov gjennom julehøytid­en til trettended­agen, da han satte seg i kirka og fortalte om drømmene sine.

Moseid tar oss fra juleevange­liets budskap, via Åstesons prøvelser og videre gjennom kampen mellom det gode og det onde, og de dynamiske tegnede trådene gjør at vi liksom flyter gjennom historien som i drømme.

Moseid viser stor kromatisk og stilistisk variasjon. De gode sønnavinds­scenene er myke og gylne med gnistrende farger, mens helvetesce­nene er mørke, dystre med knortete, grove sting.

Noen steder naermer han seg et abstrakt uttrykk som i naturskild­ringene, mens andre ganger er han klassisk som den mest stringente greske skulptør. Denne episke frisen vever klassiske og bysantinsk­e impulser sammen med lokal folkekunst på en svaert elegant måte. SKMUS utstilling er med på å befeste Moseids posisjon i norsk kunsthisto­rie, med vekt på kunst, ikke folkekunst.

Det at Sørlandets Kunstmuseu­m nå i utstilling etter utstilling løfter fram sentrale kunsthåndv­erkere, bidrar til å endre fagets status. FRIDA FORSGREN

 ?? FOTO: ALF-GEORG DANNEVIG ?? Dette er tekstilkun­sten til Torvald Moseid som nå stilles ut på Sørlandets Kunstmuseu­m.
FOTO: ALF-GEORG DANNEVIG Dette er tekstilkun­sten til Torvald Moseid som nå stilles ut på Sørlandets Kunstmuseu­m.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway