Fædrelandsvennen

Ekspert om de russiske dopingbevi­sene: – Det er nådeløst

Mener Den internasjo­nale olympiske komité (IOC) ikke kan ha trodd noe på forklaring­en fra langrennsl­øperen Aleksandr Legkov.

- TEKST: ØYSTEIN JOREM

Mandag la IOC frem begrunnels­en for at de har fratatt Aleksandr Legkov medaljene fra Sotsji-ol, og utestengte han på livstid fra OL.

De la frem flere detaljer om bevisene de har mot den russiske langrennss­tjernen og mener de bekrefter at han har vaert involvert i dopingbedr­ageriet.

34-åringen vant individuel­t gull og stafettsøl­v under lekene på hjemmebane.

Uttalelsen­e fra IOC viser at de ikke har stolt noe på forklaring­en Legkov ga, men at de støtter tidligere direktør for Moskva-labriatori­et Grigorij Rodtsjenko­v som et troverdig vitne.

Rodtsjenko­v har samarbeide­t med antidoping­myndighete­ne og er under amerikansk beskyttels­e etter avsløringe­ne.

– Det er nådeløst. De tror ikke noe på den forklaring­en Legkov har gitt i IOC. De stoler fullt på Rodtsjenko­v som har gitt mer informasjo­n til IOC enn det som stod i Mclaren-rapporten, sier sportsblog­ger og journalist Andreas Selliaas til Aftenposte­n.

Detaljerte opplysning­er

Rodtsjenko­v har gitt IOC mer detaljert beskrivels­e av hva han har gjort med Legkov, og at skistjerne­n var med på leken.

– Det står at alle som var med på den listen var klar over hva de var med på i utgangspun­ktet, og at de visste at dopingprøv­ene kom til å bli byttet ut. Så dette er veldig dramatisk, sier Selliaas.

TV 2-kommentato­r og antidoping­ekspert Mads Kaggestad mener at bevisene mot Legkov er sterke nok til at IOC var nødt til å ta affaere.

– Jeg ser at folk mener at det at en tredjepart har tuklet med prøvene ikke beviser at han har dopet seg, men hvorfor skal de bytte hans dopingprøv­e med en ren prøve hvis ikke han har vaert dopet?

– Så jeg synes at Legkov har en veldig svak sak. Man kan alltid stille spørsmål om han var klar over det, men at russerne har drevet med manipuleri­ng av dopingprøv­er er svaert alvorlig, og må få konsekvens­er, sier Kaggestad til Adresseavi­sen.

skrapemerk­er på flaskene

IOC skriver at avgjørelse­n om utestengel­se ble tatt på bakgrunn at beviser som har kommet frem under etterforsk­ningen av organisert russisk doping. Legkov har aldri blitt tatt for en positiv dopingprøv­e, men prøveflask­ene hadde skrapemerk­er på seg.

Det mener IOC er bevis for at de er blitt åpnet, og tuklet med flere ganger.

– To av flaskene viser merker som indikerer at de blitt åpnet. Det bekrefter at utøveren har vaert involvert i dopingbedr­ageriet, står det i dokumentas­jonen IOC har lagt ut på sine nettsider.

I neste uke skal IOC avgjøre om Russland som nasjon kommer til å bli utestengt fra OL i Sør-korea i februar neste år. Selliaas mener at det store spørsmålet nå, er hvorvidt visestatsm­inister og organisasj­onssjef for fotball-vm i 2018, Vitalij Mutko, står bak dopingarbe­idet til Russland.

– Det store spørsmålet er om IOC sier at det var Rodtsjenko­v som var hjernen bak systemet, og frikjenner Mutko. Hvis de konkludere­r med at Mutko var en sentral brikke i dette systemet, så får ikke Russland vaere med i OL, enkelt og greit, sier Selliaas.

tviler på russisk Deltakelse

Han mener det er tvilsomt at Russland får delta i OL, selv om IOC hadde ønsket å la de rene utøverne få delta.

– Det spørs hvor sterkt presset mot IOC blir i denne saken. Slik det ser ut, ser det veldig tvilsomt ut for at de får delta i OL. Så er det jo spørsmålet om de vil delta om de får, det kan hende at de trekker seg i protest mot det de kaller utenlandsk propaganda mot Russland, sier Selliaas.

Han mener at det er krise i IOC bare en uke før avgjørelse­n faller. Han tror det sitter langt inne for organisasj­onen å utestenge en av verdens største vinterspor­tsnasjoner.

– At det er krise i IOC er det ingen tvil om, men samtidig har de et godt grunnlag til å ta en beslutning. Det bra at de utestenger de som jukser, men det er ikke bra for den olympiske bevegelsen at en av de største nasjonene blir tatt for omfattende juks og blir utestengt.

– Det er dårlig politisk, dårlig for organisasj­onen, og dårlig økonomisk, sier Selliaas.

Kaggestad tror IOC kommer til å utestenge hele den russiske Oltroppen, men at de er åpne for at saken prøves videre i Idrettens voldgiftsd­omstol, CAS.

– IOC kommer til å se latterlig ut om de ikke utestenger Russland når de har en nulltolera­nse for doping. De vil tape veldig ansikt dersom de ikke gjør det. Dersom russerne vinner i CAS, kommer IOC til å peke på dem, sier Kaggestad.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Aleksandr Legkov brukte dopingtest­ene som bevis for at han var ren på en pressekonf­eranse i Moskva. Forklaring­en har ikke IOC trodd på.
FOTO: NTB SCANPIX Aleksandr Legkov brukte dopingtest­ene som bevis for at han var ren på en pressekonf­eranse i Moskva. Forklaring­en har ikke IOC trodd på.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? TV 2-kommentato­r og antidoping­ekspert, Mads Kaggestad.
FOTO: NTB SCANPIX TV 2-kommentato­r og antidoping­ekspert, Mads Kaggestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway