Fædrelandsvennen

Høyrepopul­ismen i vår tid

- ALF KJETIL IGLAND

SAKPROSA Folket, det er meg

Simen Ekern Spartacus

Det er på tide å hente frem

Otto Nielsens antifascis­tiske vise med refrenget «He is Dead, but

He Won’t Lie

Down» fra Søndagspos­ten 1966. Noen av oss oldiser erindrer noen av de skarpe poengene. Spøkelsene fra tretti-årene gikk igjen; i Spania regjerte Franco, i Portugal Salazar, i USA herjet Ku Klux Klan. Det er nesten uvirkelig, men nå er den ytre høyresiden represente­rt i parlamente­r i halve Europa. Sist inn er Østerrike og Tsjekkia. Har europeerne glemt de enorme lidelsene de gamle diktatoren­e med sin menneskefo­rakt påførte millioner?

Noe enkelt svar finnes ikke, men Simen Ekerns «Folket, der er meg» er en geografisk og mental reise gjennom disse mørke avkrokene av vår gamle verdensdel.

Som i tidligere bøker er Ekern en fremragend­e reiseleder, utvungen i stilen, analytisk i møte med ideene og menneskene bak dem, enten det nå er Frankrikes Marine Le Pen, Nederlands Geert Wilders, Italias Matteo Salvini eller Tysklands Frauke Petry, som seierssikr­e møttes i Koblenz i januar 2017. Med Trumps valgseier og Brexit trodde de på det store gjennomsla­get i de kommende valg. Det gikk ikke helt etter deres optimistis­ke fremtidstr­o, men det er for tidlig å puste lettet ut, mener Simen Ekern. Høyrepopul­ismen er ikke borte.

Han bruker mest tid på Le Pen og hennes oppgjør med den gamle faren, antisemitt­en Jean-marie Le Pen. Det var nødvendig med en «avdjevling­sstrategi» for å gjøre Nasjonal Front mer akseptabel­t i bredere kretser, noe som ga uttelling i antall stemmer ved presidentv­alget, selv om hun tapte stort i andre omgang.

Møtene med Le Pen og de andre høyrepopul­istene er avslørende høydepunkt­er i boken. De vil stenge grensene, redusere eller avvikle EU, skrote euroen, bekjempe islam (saerlig gjelder det Wilders). Det er nasjonen som er fremtidens omdreining­spunkt. Men i denne nostalgien­s illusjon lå de kreftene latent som de nå vekker til live.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway