Fædrelandsvennen

DEN EKSKLUSIVE

- Oppskrift: LISE FINCKENHAG­EN Foto: SARA JOHANNESSE­N

Multekrem er en av de mest tradisjone­lle juledesser­tene og består som regel av krem og multer. Desserten serveres enten i en stor bolle, i porsjoner eller i krumkaker.

Mange steder i Norge drar dedikerte plukkere hver høst på jakt i skog og mark etter «fjellets gull», nemlig multebaer. Inntil 1970 hadde vi en egen «Moltekartl­ov» i Norge som forbød folk å plukke multekart. Denne ble i 2003 erstattet av «Matloven». Hovedingre­diensen i multekreme­n anses med andre ord å vaere noe av det beste Norge har å by. Multer vokser dessuten kun i kalde klima, og kan overleve i minus 40 grader, men bør plukkes før det blir frost. Derfor plukkes multene på sensommere­n eller høsten, men fangsten blir gjerne spart i fryseren til julens multekrem.

Før i tiden ble multer brukt mot skjørbuk som var en vanlig og fryktet sykdom blant fiskerne på 1500-tallet. Nå vet vi at skjørbuk skyldes mangel av C-vitamin og multene i dag blir mest brukt som et dessertbae­r, Og for mange er det ikke jul uten en dose multer.

Multekrem med krokan DETTE TRENGER DU

Til 4 personer

300 g multer

4 dl fløte

1 vaniljesta­ng

100 g finkornet sukker Krokan:

2 dl sukker

1 dl mandler, evt hasselnøtt­er eller pistasjnøt­ter

SLIK GJØR DU

1 Smelt sukkeret til karamell i en panne eller liten kjele. Pass på varmen; karamellen skal bli gyllen, ikke mørkebrun. Skru av varmen, tilsett nøttene og rør godt rundt. Hell krokanen ut på et stekebrett med bakepapir og avkjøl i romtempera­tur. Hakk opp krokanen med en «brødkniv».

2 Smak multene til med sukker, ca 100 gram. Rør det forsiktig sammen uten å knuse multene, spar gjerne noen pene baer til pynt. Kjør litt av multene (ca 50 g) med en stavmikser sammen med laken som har dannet seg etter sukringen. Gni sausen gjennom en sil for å fjerne frøene. (Smak sausen til med litt multelikør, hvis du har det.)

3 Del vaniljesta­ngen på langs og skrap ut frøene. Dryss 2 spiseskjee­r sukker over vaniljefrø­ene og mos det godt sammen til deilig vaniljesuk­ker. Pisk fløte og vaniljesuk­ker til myk krem. Ikke pisk kremen for hardt. Når du kan lage myke topper med vispen, er kremen klar.

4 Tilsett de sukrede multene og hakket krokan. Vend det lett sammen til en lekker multekrem. Multekreme­n er best nylaget, men kan fint stå en liten stund i kjøleskape­t. Pynt med pene baer, litt ekstra krokan og multesaus ved servering. Og eventuelt bladgull hvis du har.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway