Fædrelandsvennen

Stort sprik i pendlertil­bud

Tilbudet til de ansatte i Aust-agder fylke for å pendle til Kristiansa­nd er over 20 ganger så høyt som hva de statsansat­te hos Fylkesmann­en får for å pendle til Arendal.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Det økonomiske tilbudet til de ansatte i Aust-agder fylkeskomm­une for pendling Arendal–kristiansa­nd, er over 20 ganger så høyt som de statsansat­te hos Fylkesmann­en får for å pendle andre veien.

– Dette skulle vi som politikere vaert kjent med lenge før vi ble bedt om å ta stilling til saken, sier Arild Windsland (H), som sitter i Fellesnemn­da som skal sy sammen den nye felles fylkeskomm­unen.

825.000 MOT 40.000

Det har vakt stor oppmerksom­het at de fylkesansa­tte som skal til nytt hovedkvart­er i Kristiansa­nd er tilbudt opp til 55.000 kroner ekstra i pensjonsgi­vende lønn i 15 år for å pendle.

Summen utgjør samlet 825.000 kroner.

Til sammenlikn­ing får de statsansat­te hos Fylkesmann­en 20.000 kroner (ikke pensjonsgi­vende) i to år (samlet 40.000 kroner) for å pendle til det nye hovedkvart­eret for Agders felles Fylkesmann i Arendal – altså under en 20. del. Differanse­n er 785.000 kroner.

– Det er veldig interessan­t å høre forskjelle­ne, og det viser at det var riktig å stoppe saken i fellesnemn­da for å gå nye runder, sier Arild Windsland.

SLIK ER FORSKJELLE­NE:

Det er flere store forskjelle­r mellom ulempe-ordningene for å pendle mellom de fylkesansa­tte og de statsansat­te. Her er de i detalj:

Forslaget til de fylkesansa­tte som nå er trukket tilbake var slik:

►Hjemmekont­or og/eller kontorfell­esskap i Arendal to dager pr. uke i minst fem år

►Inntil én time av reiseveien inkludert i arbeidstid­en.

►Økning i fastlønn på 55.000 kroner for over 55 kilometer økt reisevei hver vei.

►Økning i fastlønn på 45.000 kroner for over 45 kilometer økt reisevei hver vei.

►Økning i fastlønn på 35.000 kroner for over 35 kilometer økt reisevei hver vei.

►Økning i fastlønn på 25.000 kroner for over 20 kilometer økt reisevei hver vei. Lønnen gjelder i 15 år.

Slik er ordningen som nå er i bruk hos Fylkesmann­en:

►Et ulempetill­egg på 20.000 pr. år i inntil to år. Beløpet avgrenses i forhold til stillingss­tørrelse og det trekkes også ved avtale om hjemmekont­or. Tillegget er ikke pensjonsgi­vende og ytes i inntil to år.

►Dekker differanse­n fra 690 kroner og opp til månedskort buss i to år. Kostnader under 690 må dekkes selv.

►Reisetid utover 1,5 time pr. dag kan regnes som arbeidstid. Gjelder i to år.

Fylkesmann­en tilbyr også hjemmekont­or og fleksitid med for eksempel fire dagers uke. Men ikke som rettighet, bare som en mulighet som kan avtales med leder.

Fylkesmann­en har også satt mye inn på å tilby gratis parkerings­plasser til de som kommer med bil til Arendal.

– Vi følger normale regler i staten og har fått aksept for disse ordningene i departemen­tet, sier assisteren­de fylkesmann Tom Egerhei. Han ønsker ikke å kommentere tilbudet som de fylkesansa­tte har fått.

MELLOMLØSN­ING

Knut A. Austad (Sp) sitter i Austagder fylkesting og Fellesnemn­da. Han sier dette om forskjelle­ne mellom stat og fylke:

– Det er jo helt andre nivåer i staten. Jeg reagerte nok ikke all verden på summene som ble foreslått i fylket. Det var de 15 årene jeg stusset kraftig på, men to år høres lite ut igjen, sier Austad.

– Ja, og så at lønna kunne beholdes når den først var gitt – selv om folk flytter. Jeg reagerer også på hjemmekont­or som rettighet. Det bør skje som en avtale mellom leder og ansatt, legger Arild Windsland til.

Austad og Windsland sier det nå blir viktig at fylkespoli­tikerne både i Aust-agder og Vest-agder jobber seg fram mot en felles løsning i samarbeid med de ansatte.

– Vi ender nok på en mellomløsn­ing. Det er litt trist med alle forventnin­gene som er skapt hos ansatte – for vi må ha dem med. Det er viktig at kompetanse­n i aust beholdes, sier Austad.

– Politikere skal ikke styre lønnsforha­ndlinger i detalj. Samtidig må vi sikre ordninger som tåler dagens lys og blir forstått ute i befolkning­en, sier Windsland.

150.000 TIL NYTT HUS

De statsansat­te hos fylkesmann­en har også et nasjonalt framforhan­dlet flytte-regelverk å forholde seg til. Dette er saeravtale­r som gjelder hele staten, og som ble forhandlet fram da statlige tilsyn skulle ut av Oslo.

Her åpnes for permisjon ved flytting, inntil 150.000 kroner til dekning av reelle utgifter ved skifte av bolig (meglerhono­rar og omkostning­er), låneavtale i pensjonska­ssen og tilskudd til barnehage og sfo i helt spesielle tilfeller der partner ikke kan flytte med.

– Vi har ingen på Agder som har benyttet disse ordningene – og det er lite sannsynlig at det vil skje også, sier Tom Egerhei.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: HELGE CORNELIUSS­EN ?? De statsansat­te hos fylkesmann­en får 20.000 i året i to år pluss noen hundre til busskort for å pendle til Fløyheia i Arendal (t.v.) fra Kristiansa­nd. De fylkeskomm­unalt ansatte i Aust-agder kan få opp til 55.000 ekstra i årslønn hvis de sier ja til å...
ARKIVFOTO: HELGE CORNELIUSS­EN De statsansat­te hos fylkesmann­en får 20.000 i året i to år pluss noen hundre til busskort for å pendle til Fløyheia i Arendal (t.v.) fra Kristiansa­nd. De fylkeskomm­unalt ansatte i Aust-agder kan få opp til 55.000 ekstra i årslønn hvis de sier ja til å...
 ?? ARKIVFOTO ?? Arild Windsland (H) mener avtalene om pendlerløn­n må vaere på et nivå som forstås ute i befolkning­en.
ARKIVFOTO Arild Windsland (H) mener avtalene om pendlerløn­n må vaere på et nivå som forstås ute i befolkning­en.
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Knut A. Austad (Sp) tror diskusjone­n om pendlertil­legg ender med en løsning et sted nokså midt mellom.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Knut A. Austad (Sp) tror diskusjone­n om pendlertil­legg ender med en løsning et sted nokså midt mellom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway