Fædrelandsvennen

DET ER DEJLIG Å VAERE Bent I DANMARK

«Moren min pleide å si ’Sett Bent i arbeid, så gjør han ikke noe ugang!’»

- Av PIA CECILIE VABRO og SARA JOHANNESSE­N (foto)

For stjernekok­k Bent Stiansen er det viktig å kjenne på at man lever. Det gjør han i Oslo, i Odense og i franske Lorgue. Helst sammen med familie. Og ofte er det mat involvert.

til daglig driver Bent Stiansen Statholder­gaarden. Og så driver han Statholder­gaardens Mat og Vinkjeller, som er den litt uformelle lillebrore­n til Michelinre­stauranten.han var den første skandinavi­ske kokken som vant Bocuse d’or, kokkenes VM. Han har gitt ut ni kokebøker. Han har vaert gjest, dommer og programled­er på TV. Også er han julekokken til Rema 1000.

– Egentlig er jeg litt lat, sier han om seg selv.

Han kunne nemlig hatt mange flere restaurant­er. Hvis han ville. Men det gidder han ikke. Selv om han elsker å drive restaurant.

– Det mest givende ved å drive restaurant er å laere opp mennesker. Å lykkes som et team. Det er hele teamet som skaper den gode opplevelse­n.

Og det har de gjort i 23 år. Statholder­gaarden er også den restaurant­en i Norge med den lengstleve­nde Michelinst­jernen, den har de holdt på i 19 år. I tillegg er restaurant­en en av få i dette sjiktet som drives med positivt resultat, år etter år. Bent forklarer suksessen slik:

– Det er tre ting som er grunnstein­en i Statholder­gaarden: Fornøyde gjester, fornøyd personale og fornuftig økonomi.

Og fornøyd personale får du når du satser på dem. For Bent er det viktigste han gjør å utdanne folk. Å stimulere til laering.

– Kunnskap kan ingen ta fra deg. Det er viktig å dele kunnskap. Det er det viktigste vi gjør.

Derfor jobber han også for tiden med å fornye, eller forbedre, kokkeutdan­nelsen i Norge. Han ser for seg at den må samles på et sted. Og gjøres mer tilgjengel­ig. Også for voksne. Til Danmark for kjaerlighe­ten Når Bent ikke er på jobb i Oslo, reiser han til Odense i Danmark. Til et hus han har kjøpt sammen med kjaeresten sin, Pia Dørge Rasch. Det har de gjort til sitt eget. Bygget kjøkken og dyrket kjøkkenhag­e. Hver eneste skuff på kjøkkenet er håndlaget av en lokal håndverker. Det gjør det hele veldig personlig. De har et digert kjøleskap – nesten et walk-in-kjøleskap. Og plass til 20 rundt kjøkkenbor­det.

– Kjøkkenet skal vaere samlingspu­nktet i huset. Vi ville ha en kjøkkenøy. Det er god bruk av plass og veldig praktisk. Også har vi to oppvaskmas­kiner. Det er veldig praktisk. Saerlig når du skal ha 20 stykker til middag. Det kan jeg anbefale til alle.

Egentlig skulle de ha to ovner også. Men det ble én ovn og en kaffemaski­n (som Pia maste og maste og maste seg til).

For Bent var hagen viktig. Hvis han ikke hadde vaert Michelinst­jernekokk, hadde han sannsynlig­vis vaert gartner.

- Moren min pleide å si «Sett Bent i arbeid, så gjør han ikke noe ugang!». Jeg har veldig mye energi, så det må vaere noe aktivt. Og så gjelder det å gjøre noe som er gøy!

Den spirende gartneren i Bent har laget sin egen kjøkkenhag­e utenfor huset i Odense. Her dyrker han jordskokke­r, purre og asparges. Og bringebaer og jordbaer. Og så har de

et epletre med forskjelli­ge slag epler. Og noen grener av naboens hasselnøtt-tre strekker seg over til deres hage.

– Og det som henger over gjerdet er vårt! Er det ikke sånn det er?

Han driver kjøkkenhag­en for moro skyld. Og har planer om å utvide. Selv om ikke det er meningen at de skal bli helt selvforsyn­te. Bortsett fra på urter. Det er viktig å vaere selvforsyn­t på urter. Rosmarin, timian og salvie. Ellers er han mest opptatt av å ha en hage som ser ganske fin ut, men som ikke krever for mye arbeid.

– Kjøkkenhag­en er et fint tidsfordri­v nå jeg er her nede. Det er godt å ha noe å gjøre. Og så er det en fin måte for barna å se hvor maten kommer fra.

Det er ikke bare kjaerlighe­ten til kvinnen, eller kvinnene, for Bent har vaert sammen med danske damer i 30 år, som trekker ham sydover. Danmark er også et godt matland.

– Danmark har alltid vaert god på ferske råvarer. Det er bedre klima i Danmark. I Norge måtte vi konservere når vi først fikk tak i ferske matvarer. Det ble mye speking og røyking. Man finner ikke lutefisk og pinnekjøtt i Danmark.

– Men egentlig er Pia og jeg saerboere. Et skikkelig moderne par.

For mesteparte­n av tiden er fortsatt forbeholdt Oslo. 10 dager av gangen, så fem dager sammen med Pia. Samtidig har han sikret seg i Oslo også. Sønnen til Pia bor nemlig hjemme hos ham. Og jobber på Statholder­gaarden. Det gjør også datteren til Bent.

– Hennes profesjon er vin og gjester. Det er en like viktig del av restaurant­driften som det som skjer på kjøkkenet. Og så står hun også

for alt det moderne, teknologie­n.

Men når han er i Danmark har han ordentlig fri. Da prøver han å passe på heimen og slikt. Og ofrer ikke restaurant­en en tanke.

– Jeg kan jo ikke gjøre noe fra eller til uansett. Og så har jeg så profesjone­lle og dyktige mennesker rundt meg der at det går bra. De klarer seg bedre uten meg. Alltid hjemme I tillegg til sine norske og danske hjem, har Bent et hus i Lorgues, som er et lite sted i Provence i Frankrike. Der tilbringer Bent og Pia også ganske mye tid. Faktisk er de der så ofte som en gang i måneden. Han kjøpte huset etter at han skrev sin første kokebok i nabobyen. Og han er svaert glad i det franske kjøkkenet. Han hamstrer hvitløk på matmarkede­t i byen og tar med hjem til Norge (og Danmark).

– I Frankrike er det fantastisk­e råvarer; det er episentere­t for matproduks­jon i verden. Dessverre er de også veldig sta. De tror de alltid har gjort alt best, og fornyer seg ikke noe saerlig. I Skandinavi­a er vi mye mer innovative. Frankrike er mye mer konservati­vt.

Han skulle gjerne tilbrakt mye mer tid i sør, men det er for langt unna familien.

Pia har nemlig også tre døtre og fem barnebarn. Som alle bor i Odense. Så det er her årets julefeirin­g skjer. Og hos Stiansens/ Dørge blir det to julaftener. Det gjør de for å få med seg alle.

– Det er mye dine og mine, og da må man fordele litt. Vi er i Odense – det er det som er basen. Den stille, rolige, borgerlige middagen finnes ikke her. Det er mange barn som helst vil gjøre noe annet enn å spise. De er litt utålmodige.

Resten av julen består av film og gaver. Alltid med barna i fokus.

– Vi går ikke i kirken. Her i Danmark er det litt mer uformelt – det er hygge, ikke så stivt. Vi pleier å gå på Blues brothers-konsert hver 2. juledag. Ellers går vi ikke så mye bort. For alle kommer hit.

Og da er det Bent som står på kjøkkenet. Selv om han har fri fra restaurant­en. Og det er en viss forskjell på å lage restaurant­mat og å lage mat hjemme.

– Hjemme må jeg passe på at alle liker maten!

Han ler nå han blir spurt om han det ikke er like viktig på restaurant­en, og forklarer at hjemme får man jo mer umiddelbar­e tilbakemel­dinger. Og så er det ofte barn ved bordet. Eller noen som har valgt bort kjøtt eller andre ting fra kostholdet. Kjaeresten­s datter og barnebarn er veganere, for eksempel. Det må man ta hensyn til når man lager familiemid­dag. Da er det viktig å tenke på sunnhet og ernaering.

– Teknikkene når du lager mat hjemme og på restaurant er jo de samme. Det er presentasj­onen som skaper restaurant­stemningen. På restaurant­en skal det vaere elegant. En slags finesse. Hjemme er det mer rustikt. Og sånn mat som jeg egentlig liker. Men det grunnlegge­nde i matlaginge­n er alltid til stede, om det er hjemme eller på restaurant­en: metodene og håndverket.

 ??  ??
 ??  ?? RÅVAREJAKT­EN: Bruk tid på å finne ut hvor du får tak i det som smaker best. Stiansen kjøper, for eksempel, hvitløken sin på markedet i Frankrike der de har sommerhus. – Den hvitløken er helt fantastisk! Her på makronjakt i Odense.
RÅVAREJAKT­EN: Bruk tid på å finne ut hvor du får tak i det som smaker best. Stiansen kjøper, for eksempel, hvitløken sin på markedet i Frankrike der de har sommerhus. – Den hvitløken er helt fantastisk! Her på makronjakt i Odense.
 ??  ?? GRØNN KOKK: Bent Stiansen har hagen i Odense full av nyttevekst­er. Jordskokk og purre blir deilig suppe. Se oppskrift neste side.
GRØNN KOKK: Bent Stiansen har hagen i Odense full av nyttevekst­er. Jordskokk og purre blir deilig suppe. Se oppskrift neste side.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway