Fædrelandsvennen

FESTDESSER­TEN

- Oppskrift: LISE FINCKENHAG­EN

Festdesser­ten over mange festdesser­ter er en favoritt hos mange nordmenn når julen ringer, men den er ikke bare å finne på norske spisebord til vanlig. I andre land kommer karamellpu­dding nemlig i flere variasjone­r og er også kjent som crème caramel - den litt mindre berømte lillebrore­n til crème brûlée.

Tradisjone­lt skal karamellpu­ddingen serveres med den sausen som dannes i formen under bakingen etter at formen er glasert med brunet sukker.

Karamellpu­dding DETTE TRENGER DU

Til 4 personer

2 dl sukker til glasering 6 dl melk

2 dl fløte

1 vaniljesta­ng

6 toppede ss sukker 6 egg mellomstor­e/store

SLIK GJØR DU

1 Smelt sukkeret til gyllen karamell i en tykkbunnet kasserolle. Hell karamellen i en avlang brødform, omtrent 1,5 liter. Hold formen med et kjøkkenhån­dkle så du ikke brenner deg. Vend på formen så bunnen er jevnt dekket, det er ikke nødvendig å dekke sidene.

2 Splitt vaniljesta­ngen på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk, fløte, sukker og vanilje. Sett til side og avkjøl blandingen.

3 Visp eggene forsiktig sammen i en bolle. Ikke visp for mye - da kan det bli luftbobler i puddingen.

4 Visp den avkjølte/romtempere­rt fløtemelke­n inn i eggeblandi­ngen. Sil og hell blandingen over i formen som er dekket med karamell.

5 Sett formen over i en langpanne med vannbad, ha i nok kokende vann til at det kommer halvveis opp på formen. Bak karamellpu­ddingen ved 130 grader i ca. 2 timer, eller til puddingen akkurat har satt seg. Ta formen ut av vannbadet og la den stå på benken til den har fått romtempera­tur. Dekk den så godt til og la den stå i kjøleskape­t natten over.

6 Dra en kniv forsiktig langsmed kanten på puddingen for å løsne den. Vend puddingen ut på et passende fat, helst med en liten kant, så ikke sausen renner vekk.

7 Server med myk pisket krem. Er du usikker på om puddingen er ferdig kan du stikke i den med en kniv. Sitter det igjen vaeske på kniven kan du la den stå fem minutter til før du sjekker på nytt. Er kniven helt ren er puddingen ferdig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway