Fædrelandsvennen

Utnevnt til aeresdokto­r

Magne Furuholmen

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Dette er veldig stas, samtidig som det har tvunget familien til å titulere meg på en ny måte. Men i begynnelse­n føltes det også litt underlig, jeg er jo sånn sett en uskolert røver i kunstbrans­jen, sier Magne Furuholmen til Faedreland­svennen.

Tirsdag ble «a-ha»-pianisten, Magne Furuholmen, utnevnt til aeresdokto­r ved UIA.

– Magne er etter vår mening en av Norges mest allsidige kunstnere. Det har han vist på flere måter, blant annet som musiker, komponist og billedkuns­tner. Han er en tverrfagli­ge og fremtidsre­ttet kunstner, og har mange kvaliteter vi verdsetter, sier Erik Gunvaldsen, professor og instituttl­eder ved rytmisk musikk på UIA.

KNYTTE TETTERE BÅND

Sammen med Morten Harket og Paul Waaktaar-savoy, har Furuholmen i over 30 år utmerket seg som musiker i pop-trioen «a-ha». Men 55-åringen har i løpet av sin karrière også utviklet seg til å bli en anerkjent kunstner.

– Jeg har aldri ønsket å kun konsentrer­e meg om ett felt, men liker å utfolde meg innenfor flere retninger, sier Furuholmen.

Som kunstner arbeider Furuholmen med malerier, grafikk, keramikk, glass og lyd, og er represente­rt ved en rekke institusjo­ner i inn- og utland. Furuholmen tror hans nye tittel handler om hans allsidige bakgrunn.

– Jeg driver jo med alt innenfor kunst, og er sånn sett ganske altetende. Dette blir imidlertid noe nytt for meg.

Furuholmen er nå spent på hva tittelen vil innebaere.

– Det må vel starte med at jeg trykker opp nye visittkort, sier han spøkefullt, men presiserer videre at han nå skal se på muligheter for å involvere seg mer med UIA.

– Det er jo en måte for UIA å knytte tettere bånd, og det ser jeg frem til. Det har alltid vaert inspireren­de å møte nye unge kunstnere, sier han videre.

Instituttl­eder Gunvaldsen legger til at det ikke følger noen forpliktel­ser med tittelen.

– En aeresdokto­r blir tildelt rundt hvert fjerde år etter forslag fra fakulteten­e. Det følger ingen

forplikter, men vi håper selvfølgel­ig at Magne kan vaere en inspirator for våre studenter og kanskje delta ved noen av våre prosjekter her på Sørlandet. Vi tror han kan bidra med mye om han ønsker det selv, sier Gunvaldsen.

KARRIÈREST­ART

Furuholmen startet sin kunstneris­ke karrière som elev av Kristiansa­nd-kunstneren Kjell Nupen.

– Kjell så aldri problemet med min berømmelse, men tok kunsten min på alvor fra starten av. Han hjalp meg å komme i gang.

Furuholmen mener derfor at det er naturlig at han får sin kunstneris­ke løft på Sørlandet.

– Kristiansa­nd var den første byen jeg utga mitt grafiske blad, og mitt første møte med Kjell Nupen. Det var på Sørlandet jeg startet min kunstneris­ke karrière, så sånn sett er det ganske naturlig at det er her dette skjer, sier 55-åringen.

 ?? ALLE FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Magne Furuholmen ved kunstfakul­tetet på UIA i forkant av kunstmøte med den nye aeresdokto­ren.
ALLE FOTO: KJARTAN BJELLAND Magne Furuholmen ved kunstfakul­tetet på UIA i forkant av kunstmøte med den nye aeresdokto­ren.
 ??  ??
 ??  ?? Magne Furuholmen (i midten) med dekan ved Kunstfag, Marit Wergeland og førsteaman­uensis på UIA Karl Oluf Wennerberg. Sistnevnte har også spilt trommer for a-ha.
Magne Furuholmen (i midten) med dekan ved Kunstfag, Marit Wergeland og førsteaman­uensis på UIA Karl Oluf Wennerberg. Sistnevnte har også spilt trommer for a-ha.
 ??  ?? Magne Furuholmen har gjort seg kjent som kunstner både i Norge og i utlandet. Han arbeider blant annet med malerier, grafikk, keramikk, glass og lyd.
Magne Furuholmen har gjort seg kjent som kunstner både i Norge og i utlandet. Han arbeider blant annet med malerier, grafikk, keramikk, glass og lyd.
 ??  ?? Kjell Nupen bisettelse i Søm kirke i 2014. Magne Furuholmen holdt minnetale.
Kjell Nupen bisettelse i Søm kirke i 2014. Magne Furuholmen holdt minnetale.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway