Fædrelandsvennen

Urimelige pendlerløn­ninger

I en tid hvor nedbemanni­nger, forflytnin­ger og digitalise­ring har rystet mange naeringer, virker det urimelig at ansatte i fylkeskomm­unen får store kompensasj­oner når Agder skal bli ett.

-

Det er mye pendling i Agder. Folk vest i Vest-agder reiser til Kristiansa­nd på jobb, folk i Risør reiser til Arendal på jobb og arendalitt­er reiser til både Grimstad og Kristiansa­nd på jobb. Setesdøler reiser til kysten på jobb.

Nå skal Agder samles i en fylkeskomm­une. Det betyr at noen skifter arbeidsste­d. Og da blir det et stort spørsmål hvor mye kompensasj­on ansatte skal få. Hvor stor ulempe skal det aksepteres at det er å reise syv mil fra for eksempel Arendal til Kristiansa­nd? Hva skal prisen vaere?

Det er og kan bli en utfordrend­e diskusjon. Denne landsdelen har vaert spesielt utsatt for nedskjaeri­nger og oppsigelse­r gjennom krisen i oljelevera­ndørindust­rien, og for mange som har mistet jobben, må forslagene om kompensasj­on for disse offentlig ansatte fremstå som naermest luksuriøse.

Det første forslaget til kompensasj­on for ulempen vakte sterke reaksjoner. Der ble det foreslått at ansatte fra Aust-agder ikke bare skulle få hjemmekont­or en dag i uka, kontorfell­esskap i Arendal, en time av arbeidsrei­sen inn i arbeidstid­en, men også betydelige lønns- Gro Bråten, Aust-agders fylkesordf­ører, minnet om at kompensasj­on til fylkesansa­tte ligger i avtalen, da politikern­e diskuterte saken mandag. Nå skal størrelsen på kompensasj­onen avgjøres 19. desember. tillegg. Tillegget skulle utgjøre 55.000 kroner for 55 km i økt reisevei, 45.000 kr for 45 km, 35.000 kr. for 35 km, og 25.000 kr for 20 km. Noen av ordningene skulle vurderes etter en tid, men det var rause tider. Hjemmekont­orordninge­n etter fem år, lønnstille­gget etter 15 år.

Det blir en forskjells­behandling av ansatte i offentlig og privat sektor som kan gå på tilliten og troverdigh­eten løs. Offentlig ansatte kan heller ikke vaere en slik brems i all effektivis­ering av samfunnet, de som tross alt lever av fellesskap­ets penger.

Det har ligget i avtalen rundt fylkessamm­enslåingen at det skal kompensere­s, men da disse konkrete forslagene ble kjent, ble det støy. Nå har politikern­e gitt seg mer tid. Det bør munne ut i mer moderate tall, tall som er mer samstemt med hva den øvrige befolkning­en må akseptere av arbeids- og lønnsvilkå­r. Vi kan ikke ha en egen «offentlig-ansatt-klasse» som er forskånet for effektivis­ering og mobilitet, som resten av befolkning­en må justere seg etter.

For mange som har mistet jobben, må forslagene om kompensasj­on for disse offentlig ansatte fremstå som naermest luksuriøse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway