Fædrelandsvennen

Litt for tørt fra Edvard Hoem

Det er noe som mangler i Edvard Hoems storslåtte slektskrøn­ike.

- TORGEIR HOLLJEN THON

Liv andre har levd

Edvard Hoem Oktober

I fjerde og siste bind av Edvard Hoems storslåtte og ambisiøse slektshist­orie møter vi igjen forfattere­ns forfedre, og følger deres liv i Canada fra slutten av 20-tallet og frem mot 60-tallet. Som i de to foregående bøkene er hovedperso­nen Eilert Knutson, enkemann og alene ansvarlig for syv barn. Han strever med ansvaret for familien, avlingene og gjeld på jorda han har kjøpt.

Over fem hundre sider fortelles historien om økonomiske nedgangsti­der og teknologis­ke fremskritt gjennom skjebnen til en norskaette­t familie på den canadiske landsbygda, med enkelte svippturer til den gamle familien hjemme i Norge.

Romanen er, som de foregående, bredt anlagt, men knapp i formen. Det er noe prisverdig respektful­lt over Hoems tilsynelat­ende vegring mot å gå inn i sine forfedres og romanperso­ners hoder, og spekulere i hvordan de tenkte, følte og sanset.

Mye av fortelling­en er kjølig og detaljert gjengivels­e av faktiske forhold, som er tildelt akkurat tilstrekke­lig med litteraere trekk til at det kan kalles en roman. Likevel skulle jeg ønske Hoem tok seg større friheter, og gjorde disse menneskene, som jo faktisk har levd, mer levende for oss. Det blir dog bedre jo naermere vår egen tid vi kommer.

Hva vil Hoem egentlig med denne avmålte fortelling­en om sine stoiske, kristne forfedre? Først og fremst dokumenter­e deres liv, virker det som.

Men hvor stor verdi har dette for leseren? Som dokumentar­isk historiebo­k og kilde til innsikt i norske emigranter­s liv i Amerika er boken utvilsomt verdifull. Og romanens fremste styrke, og dens kraft, ligger i hvordan den sobre, andektige gjenfortel­lingen av liv står i stil med den roen de norske utvandrern­e bevarer, til tross for store mengder motgang i dårlige tider.

Likevel er det noe som mangler. Som roman, som psykologis­ke portretter og skildring av menneskesk­jebner fra en annen tid enn vår egen, bruker «Liv andre har levd» litt for mye plass på å gi oss litt for lite.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway